Un bibliotecar hunedorean va înota timp de 60 zile de-a lungul celor 2.860 de kilometri ai Dunării

Hunedoreanul Avram Iancu, bibliotecar în Petroşani, intenţionează să parcurgă cei 2.860 de kilometri ai Dunării înotând fără costum de neopren sau alt accesoriu specific nataţiei. Bărbatul va începe aventura pe 20 iunie din Munţii Pădurea Neagră şi doreşte să ajungă în Portul Sulina pe 20 august 2017. Avram Iancu este cunoscut şi pentru reuşita sa de a traversa Canalul Mânecii după 18 ore de înot continuu.
Filip Stan
25 feb. 2017, 15:39
Un bibliotecar hunedorean va înota timp de 60 zile de-a lungul celor 2.860 de kilometri ai Dunării

Campion naţional de arte marţiale şi iubitor al nataţiei, Avram Iancu, în vârstă de 41 de ani, doreşte să transpună în realitate aventura personalului principal din romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne, dar nu la bordul unei bărci, ci în apă.

Această nouă provocare s-a născut în Biblioteca Municipală Petroşani, unde lucrez ca bibliotecar. Citind romanul celebrului Jules Verne „Pilotul de pe Dunăre”, o călătorie fascinantă, personajul principal al romanului şi-a propus să parcurgă cu barca întregul curs al Dunării exact cu o sută de ani înaintea naşterii mele, am zis de ce nu să dau viaţă acestui roman, în mod mult mai spectaculos şi mai greu. Este o premieră mondială acest lucru, voi înota fără costum de neopren. E o idee născută dintr-un orgoliu patriotic, să spun aşa. Îmi doresc să atrag atenţia lumii întregi asupra Deltei Dunării care este unică şi de care trebuie să avem cu toţii grijă„, a precizat, pentru News.ro, Avram Iancu.

Bărbatul a început pregătirile pentru marea aventură de la 1 decembrie 2016. Iancu este primul român care a reuşit în august 2016, abia la a patra încercare, să traverseze Canalul Mânecii, după 18 ore de înot continuu, doar cu cască şi slip.

A fost o experienţă deosebit de interesantă din toate punctele se vedere, în acelaşi timp a fost şi foarte dificil. Imaginaţi-vă ca 62 de kilometri să îi străbat înot, chiar dacă între cele două maluri sunt doar 34 de kilometri în linie dreaptă, eu i-am parcurs în 18 ore de înot continuu, în nişte condiţii deosebit de dificile„, a povestit Avram Iancu.

Bibliotecarul susţine că de-a lungul celor 18 ore a trecut prin momente dificile din cauza curenţilor marini, dar şi a condiţiilor meteorologice.

Acolo este o apă mişcătoare din toate punctele de vedere, atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Mă refer la valuri foarte mari de intensitate variabilă şi, în acelaşi timp, curenţii marini care sunt foarte puternici. Mai aveam doar trei kilometri până la mal şi am fost împins de un curent din partea dreaptă aşa de puternic încât direcţia mea de deplasare s-a schimbat la 90 de grade. În plus, sunt foarte multe meduze care au efect paralizant asupra locului atins. Pe parcusul zilei, am avut un soare strălucitor, dar odată ajuns în noapte am plătit tribut pentru că am făcut insolaţie, iar temperatura, care şi aşa era foarte scăzută, eu o resimţeam şi mai rece„, a spus Avram Iancu.

Hunedoreanul a mai precizat că de-a lungul celor 18 ore de înot a fost pe punctul de a renunţa, însă şi-a găsit resurse psihice pentru a continua aventura în drapelul României care flutura pe barca ce transporta echipa sa de asistenţă tehnică.

Citeşte şi Pontoane distruse de sloiuri pe Dunăre

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Patru persoane duse la spital, direct din secţia de votare
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan