ZIUA PĂCĂLELII. Tradiţii şi superstiţii de 1 aprilie în România, dar şi în lume

ZIUA PĂCĂLELII. 1 Aprilie e supranumită și „Ziua Păcălelilor" și milioane de oameni din întreaga lume păcălesc sau cad victime glumelor și farselor. Puțini știu că există și câteva superstiții sau tradiţii de 1 Aprilie.
Alina Costache
01 apr. 2017, 06:00
ZIUA PĂCĂLELII. Tradiţii şi superstiţii de 1 aprilie în România, dar şi în lume

ZIUA PĂCĂLELII. Luna Aprilie sau Prier, debutează cu 1 Aprilie, ziua cuvioasei Maria Egipteanca, zisa la noi Maria Iteanca, această zi fiind consemnată în calendarul internaţional şi ca ziua păcălelilor. Superstiţia spune că cine nu ţine această zi, va fi ispitit şi va păcătui, ca Maria Iteanca, iar cei care lucrează vor suferi de sminteli şi lovituri, ei, vitele şi păsările lor.

Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracţie şi, cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, că multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulţi nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor, şi atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulţi neadaptaţi sărbătoreau Anul Nou la 1 Aprilie. Cei ce sărbătoreau astfel erau numiţi „nebuni de Aprilie„. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificaţia iniţială şi păstrând doar nebunia.

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 Aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii. O altă variantă este legată de răstignirea lui Iisus Hristos, care se spune că după ce a fost condamnat la moarte, a fost trimis de la Anna la Caiafa, apoi la Pilat, apoi de la Pilat la Herod şi invers, răstignirea având loc la 1 Aprilie.

Ziua Păcălelii în România – TRADIŢII şi SUPERSTIŢII de 1 Aprilie

În România, acest obicei a apărut abia în secolul al XIX-lea, când oamenilor li s-a părut amuzantă ideea de a păcăli și a se lăsa păcăliți.

Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. De altfel, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse făcute de rude și prieteni… vor fi și ei urmăriți de ghinion tot anul.

Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reuşeşte să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar sa fii prietenul ei. De asemenea, copiii născuti la 1 Aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile.

Ziua Păcălelii în lume – TRADIŢII şi SUPERSTIŢII de 1 Aprilie

Istoricii consideră că obiceiul farselor este o împletire de obiceiuri populare locale, specifice fiecărei ţări, cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi, ulterior, a primăverii. Ziua Păcălelilor este un obicei foarte răspândit în întreaga lume: în Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Franţa, în S.U.A., Germania şi la noi.

În Franţa, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d’ Avril” (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna Aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor. În Anglia, Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit ”noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi”. Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar, la 28 decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 Aprilie.

Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi. În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.

În regiunea Tirol, din Elveția, un mănunchi de paie este îngropat de 1 Aprilie, pentru ca recolta să fie bogată în sezonul următor.

Mass-media şi păcălelile de 1 Aprilie

Acest obicei n-a fost lăsat să treacă nici de mass-media. Iată câteva păcăleli nostime datorate mass-media.

În anul 1983 Associated Press anunţa ca „întemeietor” al păcălelilor de 1 Aprilie pe împăratul Constantin, care, zicea respectiva agenţie de presă, pe 1 Aprilie şi-a pus măscăriciul să fie împărat pentru o zi. Păcăleală sau nu, lucrul ar fi fost posibil.

În 1986, „Le Parisiene” lasa francezii uluiţi cu anunţul că celebrul Tour Eiffel va fi dezmembrat. În 1955 „Irish Times” anunţa că cei de la Disneyland negociază cu guvernul rus aducerea lui Lenin în parcul de distracţii cu acelaşi nume.

Mai mult, în 1998 un ziar din Alabama anunţa, foarte serios, rotunjirea constantei Pi (3,14…) la 3 rotund-rotunjor.

Citeşte şi ZIUA PĂCĂLELILOR 2017: Ce trebuie să faci pe 1 APRILIE pentru a avea noroc tot anul

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 19.00 au votat peste 8,4 milioane de români. Update
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Atentat dejucat la limită. Au vrut s-o arunce în aer pe Lady Gaga
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce