Mai mult de jumătate dintre moldovenii de peste hotare nu vor să se întoarcă în ţara lor

Mai mult de jumătate dintre cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare nu au de gând să revină pentru a locui în Republica Moldova, potrivit unui sondaj prezentat astăzi de IMAS, informează Radio Chișinău.
Filip Stan
16 mart. 2017, 14:49
Mai mult de jumătate dintre moldovenii de peste hotare nu vor să se întoarcă în ţara lor

Cercetarea mai arată că cei mai mulți dintre migranții moldoveni vin acasă de câteva ori pe an și comunică destul de des cu rudele rămase în Republica Moldova, dar corupția și lipsa locurilor de muncă îi determină să rămână să muncească peste hotare.

În total au fost intervievați aproape 600 de cetățeni moldoveni din diferite țări, proporțional cu numărul celor care s-au prezentat la vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de anul trecut. Interviurile au avut loc on-line sau telefonic.

Cercetarea arată că tendința de a pleca la muncă peste hotare s-a menținut de-a lungul ultimilor ani în mod constant în Republica Moldova. De exemplu, 12 la sută dintre respondenți au declarat că au plecat din Republica Moldova cu mai puțin de un an în urmă, 22 la sută — acum 1-3 ani, iar 21 la sută au plecat acum 6-10 ani, potrivit Agerpres.

Veniturile moldovenilor stabiliți peste hotare sunt de până la 1000 de euro pentru 40 la sută dintre ei, între 1000-2000 euro — pentru 30 la sută și de peste 2000 de euro — pentru 15 la sută.

Preferințele politice ale diasporei sunt destul de diferite față de cele ale moldovenilor rămași în Republica Moldova. Majoritatea respondenților s-au declarat simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Demnitate și Adevăr și Partidului Popular European, precum și ai liderilor acestora, Maia Sandu, Andrei Năstase și Iurie Leancă, dar și ai primarului capitalei, Dorin Chirtoacă.

Părerile diasporei față de puterea din Republica Moldova sunt unele critice, peste 60 la sută dintre imigranții intervievați considerând că actualul guvern de la Chișinău nu face reforme. De asemenea, doar 9 la sută au declarat că l-au votat pe Igor Dodon pentru funcția de președinte, iar 77 la sută — pe Maia Sandu. Cei mai mulți dintre intervievați afirmă că își doresc ca diaspora să aibă locuri de deputat alocate în parlament, iar jumătate dintre ei optează pentru sistemul uninominal pentru următoarele alegeri legislative. Un sfert afirmă că trebuie menținut actualul sistem, iar 20 la sută sunt pentru sistemul mixt de vot.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 februarie — 07 martie 2017, având o eroare maximă de eșantionare de ą4.0 la sută.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu dă marea veste! Din 2024, vom cumpăra anvelope produse pe teritoriul nostru!
Spynews
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Bzi.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Fanatik.ro
Gara strategică din România care va fi modernizată. Investiția este una uriașă și reabilitarea ei a devenit o prioritate
Capital.ro
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Playtech.ro
Uluitor arată Sophia Loren acum, la 90 de ani. Apariție RARĂ, de SENZAȚIE în bikini! Dă clasă tuturor divelor
DailyBusiness
Alarma trasă de Boloș: Deficit bugetar în creștere, dar promisiuni de miliarde!
Adevarul
Unul dintre cei 50 de bărbați acuzați de violarea lui Gisele Pelicot se plânge că nu poate dormi, are coșmaruri și că soția l-a părăsit
wowbiz.ro
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Spynews
O nouă decizie a magistraților în cazul accidentului din 2 Mai, provocat de Vlad Pascu! Tatăl lui Sebi vrea să îl întâlnească pe avocatul care i-a învinovățit fiul decedat
Spynews
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi ține companie fostului milionar, la azil: ”Îi face plăcere să…”
Evz.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a întâmplat”
kanald.ro
Românii din Italia ar putea primi bonus de Crăciun de la statul italian. „Bonusul Befana” este dedicat familiilor aflate în situații vulnerabile
Cancan.ro
Gabriel Vasiliu va fi prezent la înmormântarea soției sale, ucisă în Olanda! A obținut o permisie de o zi
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se reintroduce oficial serviciul militar obligatoriu. Cine va fi chemat şi câte luni durează
StirileBZI
Când intră banii pe voucherele pentru alimente: Se acordă suma de 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu știrista care i-a luat locul fiicei lui Anghel Iordănescu
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
substantial.ro
Cristian Diaconescu nu va negocia voturile în turul doi al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mărturisirile cutremurătoare ale unei studente a lui Alfred Bulai. Ce le-a povestit fata anchetatorilor