Cei trei militari morţi în accidentul din Argeş, înmormântaţi cu onoruri militare. Situaţia dotărilor din Armată, analizată în CSAT

Cei trei militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte ”Dragoslavele” morţi după ce camionul în care se aflau s-a răsturnat într-o prăpastie din judeţul Argeş au fost înmormântaţi, duminică după-amiază, cu onoruri militare, în prezenţa a sute de persoane, între care şi reprezentanţi ai Ministerului Apărării.
Filip Stan
02 iul. 2017, 05:17
Cei trei militari morţi în accidentul din Argeş, înmormântaţi cu onoruri militare. Situaţia dotărilor din Armată, analizată în CSAT

UPDATE: Sute de persoane au participat, duminică după-amiază, în judeţul Argeş, la ceremoniile de înmormântare a celor trei militari morţi. 

Mihai Ionuţ Toma a fost înhumat în cimitirul din localitatea Mioarele, sat Măţău, George-Emilian Catană, în cimitirul din localitatea Lereşti, sat Voineşti, iar Petre Cristian Toader în cimitirul din Cartierul Mărcuş al municipiului Câmpulung.

Militarii au fost înmormântaţi cu onoruri militare.

Colegii celor trei militari au postat un mesaj pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării: ”Rămas bun, dragi camarazi!

Astăzi ne luăm rămas bun de la cei trei colegi ai noştri care au decedat în urma accidentului nefericit petrecut pe Valea Urdii. Dumnezeu să îi aibă în pază!”

UPDATE Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a mers, duminică dimineaţă, în judeţul Argeş, pentru a prezenta condoleanţe familiilor sublocotenenţilor (post-mortem) şi a depune coroane de flori la catafalcurile acestora.

„Vestea morţii lor, pe drumul de întoarcere din misiunea executată la Cincu, a căzut ca un trăsnet în familiile lor şi printre prietenii şi colegii, cei care i-au cunoscut şi apreciat ca luptători şi ca oameni. În cumplitul accident din Valea Urdii, Armata a pierdut trei militari de elită, toţi veterani ai teatrelor de operaţii, bărbaţi puternici şi mândri, crescuţi la şcoala aspră a luptătorilor alpini. Asigur familiile celor trei sublocotenenţi că le suntem alături în cumplita suferinţă şi le vom rămâne sprijin, de acum înainte. Întreaga Armată va preţui sacrificiul sublocotenenţilor post-mortem Mihai Ionuţ Toma, George-Emilian Catană şi Petre Cristian Toader şi le va păstra o veşnică şi pioasă amintire”, a transmis ministrul Ţuţuianu.

Cei trei militari morţi în accidentul din judeţul Argeş sunt conduşi duminică pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ministerul Apărării Naţionale anunţa, cu o zi în urmă, că aceştia au fost înaintaţi în grad post mortem.

„Plutonierului-major Mihai Ionuţ Toma, caporalului clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalului clasa a III-a Petre Cristian Toader le-a fost acordat gradul de sublocotenent la propunerea şefului Statului Major General, în semn de recunoştinţă şi apreciere a înaltului profesionalism, altruismului, curajului şi spiritului de sacrificiu dovedite pe timpul misiunilor încredinţate”, a transmis Ministerul Apărării.

Alţi nouă militari au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Accidentul scoate însă la iveală probleme mai vechi legate de înzestrarea Armatei. Oficialii au refuzat să anunţe ce fel de camion a fost implicat în accident şi care este anul fabricaţiei. Surse apropiate anchetei spun însă că autovehicul căzut în prăpastie avea peste 35 de ani vechime şi era un model DAC 665T. Iar cauza probabilă pare să fie o defecţiune la frâne.

”Doamna Carmen Dan a spus că, din declaraţia şoferului, rezultă că nu au mai avut frâne. Eu aştept, ca un om cu pregătire juridică, să se pronunţe procurorii militari. Dacă aceasta este cauza, ne arată în ce stadiu suntem cu dotările, cât de uzate sunt fizic şi moral pe care le foloseşte Armata Română. Există şi un program pentru achiziţia de camioane. Nu avem posibilitatea de a remedia situaţia în perioada imediat următoare”, a recunoscut, vineri, chiar ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu.

