„Cartel Alfa” cere reluarea în Parlament a dezbaterilor privind Legea salarizării

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" solicită reluarea în Parlament a dezbaterilor privind proiectul Legii salarizării, după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social (CES), întrucât acest lucru le oferă "parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali şi a celorlalţi actori publici vizaţi, înainte de a adopta proiectul de lege". Sindicaliştii mai spun că dezbaterea publică privind Legea salarizării "este o parodie care nu urmăreşte decât să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii".
Filip Stan
17 mai 2017, 18:53

Confederaţia protestează public faţă de „simulacrul” de dezbatere publică cu privire la proiectul Legii salarizării, precum şi faţă de procedura parlamentară, „care nu respectă toţi paşii reglementaţi de lege pentru adoptarea actului normativ”, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de preşedintele CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Neasumarea răspunderii Guvernului asupra iniţiativei legislative (aşa cum ar fi fost normal) a fost justificată public tocmai prin necesitatea suplimentării timpului pentru dezbatere, care să dea forţa necesară unei astfel de legi. În realitate, această aşa-zisă dezbatere este o parodie care nu urmăreşte decât să dea aparenţa de legitimitate unui proces de transfer cvasi-mafiot de privilegii„, precizează Bogdan Hossu.

Conform sursei citate, în baza prevederilor Legii salarizării, o mare parte a personalului bugetar urmează să beneficieze nu de o creştere, ci de o diminuare a drepturilor salariale.

Deşi principiul plata egală pentru munca egală este enunţat în proiectul de act normativ, el nu se aplică, legea instituind un tratament salarial diferit pentru cei care desfăşoară aceeaşi activitate şi acelaşi volum de muncă, în funcţie de interese şi afinităţi obscure. Cel mai clar exemplu este tratamentul discriminatoriu şi netransparent pentru salariaţii din administraţia publică locală, prin excluderea acestora din grilele de salarizare. Astfel, se realizează o mare privatizare a administraţiei publice, patronate de interese politice. În locul profesionalizării administraţiei publice se doreşte o reîntoarcere în timp, la vremurile de dinainte de aderare, cu o administraţie politizată, slugarnică, slab pregătită, dar cu „conexiunile” potrivite„, se mai arată în comunicat.

Hossu mai spune că „aleşilor locali, de la orice nivel, li se garantează prin proiectul de lege un salariu deosebit de bun, deşi ei sunt aleşi politic, neavând întotdeauna şi competenţele necesare postului, în timp ce angajaţii primăriei, care sunt selectaţi pe bază de competenţe, prin concurs, şi de multe ori deţin expertiză tehnică superioară celor aleşi, sunt încadraţi în funcţie de simpatiile sau antipatiile consiliului local”.

El continuă afirmând că dezbaterile în Parlament „au loc pe repede-înainte” şi nu respectă prevederile legale privind avizarea proiectelor de acte normative, termenul pentru avizul Consiliului Economic şi Social fiind 19 mai, însă Comisia de muncă din Senat adoptând deja raportul.

Mai mult decât atât, având în vedere că Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale nu este iniţiator al legii, neasumându-şi răspunderea asupra proiectului, nu înţelegem de ce trebuie să solicite respingerea unor amendamente ale altor miniştri din cadrul Guvernului„, mai spune Hossu.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” solicită reluarea dezbaterilor în Parlament după adoptarea şi înaintarea raportului Consiliului Economic şi Social şi tuturor instituţiilor care, potrivit legii, trebuie să emită un aviz asupra proiectului de lege.

Acest lucru oferă parlamentarilor posibilitatea să consulte opinia partenerilor sociali şi a celorlalţi actori publici vizaţi, înainte de a adopta proiectul de lege, în spiritul principiilor social-democrate de bună guvernare şi responsabilităţii faţă de cetăţeni„, se mai arată în comunicatul citat.

Cea de-a doua zi de dezbatere a legii salarizării în comisia de muncă a Senatului a fost marcată de o serie de bâlbe din partea majorităţii şi a Ministerului Muncii, care au constat în respingerea unor articole şi revenirea asupra lor, ulterior, pentru a fi aprobate. La capătul a opt ore şi jumătate de dezbateri, comisia a reuşit să aprobe două din cele nouă anexe ale legii, şi anume grilele de salarizare din Educaţie şi Sănătate, în primul caz fiind acceptate câteva majorări de salarii, în vreme ce în sistemul sanitar nu a fost agreată nicio mărire.

Marţi, prima zi de dezbatere pe fond a legii salarizării în comisia de muncă a Senatului, a fost marcată de replici dure între sindicaliştii prezenţi la şedinţă şi senatorii PSD. După şase ore şi jumătate de dezbateri, au fost votate 17 din cele 45 articole ale legii şi au fost aduse mai multe amendamente, printre care majorarea cu 10% a salariilor celor care exercită control financiar preventiv şi, de asemenea, majorarea cu 25% a salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene care implementează proiecte pe fonduri europene. PNL a votat majoritatea articolelor şi amendamentelor alături de PSD, în vreme ce USR a votat împotriva tuturor prevederilor Legii salarizării.

Dezbaterile asupra legii salarizării vor fi reluate de comisia de muncă a Senatului joi la ora 10:00, urmând a fi discutate şi votate restul de şapte anexe cu grilele de salarizare ale celorlalte familii ocupaţionale.

Citeşte şi LEGEA SALARIZĂRII, modificată în Parlament: Ce bugetari primesc un bonus de 10%

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african