Daimler, BMW, Volkswagen, Porsche şi Audi, investigate pentru suspiciunea de formare a unui cartel tehnologic timp de 20 de ani

Cei mai mari producători de automobile din Germania, Daimler, BMW, Volkswagen şi subsidiarele sale Porsche şi Audi sunt investigaţi pentru suspiciunea de a forma un cartel tehnologic în ultimii 20 de ani, care a condus şi la scandalul emisiilor în cazul maşinilor cu motoare disel, întrucât au limitat tehnologia reală de curăţare a emisiilor, pentru a face economie de spaţiu şi costuri, scrie The Telegraph, care citează revista germană Spiegel, potrivit News.ro.
Iulian Tudor
22 iul. 2017, 13:43
Daimler, BMW, Volkswagen, Porsche şi Audi, investigate pentru suspiciunea de formare a unui cartel tehnologic timp de 20 de ani

Daimler, BMW, Volkswagen şi cele două subsidiare ale VW, Porsche şi Audi, s-au întâlnit în secret pentru a conveni asupra tehnologiei pe care o vor oferi clienţilor lor, potrivit acuzaţiilor publicate în revista Spiegel, citată de The Telegraph.

Cartelul a reprezentat o cauză directă a scandalului emisiilor diesel, declanşat la VW în urmă cu doi ani, după ce aceşti cinci constructori auto au convenit să limiteze tehnologia reală de curăţare a emisiilor.

Spiegel susţine că producătorii auto sunt în curs de investigare atât de către biroul german anti-trust, cât şi de Comisia Europeană în legătură cu acuzaţiile, însă autorităţile au refuzat să confirme raportul, invocând investigaţii în curs.

Acuzaţiile vin la sfârşitul unei săptămâni de “vânătăi” pentru industria germană a automobilelor, care a văzut deja scandalul emisiilor ameninţând că va “înghiţi” mai multe mărci, potrivit The Telegraph.

Producătorul Daimler AG a rechemat peste trei milioane de autovehicule diesel Mercedes-Benz pentru a le reduce emisiile, în timp ce Audi a anunţat vineri că recheamă 850.000 de maşini.

Cele mai recente acuzaţii s-ar putea dovedi şi mai dăunătoare, având în vedere că preţurile maşinilor au scăzut brusc în lumina noilor informaţii, cu 4,9% la mărcile VW, 3,4% la BMW şi 3,2% la Daimler.

Autorităţile germane anti-trust au descoperit cartelul tehnologic anul trecut din întâmplare, când efectuau un control la birourile VW pentru a investiga suspiciunile privind un cartel separat de oţel şi au descoperit, de fapt, documente care relevă înţelegerea între constructorii auto.

Biroul german anti-trust a confirmat că raidul a avut loc, dar a refuzat să facă alte comentarii, din cauza investigaţiilor în curs. După raid, atât VW, cât şi Daimler şi-au recunoscut voluntar vina atât în faţa autorităţilor germane, cât şi a celor antitrust din UE, în încercarea de a evita sancţiunile, potrivit revistei Spiegel.

Publicaţia mai notează că cei cinci constructori de automobile „coordonează dezvoltarea vehiculelor lor, costurile, furnizorii şi pieţele de mulţi ani, cel puţin începând din anii ‘90, până în prezent”, aşa cum a reieşit din admiterea VW.
Inginerii din cele cinci companii s-au întâlnit „în mod regulat de mai multe ori pe an” pentru a discuta despre tehnologie. În schimb, nu au apărut detalii despre presupusa admitere a companiei Daimler privind vinovăţia.

Colaborarea a început în anii ‘90, pentru a oferi producătorilor germani un avantaj în faţa rivalilor din străinătate. Raportul citează un exemplu al producătorilor de automobile care au convenit să limiteze funcţionarea acoperişurilor decapotabile în timp ce o maşină se deplasează la viteze de până la 50 km pe oră.

Cele mai dăunătoare acuzaţii vizează emisiile de gaze în cazul maşinilor diesel. Cei cinci constructori au convenit să limiteze cantitatea unui agent de curăţare chimică pe care l-au montat, pentru a economisi costuri şi spaţiu, arată raportul.

Agentul în cauză, denumit AdBlue, filtrează unele dintre cele mai nocive emisii de la motoarele diesel. Anterior acordului, unii producători auto au testat pe maşinile lor rezervoare AdBlue de 35 de litri, care ar putea curăţa emisii până la 30.000 de kilometri. Dar în 2006, producătorii au fost de acord să limiteze rezervoarele AdBlue la doar 8 litri, care pot curăţa eficient emisiile pentru mai puţin de 6.000 km, se precizează în raport.

Producătorii de automobile au refuzat să comenteze reclamaţiile.

„Nu comentăm despre speculaţii şi acuzaţii”, a spus VW, citat de Spiegel. „Nu comentăm speculaţiile, din principiu”, a afirmat Daimler. „Nu ne implicăm în astfel de speculaţii”, a declarat, la rândul său, BMW.

Reprezentanţii VW au admis, în septembrie 2015, că au instalat softuri ilegale pe 11milioane de vehicule diesel la nivel mondial, pentru reducerea emisiilor în timpul testelor de poluare. Constructorul auto a negociat un acord de 4,3 miliarde de dolari cu autorităţile americane şi şi-a recunoscut vinovăţia în scandalul manipulării testelor de poluare.

Compania se confruntă în Germania cu mii de procese intentate de investitori şi proprietari de maşini diesel, care cer despăgubiri de peste 8 milioane de euro.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Pierdere grea pentru PRO TV. Antena 1 a dat lovitura
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări