Ortodoxe
Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae
Greco-catolice
Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor
Romano-catolice
Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic
Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 mai.
Originar din neamul regilor iudei, era fiul lui Amos, frate cu regele Iudeii, Amazia.
Sfântul Proroc Isaia s-a născut în Ierusalim, a avut o educație aleasă și a învățat legea Domnului. S-a căsătorit cu una din fecioarele slujitoare la templu, numite prorocițe. A avut mai mulți copii, iar una din fiicele sale, Ofovia, s-a căsătorit cu împăratul Ezechie, din această însoțire s-a născut împăratul Manase, cel care l-a și condamnat la moarte.
Activitatea profetică a lui Isaia s-a desfășurat în vremea regilor Asaria sau Ozia (809-757), Iotam (757-741), Ahaz (741-725), Hischia sau Ezechia (725-697) și Manase (697-642).
În timpul domniei regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, pentru aceasta a fost scos din cetate și tăiat în două cu fierăstrăul de lemn.
În această zi se pomenește în Biserica Ortodoxă și aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae.
Evenimentul amintit astăzi s-a petrecut în secolul al XI-lea, prin ridicarea moaștelor Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) și depunerea lor într-o biserică din orașul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.
Sfintele moaște erau păstrate în Mira de mai multe secole până când au fost ridicate și duse în Italia. Faima minunilor ce se petreceau la moaștele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii și comercianții ce poposeau în oraș, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicare de aici a sfintelor moaște s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.
La Bari, moaștele au fost așezate inițial în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. Construcția Catedralei Sfântului Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola) a început în anul 1089 și a durat până în anul 1197. Aici au fost mutate cinstitele moaște ale făcătorului de minuni Nicolae.
De atunci, s-a consemnat în calendarul creștin ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, și cea din Biserica „Sfântului Ioan Botezătorul” în biserica cea nouă. (sursă: vol. „Viețile Sfinților”)