Ortodoxe
Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei
Greco-catolice
Aducerea moaștelor Sf. Maxim Mărturisitorul la Constantinopol (680).
Romano-catolice
Ss. Ponțian, pp. m. și Hipolit, pr. m.; Ioan Berchmans, student
Mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenită în calendarul creștin ortodox în ziua de 13 august.
Sfântul Maxim, considerat astăzi unul dintre cei mai mari teologi, s-a născut la Constantinopol, într-o familie de aristocrați, în jurul anului 580. În timpul împăratului Heraclie (610-641), a ocupat funcția de secretar la curtea imperială.
În jurul anului 614 a părăsit curtea imperială și a intrat în monahism la Mănăstirea Chrysopolis, în apropiere de Constantinopol.
În acea vreme, în imperiu, a apărut erezia monotelită care afirma că în Iisus Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască. Monoteliștii nu recunoșteau existența unei voințe și lucrări umane în Mântuitorul Hristos.
Erezia, considerată un compromis necesar pentru ca Imperiul Bizantin să își poată recupera o parte din teritoriile pierdute după Sinodului IV Ecumenic de la Calcedon (451), a fost susținută de împărat. Egiptul, Siria și Palestina s-au desprins de Imperiul Bizantin pentru că au refuzat recunoașterea hotărârilor finale împotriva monofizitismului luate de Sinodul de la Calcedon.
Lupta împotriva ereziei monotelite a fost începută de Sfântul Sofronie (d. 638), patriarhul Ierusalimului, preluată și condusă de Sfântul Maxim. Acesta a plecat în 641 în Cartagina (Africa) și în Roma (646), unde i-a îndemnat pe toți să lupte împotriva ereziei care acaparase tot Răsăritul.
A scris în acest sens diferite cuvântări și cărți de apărare a Ortodoxiei pe care le-a trimis pretutindeni în lume. Sfântul Maxim a fost exilat în Tracia (655), apoi în Perberis.
În anul 662, Sfântul Maxim a fost adus la Constantinopol, unde a fost condamnat încă o dată, i-au fost tăiate limba și mâna dreaptă și a fost surghiunit în Caucaz. A murit la scurt timp în cursul aceluiași an, pe 13 august.
Sfântul Maxim Mărturisitorul a trecut la Domnul, luptând până la sfârșit pentru adevărurile doctrinare ale Bisericii. Sinodul al VI-lea Ecumenic de la Constantinopol (680-681) va reabilita și va confirma ortodoxia hristologiei Sfântului Maxim, apărate cu prețul vieții.
După Sinodul de la Constantinopol a fost posibilă și aducerea moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul de la Lazica (Georgia de astăzi) la Constantinopol.