Programul cotelor de refugiaţi în UE se încheie după 2 ani de controverse

Solicitanţii de azil care ajung pe coastele italiene şi greceşti începând de miercuri nu vor mai fi vizaţi de cotele de repartizare în Uniunea Europeană, ajunse la final, în urma unei aplicări care a adâncit prăpastia între Est şi Occident pe tema migraţiei.
Filip Stan
26 sept. 2017, 16:31
Programul cotelor de refugiaţi în UE se încheie după 2 ani de controverse

Închiderea acestui program, adoptat în septembrie 2015, în toiul crizei migraţiei, marchează încetarea unei exceptări temporare de la ”sistemul de la Dublin” care prevede că ţara  UE în care soseşte azilantul este cea care-i soluţionează cererea de azil.

În total, aproximativ 29.000 de persoane au fost ”relocalizate” în Uniunea Europeană din Italia şi Grecia, prin aplicarea acestei derogări, pe o perioadă de doi ani, menită să ajute aceste ţări mediteraneene depăşite de afluxul de migranţi care fug din calea războiului sau mizeriei.

 Bilanţul pare slab în comparaţie cu obiectivul iniţial, care prevederea până la 160.000 de locuri, repartizate în funcţie de cote pe ţări, şi în contextul în care aproximativ 1,5 milioane de migranţi au ajuns pe coastele europene începând din 2015, potrivit news.ro

Cu toate acestea Comisia Europeană (CE) refuză să vorbească despre un eşec. „Din punctul nostru de vedere, programul de relocalizare a fost un succes”, a apreciat luni o purtătoare de cuvânt.

Cotele de imigranţi au fost mai puţine decât s-a prevăzut, dar obligaţia de relocalizare nu se termină

Bruxellesul subliniază că „relocalizările” nu s-au terminat, deoarece, în pofida faptului că cei care vor veni nu vor mai fi vizaţi, mai rămân „aproximativ 10.000 de solicitanţi de azil” eligibili în Grecia şi în Italia, care au sosit înainte de data-limită de 26 septembrie.

„Obligaţia de a-i relocaliza nu se opreşte după această dată”, insistă comisarul însărcinat cu Migraţia Dimitris Avramopoulos.

Criticilor cu privire la aceste obiective neatinse, el le răspunde că realităţile de pe teren s-au schimbat mulţumită acordului din martie 2016 cu Ankara, care a condus la reducerea drastică a numărului sosirilor pe coastele elene.

O treime dintre cele 160.000 de locuri avute în vedere au fost astfel basculate în alte programe, în vederea primirii unor sirieni direct din Turcia. Iar în Italia, subliniază Comisia, majoritatea celor care sosesc nu răspundeau criteriilor planului, rezervat solicitanţilor de azil aproape sigură de obţinerea unei protecţii, cum sunt sirienii şi eritreenii, potrivit news.ro

„Numărul persoanelor relocalizate s-a dovedit mult mai slab” decât s-a prevăzut, spune Avramopoulos. „Justificarea ţine”, este de părere Yves Pascouau, un cercetător la Universitatea din Nantes, în vestul Franţei, şi un expert în probleme de migraţie. „Numai că trebuie să te repui în contextul din 2015, iar atunci cei 160.000 şi alţii erau în Grecia”.

În faţa dificultăţilor demarării „hotspot”-urilor – locurile de selectare a candidaţilor – şi a ritmului prea lent al locurilor făcute disponibile de către statele membre UE, cea mai mare parte a migranţilor şi-a continuat drumul către nordul Europei, inclusiv atunci când erau eligibili. „Ei s-au relocalizat cumva singuri”, explică Pascouau, „deci, din acest punct de vedere, nu putem vorbi de succes”.

Disensiuni între ţările membre

Planul, menit să încarneze solidaritatea europeană, a cristalizat rapid disensiuni între statele membre UE, „iar asta va lăsa urme importante”, subliniază cercetătorul. Comisia a lansat astfel, în iunie, proceduri de infringement vizând trei ţări din Europa Centrală şi de Est – Ungaria, Polonia şi Cehia – din cauza refuzului lor de a aplica cotele, al căror caracter obligatoriu tocmai a fost confirmat de către justiţia europeană.

 „Nu vrem să devenim ţări de imigraţie, nu vrem să avem populaţie mixtă” sau „elementul creştin îşi pierde rolul”, a clamat vineri premierul populist ungar Viktor Orban. „Relocalizările nu sunt un eşec total”, apreciază Pascouau, potrivit news.ro

În pofida dificultăţilor „hotspot”-urilor, planul a permis să se creeze pe teren ”un sistem operaţional în care autorităţile statelor membre şi agenţiile europene au reuşit să se coordoneze”, adaugă el, văzând în acest lucru „o experienţă care va servi în ceea ce urmează”.

Ceea ce urmează este o reaşezare a „sistemului de la Dublin”. Având în vedere dificultăţile cotelor temporare, ideea unui mecanism permanent de repartizare pare abandonată. Comisia propune de-acum să păstreze regula responsabilităţii ţărilor de sosire, dar alături de un ”mecanism corector” în cazul unui aflux masiv. În acest caz, obligaţia de ”solidaritate” va fi declanşată în cazul ţărilor cel mai puţin afectate.

Însă negocieri între statele membre nu duc nicăieri de peste un an, în contextul în care ţări ca Ungaria şi Polonia exclud în continuare să li se impună să primească vreun solicitant de azil.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Catastrofă economică pentru România. Explozie în buzunare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală