Sindicaliştii Hidroelectrica au renunţat la protest după ce vineri seară s-au blocat în subteran UPDATE

Membrii sindicatului Hidroelectrica Hidrosind au renunţat la protestul de vineri seară, după ce aceştia s-au blocat în subteran la sfârşitul programului de lucru. Luni urmează să aibă loc negocierile privind încheierea contractului colectiv de muncă pentru 2017.
Iulian Tudor
09 dec. 2016, 17:30
Sindicaliştii Hidroelectrica au renunţat la protest după ce vineri seară s-au blocat în subteran UPDATE

UPDATE: Angajaţii Hidroelectrica, membri ai sindicatului Hidrosind, care s-au blocat vineri seară în subteran anunţă că au avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi au decis să renunţe la proteste până luni, când vor avea alte negocieri cu conducerea ministerului. În funcţie de rezultatul acestor discuţii, sindicaliştii vor decide dacă vor relua sau nu protestele.

„Protestul continuă până când ne bagă cineva în seamă. Fiecare schimb care vine la muncă, rămâne în centrală, nu mai pleacă acasă. Își face treaba 12 ore sau opt ore, depinde cât durează programul normal la fiecare, se termină programul, vine cel care trebuie să îl schimbe, îi preia atribuțiile, iar celălalt rămâne în centrală, se duce în sala de instruire sau în vestiar și stă cuminte. Nu are treabă cu instalațiile. Începând din seara asta. Cei care sunt în centrală acum, la ora ora 19:00 le vine schimbul. Cei care vin își preiau atribuțiile și cei care termină programul se duc să se odihnească în vestiar”, a declarat președintele sindicatului, Nicolae Aurariu, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat, totodată, că programul de negocieri cu conducerea companiei Hidroelectrica va continua, însă, deocamdată, aceasta nu a avut nicio reacție.

„Programul de negocieri continuă normal. Ne vom întâlni săptămâna viitoare, marți. Deocamdată n-am avut nicio reacție oficială pe linie directă, adică să mă sune vreun director să mă întrebe ceva. Colegii mei care au rămas în București azi (vineri n.r) au discutat discuții ca și până acum, toată săptămâna, cu administrația. În schimb, încep presiunile prin directorii din sucursale. Asta este, noi facem față”, a mai spus Aurariu.

El a subliniat că, deocamdată, actualul contract colectiv de muncă fiind valabil până la 31 decembrie 2016, nu se poate declanșa greva.

„În momentul de față nu putem să mergem mai departe cu protestul. Poate mai ieșim în stradă săptămâna viitoare, după ce se liniștesc alegerile, ca să nu fie alte interpretări, însă nu putem merge la grevă acum. Contractul colectiv este valabil până la 31 decembrie. Pe durata de valabilitate a contractului nu se poate declanșa conflictul de muncă. Dacă până la 31 decembrie nu ne înțelegem, abia atunci, de la 1 ianuarie încolo putem declanșa conflictul colectiv. Apelăm la instituțiile specializate pentru mediere, adică la ITM, la Direcția Muncii. Dacă nu reușește nici medierea, abia atunci se poate declanșa greva. Respectăm legea”, a explicat Nicolae Aurariu.

Joi, peste 150 de sindicaliști membri ai Hidrosind au pichetat între orele 12:00-14:00, sediul Hidroelectrica, cerând negocierea contractului colectiv de muncă.

Protestarii și-au manifestat nemulțumirea față de conducerea Hidroelectrica, care nu „dă semne” că ar fi dispusă să încheie un contract colectiv de muncă pentru anul următor.

„Ne manifestăm nemulțumirea față de conducerea Hidroelectrica, conducerea duală, atât directorat cât și Consiliul de supraveghere, care nu dă semne că ar dori cu adevărat să încheiem un contract colectiv pentru anul următor. Concret, contractul colectiv de muncă pe care îl avem în prezent expiră la 31 decembrie 2016. Conform legii, am început negocierile cu 45 de zile înainte. Dânșii au prezentat o propunere foarte simplă, de prelungire a actualului CCM, pe 12 luni, fără nicio mărire salarială”, a declarat Nicolae Aurariu, președinte Hidrosind.

Acesta a precizat că, în pofida faptului ca Hidroelectrica a înregistrat un profit record, de 1,5 miliarde de lei, nivelul de trai al angajaților este mai scăzut în 2016 față de 2012.

„Noi, după 3-4 ani de super profit înregistrat de Hidroelectrica, de achitare a datoriilor pe care le-am avut către diverși creditori, de disponibilizări făcute (de la 5.200 de oameni, am ajuns la 3.300, adică aproape 40% din oameni au plecat), de tăieri de salarii și de alte drepturi, care s-au operat în 2012, 2013, 2014 chiar, și s-a mai pus ceva la loc în 2015-2016, dar nu am ajuns la nivelul de la care am plecat în 2012, deci pe scurt, nivelul salarial, venitul mediu al omului este mai mic în 2016 față de 2012, în condițiile în care a plecat 40% din personal”, a explicat Nicolae Aurariu.

Citeşte şi Sindicaliştii de la Hidroelectrica solicită o majorare salarială, în medie, de 18%

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri