Această cooperare între UE și SUA a fost în trecut esențială în conturarea unui răspuns puternic față de Moscova, a explicat Sigmar Gabriel într-un discurs susținut în orașul german Wolfsburg.
‘Din legea (votată de Congresul american n.red) rezultă clar că ei urmăresc interese economice și noi considerăm acest lucru inacceptabil’, a continuat șeful diplomației germane. Această lege ‘combină agresiv chestiuni de politică externă cu interese economice americane și spune: vrem să scoatem gazul rusesc de pe piața europeană pentru ca să putem vinde acolo gaz american și evident că noi (Germania n.red) nu putem accepta așa ceva’, a explicat Sigmar Gabriel, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Donald Trump avertizează: UE trebuie să înceteze abordarea „protecţionistă” faţă de Statele Unite
Președintele american Donald Trump, deși a precizat că nu este pe deplin de acord cu noile măsuri, întrucât în opinia sa ele riscă să apropie China, Rusia și Coreea de Nord, a promulgat miercuri legea adoptată de Congres care instituie noi sancțiuni nu doar împotriva Rusiei, ci și Iranului și Coreii de Nord. În cazul Rusiei sancțiunile vizează în special sectorul energetic, astfel că aceste măsuri au fost dezaprobate de Uniunea Europeană, care se teme că ele pot afecta aprovizionarea cu gaze rusești, potrivit Agerpres
Legea prevede sancțiuni pentru orice companie care participă la dezvoltarea, întreținerea, modernizarea sau repararea infrastructurilor ruse folosite pentru exportul de petrol și gaze, astfel că ar putea fi afectate interesele unor companii europene, cum sunt cele implicate în construcția gazoductului Nord Stream II, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.