SRI îşi retrage ofiţerii din DGAF, parte a ANAF

Eduard Hellvig, directorul Serviciul Român de Informaţii, a demarat procedura de retragere a celor a celor 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF din anul 2014, dezvăluie Mediafax.
Iulian Tudor
08 mart. 2017, 13:45
SRI îşi retrage ofiţerii din DGAF, parte a ANAF

“Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF”, se arată într-un răspuns pentru Mediafax.

Mediafax a solicitat SRI, dar şi altor instituţii: Ministerul de Finanţe, ANAF şi CSAT să răspundă la întrebările: Există ofiţeri SRI în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală? Care este rolul acestora la nivelul instituţiei şi în baza cărei decizii există această colaborare?

Astăzi, Serviciul Român de Informaţii a răspuns:

MEDIAFAX: Există o decizie CSAT care prevede o colaborare între SRI şi ANAF?

SRI: Colaborarea SRI cu celelalte instituţii şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Finanţelor Publice se realizează în baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia în acest caz a aparţinut tuturor decizionalilor din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT.

MEDIAFAX: Pe baza cărei legi sau decizii a CSAT, ofiţerii SRI au fost încadraţi/detaşaţi în cadrul ANAF?

SRI: Specialişti militari din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost detaşaţi la ANAF, la solicitarea acestei instituţii, în conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în baza unei hotărâri CSAT clasificate. Specialiştii detasaţi au contribuit la creşterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate.

MEDIAFAX: În cazul controalelor, exista şi un ofiţer SRI care participa? Care este necesitatea?

SRI: Atribuţiile ofiţerilor detaşaţi au fost exclusiv cele aferente fişelor de post ale funcţiilor ocupate în cadrul ANAF. Pe perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF.

MEDIAFAX: Câţi angajaţi SRI sunt în cadrul ANAF?

SRI: Numărul ofiţerilor SRI detaşaţi la ANAF nu a fost niciodată de ordinul sutelor şi a fost tot timpul mai mic decât cel aprobat prin hotărârea CSAT. Iniţial, au fost detaşate 28 de cadre, în prezent, aflându-se în derulare procesul de retragere etapizată a acestora.

MEDIAFAX: Ce reglementează, exact, protocolul de colaborare?

SRI: Nu există un protocol de colaborare încheiat de SRI cu ANAF în problematica detaşării unor specialişti la această instituţie.

MEDIAFAX: SRI a solicitat retragerea acestora până în prezent?

SRI: Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF. Instituţia noastră apreciază evoluţiile pozitive înregistrate de ANAF si susţine necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea capacitaţii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate.

Întrebat de decizia privind detaşasarea ofiţerilor SRI la ANAF şi necesitatea unei astfel de măsuri, fostul preşedinte Traian Băsescu a răspuns pentru MEDIAFAX că „depinde în ce domeniu că dacă este evaziune fiscală transfrontalieră, de bunăseamă, dacă banii se folosesc pentru armament, iaraşi, dacă se folosesc pentru droguri, iarăşi. Este complicat. (…) Nu am ce să declar despre hotărârile CSAT. Ce vă pot spune cert este că nicio hotărâre CSAT nu permite încălcarea legii. Acum depinde dacă semnatarii protocoalelor, dacă există, au respectat legea. Asta este foarte important”.

În anul 2015, perioadă în care era premier, Victor Ponta a recunoscut că în cadrul ANAF acţioneză şi angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, vorbind chiar de 140 de ofiţeri. „Bineînţeles că e adevărat. Direcţia antifraudă lucrează cu toate instituţile statului. Unde e adevărat, e adevărat, unde e greşit, e propagandă”, a spus Victor Ponta.

Cu toate acestea nicio altă instituţie nu a confirmat oficial prezenţa angajaţilor SRI în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Până la această oră, CSAT, ANAF şi Ministerul Finanţelor nu au răspuns solicitărilor MEDIAFAX.

Potrivit unor surse din sistem, tot în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală funcţionează, pe baza aceleiaşi decizii CSAT şi ofiţeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care participă activ, la fel ca şi cei din SRI, la controalele echipelor DGAF. Nici Ministerul Afacerilor Interne nu a răspuns solicitării MEDIAFAX în legătură cu activitatea angajaţilor MAI în ANAF.

Întrebat dacă se va lua în discuţie un posibil protocol dintre ANAF şi SRI, Adrian Ţuţuianu, şeful comisiei SRI, a declarat pentru MEDIAFAX că va fi discutată problema protocoalelor în perioada următoare în cadrul şedinţelor comisiei.
Comisia de control al SRI va avea de răspuns la cea mai importantă întrebare, cea privind legalitatea deciziei CSAT şi a participării ofiţerilor SRI la descinderilor televizate ale DGAF, care până nu demult se numea Garda Financiară.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Verdict pentru șoferii români: NU se consideră accident. Se încadrează la tentativă de omor
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Prognoza meteo, 17 iunie. Canicula revine. Temperaturile pe regiuni
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Gabriel Pleșa (PNL) câștigă un nou mandat de primar în Alba Iulia, în pofida acuzațiilor de plagiat
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?