Romaşcanu, avizat la Cultură şi Identitate Naţională: Putem relua demersul de cumpărare a „Cuminţeniei Pământului” la preţul evaluat

Lucian Romaşcanu, propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională, a primit, joi, avizul comisiilor de Cultură reunite ale Parlamentului cu 17 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 3 "abţineri".
Filip Stan
29 iun. 2017, 10:58
Romaşcanu, avizat la Cultură şi Identitate Naţională: Putem relua demersul de cumpărare a

La audieri, senatorul Lucian Romaşcanu a vorbit despre proiectele pe care vrea să le continue, despre Legea cinematografiei, Arhiva Naţională de Film, dar şi cazul „Cuminţenia Pământului”.

Ministrul desemnat pentru portofoliul de la Cultură are o experienţă de 27 de ani în mediul privat. „Decizia partidului de a mă propune a fost de a merge pe alegerea unui om cu profil de management sau pe un om cu profil cultural pur-sânge. S-a ales varianta unui om cu pregătire în management. Cred că am un profil care se potriveşte”, a spus Lucian Romaşcanu.

În programul de guvernare există 22 de puncte care trebuie realizate la Cultură. „Organizarea Centenarului o văd ca pe o sărbătoare majoră a poporului român şi care trebuie să creeze evenimente care să ne reunească indiferent de naţionalitate. Mizez pe consens. Am înfiinţat ieri (miercuri, n.r) Comisia specială comună pentru Centenar cu membri din toate partidele politice”, a spus Lucian Romaşcanu, citat de News.ro.

Ministrul desemnat la Cultură are în vedere „dezvoltarea unui mecanism consultativ în domeniul cultural, revizuirea actelor normative în domeniul cultural, sunt peste 30 de legi, care trebuie analizate şi îmbunătăţite, revizuirea fondului administraţiei”.

„Având în vedere că Legea Cinematografiei propusă a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cea care este în vigoare trebuie revizuită şi refăcută. Vreau să fiu o parte activă pe amendarea legii pe drepturi de autor. Mi-aş dori foarte tare să elaborăm o lege pentru susţinerea de producţiei cinematografice în România pentru producătorii externi. Suntem, alături de Bulgaria, singura ţară din zonă care nu asigură astfel de taxe căte producători, iar legat de finanţare, bugetul este în execuţie, generos, 766 de milioane de lei, acoperă creşterile de salarii din domeniul artistic”, a rezumat ministrul desemnat.

Deschiderea sălii Teatrului de Operetă este o altă intenţie a viitorului ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi atragerea de fonduri europene pentru proiecte.

Membrii Comisiilor reunite au avut întrebări legate de Arhiva Naţională de Film, ce măsuri concrete pentru aceasta, în condiţiile în care este depozitată impropriu. „Arhiva a avut un statut incert, pentru că se voia trecerea ei sub directa coordonare a ministerului Culturii. Ea va rămâne la Centrul Naţional al Cinematografiei şi se vor aloca fonduri pentru repararea sau găsirea unui nou sediu. Digitalizarea ei este prevăzută în programul de guvernare”, a fost răspunsul lui Lucian Romaşcanu.

Cazul „Cuminţeniei Pământului” a fost discutat. Lucian Romaşcanu a fost întrebat ce măsuri va gândi pentru soluţionarea acestui caz. „Există în acest moment o discuţie între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Culturii pentru a găsi mecanismele de rambursare a banilor până la 31 decembrie. Legat de proiectul în sine, se puteau strânge acei bani, dacă proiectul era bine gestionat. Pentru un caz de sănătate, pentru o prietenă, am strâns în trei ore, 47.000 de euro. Depinde cum o faci, pe cine implici. De partea cealaltă, au existat două comisii de evaluare, care au spus că face 5 milioane de euro. De la 5 la 11 milioane de euro nu ştim care este diferenţa. Cred că putem gândi reluarea demersului la preţul evaluat, dacă proprietarii vor dori să continue aceste discuţii”, a fost părerea senatorului.

„În contextul în care va exista un consens şi politic şi naţional de reluare a demersurilor, bănuiesc că atât timp cât a exista această intenţie, şi cât au existat negocieri cu proprietarii şi cele două comisii care au evaluat acea lucrare la un preţ, dacă cei care o deţin vor vrea să o vândă la preţul respectiv, atunci probabil că pe consensul de care am vorbit putem relua procedurile”, a declarat Lucian Romaşcanu.

Calendarul naţional de activităţi pentru anul 2018 să fie gata până în luna noiembrie, a mai precizat ministrul desemnat la Cultură.

„Cu certitudine în prima parte a lunii septembrie va exista raport la legea înfiinţării Muzeului Comunismului, raport care a ajuns la comisia de Cultură din Senat, aşa că „vom avea la Jilava, dacă nu mă înşel, un muzeu al Comunismului”, a asigurat ministrul propus pentru portofoliul de la Cultură şi Identitate Naţională.

Lucian Romaşcanu a fost, între altele director la Kanal D şi consilier al preşedintelui SRTv. În vârstă de 50 de ani, Lucian Romaşcanu a urmat cursurile Facultăţii de Comerţ din cadrul Universităţii ASE şi un master la University of Washington (2002).

În perioada 1997 – 2015, a lucrat pentru mai multe companii de media, între care Mediapro (director de vânzări, 1997-1999), Ringier (director de vânzări, director executiv, 1999-2002 şi 2006-2009), Cancan (director general, 2009-2012), Dogan Media International (director executiv, 2012-2014) şi Societatea Română de Televiziune – TVR (consilier al PDG, 2014-2015).

A devenit senator de Buzău în urma alegerilor din decembrie 2016. Din decembrie 2016 face parte din Comisia pentru afaceri europene, iar din ianuarie 2017, conduce Comisia pentru cultură şi media.

Până în prezent, a participat la 18 iniţiative legislative, una singură având legătură cu domeniul media – propunere legislativă pentru completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres.

Este căsătorit şi are un copil.

Potrivit declaraţiei de avere înregistrate pe 13 iunie 2017, Lucian Romaşcanu deţine împreună cu soţia un teren intravilan de 1.000 de metri pătraţi în Mogoşoaia, dobândit în 2007. De asemenea, el este coproprietar a jumătate din casa de 216 metri pătraţi construită pe acelaşi teren. Are două autoturisme; ceasuri şi bijuterii în valoare de 15.000 de euro;în trei conturi curente – 14.680 de euro, 1.000 de lei şi 11.450 de lei şi un credit (scadent în 2019) de 14.240 de euro.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică