EvZ susţine că Monica Macovei şi Dan Tăpălagă au luat registrul de intrări-ieşiri din arhiva SIPA. Reacţia lui Tăpălagă

Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, şi jurnalistul Dan Tapalagă, consilierul său de la acea vreme, ar fi intrat în arhiva SIPA în ianuarie 2005, fără a prezenta certificate ORNISS, şi ar fi plecat de acolo cu registrul de intrări-ieşiri, scrie EvZ.ro, care susţine că citează dintr-o notă scrisă a unui fost ofiţer SIPA, relatează Mediafax. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că nu e normal ca aceste registru să ajungă la un ministru.

31 mai 2017, 08:57
EvZ susţine că Monica Macovei şi Dan Tăpălagă au luat registrul de intrări-ieşiri din arhiva SIPA. Reacţia lui Tăpălagă

UPDATE Dan Tăpălagă contrazice articolul EvZ şi precizează că nici el, nici Monica Macovei nu au luat vreun registru sau alt document cu ocazia vizitei în arhiva SIPA de la începutul anului 2005.

„Nici ministrul Macovei, nici eu n-am plecat cu vreu registru, document, CD sau capat de hartie din arhiva SIPA. Este o aberatie si o inventie usor de demontat. Din nou, exista un proces verbal in care s-a consemnat tot ce s-a intamplat”, a scris Dan Tăpălagă într-o postare pe Facebook. 

De asemenea, jurnalistul mai spune că nu le-a cerut nimeni certificate ORNISS.

„Nu-mi amintesc sa fi cerut cineva certificat ORNISS, mie sau ministrului. Daca n-as fi avut acces sau cineva mi-ar fi pus in vedere ca nu pot intra acolo, n-as fi facut-o”, a mai scris Tăpălagă.

Citeşte şi: Dan Tăpălagă: Nu am plecat cu vreun registru, document, CD sau capăt de hârtie din arhiva SIPA

UPDATE Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că nu este normal ca un document clasificat să se afle în posesia unui fost ministru, afirmând că nu are voie să vorbească despre conținutul raportului câtă vreme nu este public.

Întrebat dacă este normal ca un registru de intrări și ieșiri din arhiva SIPA să se afle la fostul ministru Monica Macovei, așa cum se afirmă în spațiul public, Tudorel Toader a răspuns: „Sigur că nu e normal, mai ales dacă e vorba de un document clasificat, secretizat. Câtă vreme, însă, raportul nu este făcut public, eu sigur că nu am voie să vorbesc despre conținutul raportului”.

Tudorel Toader a anunțat că miercuri după amiază ar putea susține o conferință de presă în care va vorbi despre arhiva SIPA.

„Este foarte posibil ca astăzi după amiază să vă invit la o conferință de presă (…) în cadrul căreia să vă vorbesc mai mult și mai multe despre arhiva SIPA și despre celelalte două rapoarte, care la momentul la care vorbim au caracter secret”, a spus ministrul Justiției.

 

Monica Macovei, fostul ministru al Justiţiei, şi jurnalistul Dan Tapalagă, consilierul său de la acea vreme, ar fi intrat în arhiva SIPA în ianuarie 2005, fără a prezenta certificate ORNISS, şi ar fi plecat de acolo cu registrul de intrări-ieşiri, scrie EvZ.ro, care susţine că citează dintr-o notă scrisă a unui fost ofiţer SIPA.

„La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiţiei: Biroul de Documente Clasificate, Direcţia Juridică şi Biroul de elaborare de acte normative. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcţiei Generale a Penitenciarelor ministrul Monica Macovei şi Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrărilor şi ieşirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 şi primul trimestru al anului următor. Au fost prezenţi la această activitate şeful SIPA de atunci, col Marius Stoian şi doi ofiţeri sau subofiţeri care aveau în răspundere arhiva”, se arată în nota ofiţerului SIPA, prezentată de EvZ.

Potrivit EvZ, cei doi au plecat din arhiva SIPA cu registrul de intrări-ieşiri, pe care l-au păstrat timp de trei luni de zile.

„Ministrului şi însoţitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificate ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa, fiind ministru, nu are nevoie de aşa ceva, iar Dan Tapalagă nu a dat niciun răspuns. Ministrul şi însoţitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA niciun fel de documente clasificate. A fost luat însă registrul de intrări- ieşiri documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare au luat acest registru de intrări-ieşiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcţia de director al acestui serviciu”, se mai arată în nota citată.

Totodată, Dan Tapalagă a susţinut, citat de evz, că a asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, în prezenţa unor persoane din conducerea Serviciului, pentru că „cineva le-a transmis informaţia că se încearcă distrugerea/incendierea arhivei”.

Citeşte şi: Tudorel Toader: Arhiva SIPA, o pată pe obrazul justiției române. Vom promova o Hotărâre de Guvern pentru desecretizarea informaţiilor

În urmă cu câteva zile, fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa, solicitând începerea unei anchete privind scurgerea de informaţii clasificate din Ministerul Justiţiei şi verificarea neregulilor semnalate în raportul din 2008.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a solicitat, marţi, ministrului Justiţiei ca, la rândul său, să-i solicite directorului ORNISS să verifice dacă cei care au vizitat arhiva SIPA aveau certificat de acces la informaţii clasificate ca secret de stat, menţionând că, în caz contrar, va face el această cerere. El a arătat că e important să se ştie dacă toţi cei care au intrat în arhiva SIPA aveau certificat de acces la informaţiile clasificate ca secret de stat.

Anterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va desecretiza arhiva SIPA, Ministerul Justiţiei dând publicităţii un comunicat de presă cu numele celor care au intrat în arhivă după desfiinţarea acesteia, începând cu 1.06.2007 şi încheind cu data de 13.12.2013, fiind consemnate 22 de vizite. Toader a mai anunţat că următorul pas în ceea ce priveşte arhiva SIPA este acela al promovării unei hotărâri de guvern pentru desecretizarea informaţiilor, iar apoi o comisie îşi va începe activitatea, „respectând dispoziţiile legale, distincţiile dintre viaţa privată, secretele de serviciu, respectiv secretele de stat”.

Jurnalistul Dan Andronic a susţinut, într-un articol evz.ro, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.