Ministrul Păstârnac se va deplasa în Italia, pentru a găsi soluții la problemele lucrătorilor români din această țară

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a anunțat marți, la o dezbatere organizată de Comisia pentru românii de pretutindeni din Senat pe tema situației lucrătorilor români din sudul Italiei, că se va deplasa în această țară, într-o misiune comună cu reprezentanții MAI, pentru a discuta cu autoritățile locale și a găsi soluții la problemele cu care se confruntă aceștia.
Filip Stan
14 mart. 2017, 16:07
Ministrul Păstârnac se va deplasa în Italia, pentru a găsi soluții la problemele lucrătorilor români din această țară

„Mâine, din dispoziția prim-ministrului României, ne deplasăm într-o misiune comună cu reprezentanții Ministerului de Interne la Catania și la Ragusa pentru a discuta cu autoritățile italiene la fața locului și pentru a găsi soluții imediate în ceea ce privește aspectele semnalate”, a precizat Păstârnac.

Ea a adăugat că, dincolo de aceste soluții imediate, despre care spune că deja a lansat discuții cu autoritățile italiene, urmează un plan pe termen mediu, pe care l-a prezentat și comisiilor parlamentare.

„Încercăm să mărim asistența consulară în domeniul internelor și în domeniul combaterii traficului, astfel încât să ne putem adresa victimelor cu ansamblul de măsuri pe care-l avem la dispoziție, dar în același timp să continuăm și să intensificăm campaniile de informare pentru a preveni aceste situații. Este o misiune comună a Ministerului Românilor de Pretutindeni cu Ministerul de Interne și cu cel al Muncii și fără acest mecanism comun alături de colegii de la MAE nu vom putea găsi răspunsul potrivit”, a spus Păstârnac, conform Agerpres.

Ministrul a mai spus că detalii referitoare la cei care intermediază traficul de persoane se regăsesc într-o anchetă demarată deja de autoritățile italiene în cooperare cu cele române.

Cât privește modul în care statul român s-a implicat în soluționarea problemelor lucrătorilor români din sudul Italiei, Păstârnac a menționat că este un protocol care s-a activat și în momentul de față sunt acțiuni în curs.

„Este parte a dialogului nostru, există legislație la nivel european și vrem să vedem care sunt mecanismele bilaterale cele mai în măsură să fie aplicate asupra cazurilor din Sicilia și Calabria”, a subliniat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Păstârnac a mai anunțat are programate discuții la nivelul prefecturilor din Catania și Ragusa, întâlniri cu reprezentanții Ministerului de Interne și cu cei ai asociațiilor românești, menționând că se va deplasa și pe teren pentru posibile întâlniri cu lucrătorii de acolo.

Problemele cu care se confruntă lucrătorii români din sudul Italiei au fost detaliate de Emilia Spurcaciu, responsabil al Asociației INCA România (Institutul Național Confederal de Asistență), care face parte din CGIL, cea mai mare confederație sindicală din Italia.

„Persoanele sunt lipsite de încredere în ele, dar și în instituții și un aspect important este lipsa informațiilor, un analfabetism al drepturilor, nu sunt conștiente că sunt cetățeni ai UE și că au drepturi, dar acest lucru ne împiedică să-i ajutăm. Vorbim despre persoane care sunt foarte vulnerabile, care depind de angajator, sunt exploatate și cărora le este teamă să denunțe și de multe ori rămân și fără documente”, a precizat Spurcaciu.

Ea a adăugat că nu trebuie să se generalizeze acest fenomen, pentru că nu toți românii din Italia sunt exploatați.

„Vorbim de 1.151.000 de români care se află pe teritoriul Italiei. Am venit să prezint situația lucrurilor, mai ales din zona Siciliei, unde avem mai multe cazuri de exploatare, intermediere ilegală a muncii și abuzuri — se ajunge și la abuzuri sexuale și aproape vorbim de sclavie. Numărul românilor cu rezidență în Sicilia este în jur de 50.000 de persoane. Acestea sunt persoane care își declară prezența în teritoriu. Din păcate, nu pot da o cifră exactă (n.r. — a celor exploatați), pentru că foarte mulți nu-și declară prezența în teritoriu și sunt considerați invizibili”, a menționat Spurcaciu.

Aceasta a mai precizat că Italia are instrumente legale de combatere a acestor fenomene, dar acestea trebuie și aplicate.

„Avem două instituții importante acum în Italia. Legea 199, care este împotriva fenomenului caporalatos, acea intermediere ilegală a muncii împotriva exploatării și a muncii la negru. De asemenea, mai avem un protocol experimental în cinci regiuni care sunt interesate de fenomene, din păcate, de genul acesta, printre care și Sicilia și aceste lucruri trebuie să fie aplicate sunt niște instrumente, dar este important să se reușească aplicarea acestora”, a susținut Spurcaciu.

Ea le-a cerut parlamentarilor să colaboreze mai mult cu instituțiile din Italia, argumentând că, în momentul în care se colaborează și sunt mai mulți actori instituționali din Italia și România în jurul unei mese, se pot găsi soluțiile necesare.

La rândul său, Silvia Dumitrache, președinte al Asociației Femeilor Române din Italia, a spus că este nevoie de o intervenție la nivel guvernamental.

„Pe de altă parte, cred sincer că numai la nivel de campanie națională, de informație, de prevenire a acestor fenomene se poate ajunge la un rezultat concret. Din 2008 durează fenomenul. Sunt 50.000 de persoane doar în Sicilia. Numai când se întâmplă ceva foarte grav. Lucrează la negru. Dacă se duc și denunță, după aceea, una dintre urmări este amenințarea familiei din România”, a spus Dumitrache.

La eveniment a fost prezent, printre alții, Bogdan Stănescu, director general al Departamentului Consular din MAE, care a vorbit despre campaniile de informare derulate în scopul atenționării românilor care pleacă la muncă în străinătate asupra riscurilor la care se expun.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu. Au găsit acum dovada finală. Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv
Playtech.ro
Actul obligatoriu pentru intabularea unei case, mulți români îl uită. Lista completă de documente
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Tranzacție gigant în România. Digi și Vodafone au bătut palma
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Momentul îngrozitor în care un bărbat cade dintr-un balon cu aer cald, care a luat foc
Cancan.ro
Tur de forță european pentru George Simion! S-a întânit la interval de câteva ore cu președintele Poloniei și premierul Italiei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul îți confiscă bunurile. Decizie oficială în România. Ilie Bolojan a semnat legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
A murit fostul lider al Uruguayului, considerat „cel mai sărac președinte din lume”. José „Pepe” Mujica avea 89 de ani
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Vesete bună pentru 2 milioane de pensionari. Vor primi bani în plus, pe lângă pensie, începând cu 1 iulie 2025.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
ÎCCJ o face scăpată pe judecătoarea care a întrebat dacă mortul e prezent în sală