Ce s-a întâmplat cu echipele care jucau în prima ligă în 1989. UNA SINGURĂ mai există ACUM

Dinamo este singura echipă care au reuşit să supravieţuiască în prima ligă de fotbal a României de la Revoluţia din 1989. Steaua a dispărut săptămâna trecută, după ce şi-a schimbat numele, conform unei decizii a instanţei.
Filip Stan
04 apr. 2017, 06:25
Ce s-a întâmplat cu echipele care jucau în prima ligă în 1989. UNA SINGURĂ mai există ACUM

Sezonul 1989-1990 a avut la start 18 echipe, dintre care doar Dinamo mai este acum în prima ligă. Celelalte s-au desfiinţat ori au retrogradat în eşaloanele inferioare.

DINAMO şi-a schimbat numele în Unirea Tricolor pentru o scurtă perioadă, dar a continuat să facă preformanţe în cei 27 de ani scurşi de atunci: şase titluri, şapte Cupe ale României şi două Supercupe.

STEAUA s-a adaptat cel mai repede capitalismului: 12 titluri, şase Cupe ale României şi şase Supercupe, plus o semifinală de Cupa UEFA (2005-2006). De săptămâna trecută se numeşte FCSB şi a preluat palmaresul din 2003, anul înfiinţării. La vară, MApN va reînfiinţa echipa de fotbal, care se va înscrie în Liga a V-a.

UNIVERSITATEA CRAIOVA a câştigat un titlu şi două Cupe ale României, dar echipa ajunsă între timp la Adrian Mititelu a fost dezafiliată în 2011. În 2013 a fost înfiinţată CS Universitatea Craiova, care a preluat palmaresul după o decizie a instanţei.

PETROLUL PLOIEŞTI a câştigat Cupa României în 1995, apoi au urmat mai multe nume şi forme de organizare. Clubul a fost desfiinţat în 2016, dar suporterii au creat o nouă structură, AS Petrolul 52 Ploieşti, care activează în Liga a IV-a şi care încearcă să preia palmaresul.

POLI TIMIŞOARA a ajuns ultima oară la Marian Iancu, după o dispută în instanţă cu Claudio Zambon. Iancu a preluat iniţial Poli AEK Bucureşti, fosta AEK Bucureşti şi Fulgerul Bragadiru, pentru ca în 2010, cu numele FC Timişoara, să preia palmaresul de la Politehnica Timişoara, echipa adevărată ajunsă în Liga a V-a. În 2011, echipa retrogradează şi este defiinţată. Fanii au creat SS Politehnica Timişoara, echipă care între timp a ajuns în Liga a II-a, iar autorităţile locale au preluat ACS Recaş şi au denumit-o ACS Poli Timişoara după asocierea cu Universitatea Politehnica din Timişoara.

INTER SIBIU, echipa controlată de Nicu Ceauşescu, a câştigat Cupa Balcanică în 1991. Au urmat retrogradarea din 1996 şi desfiinţarea clubului în 2000.

FCM BRAŞOV, care participă acum în Liga a II-a, s-a plimbat între prima şi a doua ligă, iar în 2015 a intrat în insolvenţă. Instanţa nu a aprobat planul de reorganizare şi este de aşteptat ca ân cel mai scurt timp să se declare falimentul.

CORVINUL HUNEDOARA s-a desfiinţat în 2004, iar o nouă societate, creată pentru a continua activitatea, a dispărut în 2009. Tot atunci apare FC Hunedoara, care activează momentan în Liga a IV-a.

FARUL CONSTANŢA a jucat o finală de Cupa României în 2005, dar s-a desfiinţat în 2016. Suporterii au creat SSC Farul Constanţa şi se luptă să preia palmaresul vechii grupări.

FC BIHOR a mai prins doar câteva sezoane în Liga I, fiind o obişnuită a ligilor inferioare. În 2009 a intrat în faliment şi a apărut CSM Oradea, care se transformă în Luceafărul Oradea. În 2016, clubul este reînfiinţat sub numele FC Bihor 1902 Oradea, fiind înscris în Liga a V-a.

SPORTUL STUDENŢESC a oscilat între prima şi a doua ligă, fără rezultate notabile. În 2006 echipa a fost retrogradată deoarece nu a îndeplinit condiţiile Comisiei de licenţiere a FRF. În 201o promovează, dar retrogradează imediat, în 2011. Pe fondul problşemelor financiare, echipa ajunge în Liga a IV-a, acolo unde evoluează acum.

FC ARGEŞ a fost retrogradată în 2009 după scandalul „Mită pentru arbitri”, în care şi patronul Cornel Penescu a fost condamnat. Echipa nu şi-a mai revenit şi s-a desfiinţat în 2014. Autorităţile locale au înfiinţat SCM Piteşti, iar suporterii au creat FC Argeş 1953 Piteşti, echipa care nu s-a înscris în acest sezon de Liga a III.a deşi obşinuse promovarea.

U CLUJ-NAPOCA a avut o cădere drastică, ajungând în Divizia C în 2000. În 2016, în Liga a II-a, clubul a intrat în faliment. Asociaţia Club de Fotbal „Alb-Negru” preia palmaresul de la autorităţile locale şi înscrie echipa în Liga a IV-a, unde este lider, cu şanse mari de a promova la vară în Liga a III-a.

JIUL PETROŞANI a retrogradat în 1991. Venirea lui Miron Cozma la cârma echipei va menţine doi ani echipa în prima ligă (1996-1998). După arestarea lui Miron Cozma, în 1999, echipa a ajuns la Alin Simota. Din cauza problemelor acestuia, financiare şi juridice, clubul s-a desfiinţat în 2010. Autorităţile locvale au fondat CSM Jiul Petroşani, care activează în Liga a IV-a.

FCM BACĂU a cunoscut ani frumoşi sub patronajul lui Dumitru Sechelariu, devenit celebră după ce în 2001 a cumpărat locul în Liga I de la FC Baia Mare. A jucat ultima oară în prima ligă în 2006, iar în 2014 s-a desfiinţat. ASC Bacău a continuat activitatea, în Liga a III-a.

FLACĂRA MORENI a retrogradat în primul sezon de după revoluţie, 1990-1991. Din 2005 evoluează în Liga a IV-a.

VICTORIA BUCUREŞTI s-a desfiinţat in ianuarie 1990, iar ultimul preşedinte al clubului, Dumitru Dragomir, a stat şapte luni în arestul poliţiei, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor obsteşti.

FC OLT SCORNICEŞTI, clubul din oraşul de baştină al lui Nicolae Ceauşescu, s-a desfiinţat în ianuarie 1990.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cum a devenit, de fapt, Rusia cea mai mare țară din lume. Are nu mai puțin de 11 fusuri orare, la fel ca Statele Unite ale Americii
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Ce vezi, de fapt, în imaginea de mai jos? E un adevărat spectacol pentru fotografii din întreaga lume
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Cel mai eficient ceai pentru scăderea tensiunii arteriale, confirmat de specialiști. Aliatul natural în lupta cu hipertensiunea
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Momente critice pentru o artistă din România. Operată de urgență
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Capital.ro
Regulă pentru gunoi. Amendă pentru toți locuitorii: Constituie o tulburare publică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Atenție la aceste bancomate! Vă pot lăsa fără banii din cont instant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Legătura neștiută până acum dintre vitamina D și sindromul colonului iritabil. Ce spun oamenii de știință