Dispută Gîrbovan-Macovei pe tema SIPA: De unde ştie Macovei ce conţinea arhiva şi că existau magistraţi acoperiţi?

Preşedintele UNJR, judecătoarea Dana Gîrbovan, îi adresează fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, care a decis în 2006 desfiinţarea SIPA/DGPA, o serie de întrebări cu privire la declaraţiile publice făcute de europarlamentar, dorind să afle de unde ştia Macovei informaţiile din arhiva SIPA şi că instituţia folosea magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi. Disputa vine după un schimb de replici între cele două, pe tema controverselor în privinţa lui Victor Ponta şi a posibilei sale legături cu SIE.
Iulian Tudor
20 mai 2017, 12:33
Dispută Gîrbovan-Macovei pe tema SIPA: De unde ştie Macovei ce conţinea arhiva şi că existau magistraţi acoperiţi?

Dana Gîrbovan a participat zilele trecute la o emisiune TV, în care a făcut afirmaţii pe tema SIPA şi despre Monica Macovei. Europarlamentarul a scris, vineri, pe Facebook, că preşedintele UNJR trebuie să aducă „dovezi” cu privire la una dintre declaraţiile făcute, cu care a fost citată în presă, respectiv: „Cel mai grav este faptul că aceste informaţii se pot folosi şi acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este şantajabil cu ajutorul informaţiilor care se găsesc acolo”.

Macovei susţine că nu a făcut astfel de declaraţii în acea perioadă, ci în 2014, la 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA, şi într-un alt context.

Citeşte şi Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR: Dacă au existat ofiţeri acoperiţi ai SIPA între magistraţi, numele acestora trebuie cunoscute

„În declaraţia mea din octombrie 2014 puneam în discuţie modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA şi informaţiile din arhivă, despre care apăruseră alegaţii în spaţiul public încă din 2005, motiv pentru care am şi luat decizia de a desfiinţa SIPA şi a sigila arhiva. În niciun caz nu am afirmat că am informaţii din arhiva SIPA şi că Victor Ponta ar putea fi şantajat astfel”, a scris Macovei pe Facebook.

În replică, Dana Gîrbovan susţine că declaraţia sa făcută la televizor a fost scoasă din context în presă şi nu reflectă afirmaţiile ei, scrie news.ro.

Cu această ocazie, şi judecătoarea îi adresează o serie de întrebări Monicăi Macovei, care, ca ministru al Justiţie, a emis o hotărâre de Guvern în 2006 prin care DGPA/SIPA a fost desfiinţată, iar arhiva instituţiei a fost sigilată.

Gîrbovan o întreabă pe Macovei dacă a avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea HG prin care instituţia a fost desfiinţată, cine a ordonat şi efectuat această cercetare şi unde au fost publicate concluziile. Mai mult, judecătoarea vrea să ştie dacă între data emiterii HG 127/2006 şi data efectivă a desfiinţării SIPA, 6 luni mai târziu, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA, iar dacă după desfiinţarea instituţiei, şi până la finalul mandatului ei de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze acest caz.

„De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întamplat cu documentele dinainte de acest an?”, mai întreabă judecătoarea.

Disputa a pornit de la afirmaţii făcute în 2014 de Macovei, după apariţia în perioada campaniei pentru prezidenţiale a informaţiilor că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE.

„Dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit? Poate caută cineva şi prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, sugerez să căutăm şi în arhiva SIPA. (…) Astfel de informaţii, de care colaboratoarea Securităţii, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a şantaja magistraţi, erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofiţer acoperit, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securităţii”, a spus, în 2014, Macovei.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineaţă, că va desecretiza arhiva SIPA „în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor si procedurilor legale”. Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, spune că susţine acest demers, care trebuie însă făcut în mai multe etape, prima fiind inventarierea documentelor.

Citeşte şi Sorin Grindeanu: Eu susţin desecretizarea arhivei SIPA şi o spun cât se poate de direct

Evenimentul Zilei a scris luni că parte din arhiva SIPA – care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor – a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

DailyBusiness
Guvernul prelungește plafonarea prețurilor la alimentele de bază până la toamnă
Spynews
După valul de caniculă, a fost emis cod galben de inundații în România. Ce zone sunt vizate
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, anunț surprinzător pentru fani! Toți au rămas cu gura căscată! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Curtea Supremă de Justiție, decizie istorică care îi conferă lui Donald Trump, președintele Statelor Unite, putere fără precedent
Capital.ro
România schimbă vârsta de pensionare. Bolojan întoarce foaia: Să se facă la vârsta corectă!
Playtech.ro
Cum îți ia Uber mai mulți bani fără să știi: algoritmul care umflă prețul și taie din plata șoferilor
DailyBusiness
„Toleranță zero față de fraudele concediilor medicale”! Medicii sunt controlați la sânge. Ministerul Sănătății trimite corpul de control în cabinete și spitale
Adevarul
„Carne de tun”. Un militar chinez capturat de Ucraina declară că a fost „înșelat” de comandamentul rus
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Brad Pitt, prădat de hoți! Mai multe persoane au intrat pe geam și i-au furat lucruri din casă
Spynews
Cine poate beneficia de ajutorul financiar la plata facturilor la energie electrică. Se va acorda un tichet electronic în valoare de 50 de lei
Evz.ro
Schimbare majoră la telefonie. Obligații pentru Vodafone, Orange, Digi și Telekom
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
kanald.ro
UPDATE Guvernul amână tăierea sporurilor! Nici reducerea concediului suplimentar nu a fost aprobată
Cancan.ro
BREAKING | Florin Bușcan, un taximetrist de 37 de ani din Alexandria, a murit pe Autostrada A2 😢
Playsport.ro
Noua Dacia Sandero, surprinsă în imagini spion pe stradă. Schimbarea care trimite cu...
Capital.ro
S-a aflat tot adevărul direct de la americani. Cine l-a scos pe Călin Georgescu din cursa prezidențială: Am reușit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
O mai ții minte pe Ada Nechita? Cum arată la 41 de ani una dintre cele mai frumoase handbaliste din istoria României
stirilekanald.ro
Fotbalistul mort la doar 18 ani. Ce s-a înttâmplat, de fapt
Se taie sporurile de la 1 iulie 2025! Bugetarii vor primi mai puțini bani
MediaFlux
Vechimea în muncă pentru pensii se schimbă. Noul ordin al Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Rețeaua ascunsă care blochează accesul la concerte. Cum funcționează industria revânzării de bilete cu „armate” digitale