Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Am cerut directorului ORNISS să îmi spună dacă cei care au intrat în arhiva SIPA aveau certificat

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat că a cerut directorului Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat să precizeze dacă cei care au intrat în arhiva SIPA erau acreditaţi să aibă acces la informaţii secret de stat, în caz contrar urmând să fie sesizat parchetul.
Filip Stan
14 iun. 2017, 07:25
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: Am cerut directorului ORNISS să îmi spună dacă cei care au intrat în arhiva SIPA aveau certificat

„Am început întocmirea componenţei comisiilor de inventariere a arhivei cu supleanţii şi secretariatul tehnic. Am cerut ieri de la directorul ORNISS să îmi comunice dacă la momentul în care au pătruns în arhivă, cele 22 de persoane, din ce a rezultat din cele două rapoarte desecretizate, aveau sau nu certificat ORNISS. Aştept răspuns. În funcţie de răspunsul primit, cu siguranţă, dacă se va constata că unii au intrat în arhivă fără drept, este obligaţia mea să sesizez procurorul. Nu numai că voi sesiza, voi face şi public răspunsul primit, îl voi pune pe pagina ministerului. Am discutat cu domnul procuror Horodniceanu despre dosarul pe care îl au în lucru cu privire la arhiva SIPA, i-am spus că îi voi trimite şi rezultatele primite de la ORNISS. În funcţie de natura cauzei, fapta care formează obiectul evaluării, procurorul poate să întocmească un alt dosar sau să extindă cadrul procesual în dosarul pe care îl au deja în lucru”, a declarat Tudorel Toader pentru Mediafax.

Procurorii DIICOT au anunţat deja că au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.

„Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat” şi „neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii” sunt infracţiunile pe care le investighează DIICOT.

Asociaţiile de magistraţi au făcut plângere prealabilă la Guvern privind HG referitor la SIPA. De asemenea, CSM susţine că nu a transmis un punct de vedere privind acest proiect de lege. În replică, ministrul Justiţiei susţine că Hotărârea de Guvern de desecretizare a arhivei a fost adoptată transparent.

„Eu apreciez că am făcut paşii care trebuia şi care puteau fi făcuţi până în acest moment. A fost adoptată Hotărârea de Guvern, care a avut ca punct de plecare proiectul hotărârii de anul trecut, care a fost transmis la CSM, Ministerul Public, la Asociaţia Magistraţilor, Uniunea Judecătorilor, la Asociaţia Procurorilor, MAI. Am primit şi am postat pe pagina ministerului opiniile exprimate de autorităţile şi asociaţiile care au fost consultate. S-a adoptat hotărârea de guvern în deplină transparenţă decizională”, a mai spus ministrul.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Tunelul subacvatic care leagă două continente. A fost construit într-o zonă cu activitate seismică intensă, e circulat zi de zi și e un simbol al progresului tehnologic
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Răsfăț pentru zilele toride. Trei rețete ușoare de înghețată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Ilie Bolojan a numit-o consilier prezidențial pe Ana Birchall. Ce responsanbilități va avea: „Am acceptat această numire cu onoare și un profund simț al responsabilității”
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce