Comisia Europeană lansează un instrument pentru denunţuri anonime

Comisia Europeană a lansat joi un nou instrument care permite cetățenilor să îi semnaleze mai ușor existența unor carteluri secrete și a unor alte încălcări ale normelor antitrust, păstrându-și, totodată, anonimatul, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Filip Stan
16 mart. 2017, 15:59
Comisia Europeană lansează un instrument pentru denunţuri anonime

Astfel, cetățenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor și a altor practici anticoncurențiale, printre care se numără înțelegerile asupra prețurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziții publice, nepermiterea intrării pe piață a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor.

Potrivit sursei citate, practicile anticoncurențiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri și servicii la prețuri rezonabile, să frâneze inovarea și să ducă la încetarea activității societăților.

‘Dacă sunt îngrijorați din cauza unor practici comerciale pe care le consideră incorecte, cetățenii au posibilitatea de a contribui la îndreptarea situației. Informațiile din interior pot fi un instrument important care să ajute Comisia să identifice cartelurile și alte practici anticoncurențiale. Noul nostru instrument permite cetățenilor să furnizeze informații, păstrându-și totodată anonimatul. Datorită acestor informații, investigațiile noastre se pot încheia cu succes într-un ritm rapid și cu o eficacitate sporită, ceea ce este în beneficiul consumatorilor și al economiei UE în ansamblul său’, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemență al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată, potrivit Agerpres.

Prin intermediul noului instrument, cetățenii care au informații despre existența sau funcționarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Citeşte şi Parlamentul nu vrea să-i recompenseze pe denunţătorii companiilor

Noul sistem sporește probabilitatea depistării și a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate și mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurențial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează și consolidează eficacitatea programului de clemență al Comisiei.

„Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunță nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conținutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informațiile”, se mai arată în comunicat.

Persoanele care sunt dispuse să își dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenței, având la dispoziție un număr de telefon și o adresă de e-mail speciale.

DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Scandal la Beach, Please! Jandarmii au amendat o trupă celebră pentru limbaj vulgar
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Detalii de ULTIMĂ ORĂ: unde a fost văzut Emil Gânj, criminalul Andei
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky