ATAC TERORIST în Londra: Poliţia britanică a dezvăluit numele adevărat al teroristului: Adrian Russell Ajao

Poliţia britanică a dat publicităţii vineri numele adevărat al autorului atacului terorist de miercuri, după ce joi a publicat alias-ul acestuia, Khalid Masood, relatează CNN. Bărbatul britanic în vârstă de 52 de ani se numeşte Adrian Russell Ajao şi a avut, de-a lungul timpului, mai multe alias-uri.
Filip Stan
24 mart. 2017, 11:31
ATAC TERORIST în Londra: Poliţia britanică a dezvăluit numele adevărat al teroristului: Adrian Russell Ajao

Ajao s-a născut în Kent şi a locuit ultima dată în West Midlands. Potrivit Daily Mail, suspectul s-a născut în ziua de Crăciun, în 1964, şi a fost crescut numai de mama sa. El s-a convertit la un moment dat la Islam şi şi-a schimbat numele.

Tată a trei copii, el a trăit de-a lungul vieţii în Crawley (West Sussex), Rye şi Eastbourne (ambele în East Sussex), precum şi la Luton şi în estul Londrei, precizează BBC. “Când am văzut imaginile la televizor şi în ziare cu bărbatul care a comis atacul, l-a recunoscut ca bărbatul care a locuit alături”, a declarat o vecină a atacatorului, din Birmingham.

“Avea un copil mic, care cred că avea cam cinci sau şase ani. Locuia o femeie cu el, o femeie asiatică. Părea destul de amabil, avea grijă de grădina sa”, a povestit Iwona Romek, în vârstă de 45 de ani, precizând că, în decembrie, familia s-a mutat.

Birmingham este unul dintre centrele islamiştilor britanici, Potrivit unui studiu dat publicităţii luna aceasta de centrul de reflecţie Henry Jackson, 39 dintre cei 269 de oameni condamnaţi în Marea Britanie pentru terrorism, în perioada 1998-2015, au provenit din acest oraş.

Printre comploturile vizate se numără cel pentru răpirea şi decapitarea unui soldat britanic. În decembrie, doi bărbaţi din Birmingham au fost găsiţi vinovaţi pentru că voiau să dea 3.000 de lire sterline unuia dintre suspecţii pentru atentatul de la Bruxelles, Mohamed Abrini.

În Birmingham trăiesc peste 213.000 de musulmani, adică o cincime din populaţia oraşului, potrivit unui recensământ din 2011.

Printre alte aliasuri folosite de bărbat se numără Adrian Elms.

CONDAMNĂRI PRECEDENTE

Masood ar fi închiriat maşina folosită în atacul de miercuri de la filiala din Spring Hill, din nordul Birmingham, a companiei Enterprise. El a declarat la închiriere că este profesor – deşi BBC nu poate confirma că a lucrat vreodată ca profesor calificat în vreo şcoală de stat din ţară. Reuters notează că o parte din presa britanică afirmă că a predat, la un moment dat, engleza şi că era pasionat de culturism.

La aproximativ o oră după ce a închiriat vehiculul de teren Hyundai, ar fi contactat compania pentru a anunţa că nu mai are nevoie de maşină. Nu este clar ce s-a întâmplat după aceea, până când a intrat pe Podul Westminster, unde a lovit pietoni.

„Masood nu era vizat de nicio anchetă în curs şi nu existau informaţii anterioare în legătură cu intenţia sa de a lansa un atac terorist”, potrivit Scotland Yard. “Era cunoscut, însă, poliţiei şi a avut o serie de condamnări anterioare pentru agresiuni, inclusiv rănire gravă, posesie de arme albe şi disturbare a ordinii publice”, a adăugat Poliţia.

Prima condamnare a lui Masood a avut loc când avea numai 19 ani, în noiembrie 1983, pentru distrugere. Ultima sa condamnare a fost în decembrie 2003, pentru că avea asupra sa un cuţit. Nu a fost condamnat niciodată pentru terorism.

În declaraţia sa din Camera Comunelor, premierul Theresa May a spus că, “în urmă cu câţiva ani”, atacatorul a fost “anchetat în legătură cu suspiciuni privind extremismul violent”. “Era o figură aflată la periferie. Cazul este vechi – nu făcea parte din tabloul actual al serviciilor de informaţii. Nu existau informaţii anterioare privind intenţia sa – sau complotul”, a adăugat ea.

INFRACŢIUNI MINORE

Deocamdată nu se ştie despre ce anchetă este vorba cu exactitate şi nici cum a fost implicat britanicul în ea. Potrivit BBC, este posibil ca atacatorul să fi fost un asociat sau un prieten al unui suspect care era monitorizat, dar s-a dovedit, atunci, că nu avea tendinţe extremiste.

O altă variantă este că ar fi fost apropiat de un cerc de extremişti aspiranţi – dar el nu a fost considerat un risc, deci operaţiunea s-a concentrat pe alţii.

A treia ipoteză este că au existat informaţii îngrijorătoare în legătură cu ideologia sau intenţiile sale, dar nu existau probe pentru o punere sub acuzare, iar, în timp, a fost scos de pe lista cu ameninţări grave.
Este posibil ca în trecut să fi fost arestat în cadrul unei operaţiuni şi eliberat ulterior fără acuzaţii. Ultima sa condamnare a venit când avea 38 sau 39 de ani. De regulă, acesta este un moment destul de târziu în viaţă pentru un tânăr furios obişnuit blocat în lumea infracţionalităţii mărunte, violenţei şi jafurilor.

Posesia unui cuţit poate acoperi o mutitudine de intenţii – de la intenţia de a comite un jaf sau o agresiune, până la “autoapărare”, după cum invocă mulţi oameni.

Deocamdată, anchetă nu a oferit răspuns la o serie de întrebări. S-a liniştit, la fel ca mulţi infractori, pentru că şi-a întemeiat o familie? Sau a existat ceva mai adânc îngropat în personalitatea sa care a alimentat violenţa şi, implicit, posibilitatea de a se întoarce la ea? Iar una dintre cele mai importante întrebări rămâne ce l-a împins să comită atacul de miercuri.
viewscnt

DailyBusiness
Justin Timberlake a ajuns azi în România pentru concertul de la Electric Castle. Este însoțit de soția lui, Jessica Biel
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Andreea Esca, apariție de senzație în costum de baie! Prezentatoarea TV se antrenează cu campioana – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Mercur Retrograd în Leu de pe 18 iulie! Camelia Pătrășcanu anunță împăcări, dar și momente de sinceritate. Sfaturi importante pentru zodii
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Avocatul ei a făcut anunțul: Este destul de traumatizant
Playtech.ro
Cât a costat prima lună a lui Nicușor Dan ca președinte. Cheltuielile oficiale, comparate cu Bolojan și Iohannis
DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Cod portocaliu de averse și descărcări electrice. Zonele afectate
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Data la care se vor livra alocațiile copiilor în luna august 2025
Cancan.ro
BREAKING | Elena Udrea va fi eliberată din închisoare. Decizia este definitivă!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Călin Georgescu scapă de pușcărie. Este bomba momentului: Se respinge contestația
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Cât a ajuns să coste un bilet la tratament balnear în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acţionarii Meta i-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg și conducerea companiei, pentru 8 miliarde de dolari