Angajaţii din Armată se feresc să vorbească deschis despre aceste probleme. Sunt însă site-uri specializate, unde comentariile şi întrebările au curs în ultimele două zile.

„A rămas fără frâne (declaraţia soferului) şi totuşi TOŢI OFICIALII refuză să dea vina pe vechimea camionului. DE CE? Pentru că ei, oficialii, sunt vinovaţi!”

„Fabrica de camioane autohtonă se zbate în faliment iar nouă ne mor soldaţii în accidente datorate uzurii şi lipsei de întreţinere/piese”.

„Nu mai au de unde lua piese de schimb,s-a canibalizat de mult tot ce se putea, minuni însă nu pot face. Trebuia să se sfârseaşcă şi metoda asta ordinară extrem de periculoasă, înlocuirea pieselor vechi cu altele la fel de vechi dar încă „în parametri”.

Sunt câteva dintre comentariile de pe www.rumaniamilitary.ro.

Unii spun chiar că un astfel de accident se poate repeta oricând. Ministrul Apărării recunoaşte că nu este singurul autovehicul vechi din dotarea Armatei.

„Este un camion vechi. Există o procedură de verificare, nu pleacă nimeni în cursă pur şi simplu. Dar ştiţi foarte bine că lucrurile astea se întâmplă. Mai există peste 700 ( de camioane – n.red.), cele mai multe de tipul acesta”, a declarat ministrul Apărării, vineri, după ce a fost şi a văzut care este starea răniţilor internaţi la Spitalul Militar.

Şi reprezentanţii Comisie de Apărare admit că e nevoie de utilaje noi. „Dotarea învechită a Armatei Române este de notorietate. Militarii noştri sunt prea decenţi ca să se plângă cuiva de ea. Îşi asumă să se descurce cu ceea ce au, fiind consideraţi la nivelul NATO printre cei mai performanţi soldaţi în raport cu logistica de care beneficiază. Dar trebuie să depăşim această etapă în care capacitatea individuală suplineşte întârzierea tehnologică. Nu se mai poate. Practic, utilizând instrumente depăşite, vechi, militarii sunt expuşi zilnic unor riscuri vitale. Ganditi-va că doar în urma cu câteva săptămâni un avion MIG s-a prăbuşit lângă Kogălniceanu. Dintr-o problema tehnică. Programul de modernizare a Armatei, susţinut de alocarea de 2% din PIB promovată de preşedintele Iohannis, trebuie sa fie demarat urgent, fără certuri între politicieni. Şi trebuie supravegheat atent, pentru că sunt mulţi interesaţi de cele 9 miliarde de euro pe care România le-a prevăzut în acest sens. Vrem sa ne asigurăm că aceşti bani de transforma in instrumente sigure pentru militari, nu în afaceri bănoase. Nu va mai fi posibil, astfel, ca niste eroi care au supravieţuit frontului din Afganistan sa devină victime ale unor accidente absurde”, a declarat, pentru Mediafax, Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe ordinea de zi a şedinţei aflându-se Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026. Discuţia va avea loc în contextul în care pentru anul 2017, România a alocat 2% din PIB pentru domeniul apărării. De asemenea, se va discuta şi despre Carta albă a apărării, aprobată în prima şedinţă a Executivului condus de Mihai Tudose, ce a avut loc vineri, la Palatul Victoria.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Gara din România care este cel mai mare nod feroviar din țară. A fost bombardată în cel de-al Doilea Război Mondial, Nicolae Ceaușescu a vrut să o demoleze, dar a rămas în picioare, ca un simbol al orașului
Capital.ro
Interzis în fața sau spatele blocului. Se cere semnătură la Asociația de Proprietari. Vecinii te pot bloca
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cum faci friptura perfectă. Verifici fără termometru
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Decizie de ULTIMĂ ORĂ în cazul lui Ionel Ganea, după ce și-a rănit grav fiul în urma unui accident rutier Micuțul de doar 2 anișori se află în stare critică 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
A dat lovitura! O femeie a cumpărat pe o insulă europeană, 6 case de vacanță cu 5 lire
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești