Gorbaciov, „părintele Perestroikăi, le-a cerut lui Putin şi Trump să refacă relaţiile ruso-americane de altădată

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut joi președinților Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Donald Trump, să dea un impuls relațiilor bilaterale ruso-americane la întrevederea pe care o vor avea vineri la Hamburg, așa cum a făcut-o el cu președintele american Ronald Reagan la summit-ul de la Reykjavik, relatează agențiile de presă EFE și RIA Novosti.
Filip Stan
06 iul. 2017, 19:12

"Este necesar acum ca liderii (Rusiei și SUA) să dea un impuls (relațiilor), așa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986", a afirmat fostul președinte al URSS, citat de RIA Novosti.

El a subliniat că acest efort trebuie să vizeze "întreaga gamă de probleme și nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante". "Trebuie să punem totul pe masă pentru a restabili climatul de încredere" între cele două puteri, a insistat părintele Perestroikăi, citat de AFP.

În același timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin și Trump, preconizată pentru vineri la Hamburg, în marja G20, are loc atât de târziu. "Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme", a declarat Gorbaciov. "S-a pierdut mult timp și acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea" între părți, a spus el, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985. "La acea vreme, oamenii din propria sa administrație nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Și noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive", și-a amintit fostul lider sovietic, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Summit G-20: Angela Merkel a refuzat să medieze între Putin şi Trump

Kremlinul a declarat că speră ca întâlnirea dintre președinții Putin și Trump să servească la stabilirea unui "dialog de lucru, vital pentru lumea" întreagă. Dar cel mai important este că această întâlnire va oferi posibilitatea de a vedea și înțelege care este abordarea reală a Moscovei și Washingtonului în ceea ce privește construirea relațiilor bilaterale și nu ceea ce difuzează mass-media, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Relațiile între Rusia și SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov inițiase o apropiere de Occident, permițând în același timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.

În 1985 și în 1986, Gorbaciov și Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva și Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece. În ajunul întâlnirii sale de vineri cu Putin, președintele SUA, Donald Trump, a criticat în timpul vizitei la Varșovia comportamentul "destabilizator" al Rusiei.

Întâlnirea dintre cei doi președinți va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfășurare o anchetă cu privire la influența Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump și asupra scrutinului prezidențial din noiembrie 2016.

„Este necesar acum ca liderii (Rusiei și SUA) să dea un impuls (relațiilor), așa cum s-a întâmplat la Reykjavik în 1986”, a afirmat fostul președinte al URSS, citat de RIA Novosti.

El a subliniat că acest efort trebuie să vizeze „întreaga gamă de probleme și nu doar puncte specifice, chiar dacă acestea sunt importante”. „Trebuie să punem totul pe masă pentru a restabili climatul de încredere” între cele două puteri, a insistat părintele Perestroikăi, citat de AFP.

În același timp, Gorbaciov a deplâns faptul că întrevederea dintre Putin și Trump, preconizată pentru vineri la Hamburg, în marja G20, are loc atât de târziu. „Înainte de toate este bine că această întâlnire are loc în cele din urmă. Dar e păcat că nu a avut loc mai devreme”, a declarat Gorbaciov. „S-a pierdut mult timp și acesta trebuie recuperat pentru a restabili încrederea” între părți, a spus el, amintind că anturajul lui Reagan nu a fost favorabil primei sale întâlniri, care a avut loc la Geneva în 1985. „La acea vreme, oamenii din propria sa administrație nu-l lăsau pe Reagan să meargă la întâlnirea de la Geneva. Dar el nu a cedat presiunii. Și noi, pe de alta parte, am venit la întâlnire cu serioase propuneri constructive”, și-a amintit fostul lider sovietic, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Summit G-20: Angela Merkel a refuzat să medieze între Putin şi Trump

Kremlinul a declarat că speră ca întâlnirea dintre președinții Putin și Trump să servească la stabilirea unui „dialog de lucru, vital pentru lumea” întreagă. Dar cel mai important este că această întâlnire va oferi posibilitatea de a vedea și înțelege care este abordarea reală a Moscovei și Washingtonului în ceea ce privește construirea relațiilor bilaterale și nu ceea ce difuzează mass-media, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Relațiile între Rusia și SUA traversează o criză fără precedent de la încheierea Războiului Rece, când Mihail Gorbaciov inițiase o apropiere de Occident, permițând în același timp o politică deschisă în Uniunea Sovietică.

În 1985 și în 1986, Gorbaciov și Ronald Reagan s-au întâlnit la Geneva și Reykjavik într-o încercare de a pune capăt Războiului Rece. În ajunul întâlnirii sale de vineri cu Putin, președintele SUA, Donald Trump, a criticat în timpul vizitei la Varșovia comportamentul „destabilizator” al Rusiei.

Întâlnirea dintre cei doi președinți va fi urmărită îndeosebi în SUA, unde este în desfășurare o anchetă cu privire la influența Rusiei asupra unor persoane din anturajul lui Donald Trump și asupra scrutinului prezidențial din noiembrie 2016.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin