Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţii de liceu. Vezi de ce acte ai nevoie şi câţi bani poţi să primeşti

Absolvenții de liceu promoția 2017 (inclusiv absolvenții de liceu care nu au participat sau nu promovează examenul de bacalaureat) au posibilitatea de a se prezenta în vederea înregistrării ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapa prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj în intervalul 27 mai - 25 iulie 2017, inclusiv.
Roxana Gagiu
11 mai 2017, 09:22
Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţii de liceu. Vezi de ce acte ai nevoie şi câţi bani poţi să primeşti

Absolvenții de liceu care vor să beneficieze de indemnizaţie de şomaj trebuie să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenților de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 27 mai 2017, având în vedere că în conformitate cu Ordinul nr 4.577/20.07.2016 al Ministrului Educației Naționale „Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în dată de 26 mai 2017”.

În situația în care unii tineri mai au corigente, și nu au situația încheiată la toate materiile, aceștia vor fi obligați să se prezinte în interval de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. În acest sens adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifică data promovării examenului de corigență.

Absolvenții care promovează examenul de bacalaureat au aceeași obligație de a se prezenta în intervalul 27 mai – 25 iulie 2017, deoarece el este considerat absolvent în momentul finalizării anului terminal și are situația închisă la toate materiile.

În vederea înregistrării la agențiile de ocupare, absolvenții trebuie să prezinte:

  • Act de indentitate (copie și original);
  • Act de studii (adeverința de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat după caz) în copie și original – în cazul adeverinței trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 26 mai 2017;
  • Adeverința eliberată de medicul de familie din care să rezulte dacă este ‘apt de muncă’ sau ‘apt muncă cu restricții’;
  • Adeverința de venituri eliberată de Administrația Financiară;

Dacă absolvenții aflați în una din situațiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (27 mai — 25 iulie 2017), aceștia au în continuare posibilitatea să se prezinte în vederea înregistrarii ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizația de șomaj.

Aceste prevederi pentru absolvenții de liceu sunt în concordanță cu obligația instituțiilor de învățământ de a elibera certificate de studii în termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizării studiilor), ori dacă până la acea dată rezultatele examenului de bacalaureat nu sunt cunoscute.

În cazul absolvenților de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agențiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licență (dacă persoana promovează examenul de licență în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Având în vedere că nimeni nu are siguranța promovării examenului de licență, absolvenții de studii superioare trebuie să solicite adeverința de absolvire (chiar și fără examenul de licență) imediat ce au finalizat cursurile și să se înregistreze la sediul agențiilor de ocupare cele mai apropiate în interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor.

Excepție fac acei tineri care nu au situația încheiată la toate materiile și trebuie să se prezinte în sesiunea de examene restante în luna septembrie, în cazul acestora termenul curge de la data promovării examenului restant, dată care trebuie precizată pe adeverința eliberată de instituția de învățământ superior.

Atenție!!! — Dacă examenul de licență nu este promovat în termen de 12 luni iar absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana în cauză nu va mai avea dreptul la indemnizația de șomaj, dar în schimb va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forței de muncă și de formare profesională gratuită dacă se înregistrează în evidența A.J.O.F.M.

Aceste prevederi pentru absolvenții de studii superioare sunt în concordanță cu obligația instituțiilor de învățământ de a elibera certificate de studii în termen de 12 luni de la data absolvirii.

Absolvenții care se înregistrează în evidența agenției de ocupare a fortei de muncă ca persoane în căutarea unui loc de muncă și nu au un loc de muncă, pot beneficia de:

  • Servicii gratuite de mediere, de informare și consiliere profesională personalizată sau de asistență și consultanță pentru începerea unei afaceri proprii;
  • Servicii gratuite de formare profesională, inclusiv contravaloarea costurilor cu abonamentele de transport în comun;
  • Prima de încadrare ca absolvent (500 ron) dacă se încadrează în interval de 12 luni de la data absolvirii;
  • Prima de încadrare pentru absolvenții înregistrați în evidențele A.J.O.F.M. care se încadrează în muncă, potrivit legii, cu normă întreagă, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, dacă acesta este cuprins în Planul național de mobilitate;
  • Prima de instalare pentru absolvenții înregistrați în evidențele A.J.O.F.M. care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia, dacă acestea sunt cuprinse în Planul național de mobilitate;
  • Prima de relocare pentru absolvenții înregistrați în evidențele A.J.O.F.M. care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința pot primi cel mult 900 lei/lună, timp de 36 de luni. Această primă constă în 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie și utilități, aceasta fiind plafonată la 900 lei.

De asemenea în sprijinul absolvenților, agenția acordă subvenții acelor angajatori care încadrează în munca absolvenți de învaățămant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior în interval de 12 luni de la absolvire (indiferent dacă sunt sau nu beneficiari de indemnizație de șomaj), subvenții in valoare de 900 lei/luna pe o perioada de 12 luni, cu obligativitatea menținerii raporturilor de muncă pe o perioadă de 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți de învățămant superior care nu au promovat examenul de licență sau de diplomă nu beneficiază de subvenția prevăzută la art. 80 din lege pentru încadrarea în muncă a absolvenților respectivi.

Subvenția se acordă timp de 12 luni de la data semnării convenției, iar angajatorul este obligat să nu desfacă raportul de muncă din motive imputabile acestuia (restructurare, acordul părților, s.a.)

Până în data de 30 iunie 2017, absolvenții au posibilitatea de a se programa telefonic pentru depunerea cererilor de înregistrare ca persoane în căutarea unui de loc de muncă, tocmai pentru a evita pierderea de timp într-o perioadă extrem de solicitantă din cauza examenelor de bacalaureat sau de licență.

Programarea se realizează la numerele de telefon ale agențiilor locale

Pentru depunerea cererilor de înregistrare ca persoane în căutarea unui de loc de muncă, absolvenții programați telefonic se vor prezenta la agențiile locale în a cărei rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința, în perioada 1 iulie — 25 iulie 2016, în intervalul orar 12:00 — 16:00 cu documentele prevăzute mai sus.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală