PMP solicită intervenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţi OSCE în cazul Legii educaţei din Ucraina

Deputații PMP Eugen Tomac și Constantin Codreanu au transmis, joi, o scrisoare Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE prin care îi solicită intervenția în privința rezolvării inechităților create de Ucraina prin adoptarea noii Legi a învățământului, lege care conține "prevederi ce diminuează dreptul la învățământ în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale".
Filip Stan
28 sept. 2017, 16:39
PMP solicită intervenţia Înaltului Comisar pentru Minorităţi OSCE în cazul Legii educaţei din Ucraina

Cei doi deputați arată, în scrisoarea prezentată într-un comunicat al PMP, că demersul lor vizează „nevoia de respectare a drepturilor unei comunități autohtone de peste 400.000 de români care trăiesc în Ucraina și care se văd astfel privați de dreptul fundamental de a învăța în continuare în limba lor maternă”.

„Noua lege prevede în mod explicit dreptul la învățământ în limba maternă doar pentru nivelurile preșcolar și primar (clasele I-IV). Comparativ, vechea lege prevedea acest drept pentru toate nivelurile învățământului preuniversitar. Autoritățile ucrainene nu au consultat, în momentul adoptării noii Legi a educației, minoritatea națională românească tradițională și nici alte minorități naționale din Ucraina vizate direct de noile reglementări”, potrivit sursei citate.

Totodată, Tomac și Codreanu susțin că prin adoptarea noii Legi a învățământului, „Ucraina a decis să încalce unilateral Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, semnat la Constanța la 2 iunie 1997”.

Ei citează, în acest sens, din prevederile articolului 13, alineat 5: ” ‘Părțile contractante vor crea, pentru persoanele aparținând comunității române din Ucraina și pentru cele aparținând minorității ucrainene din România, aceleași condiții pentru studierea limbii lor materne. Părțile contractante reafirmă că persoanele sus-menționate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare, situate ținând seama de răspândirea geografică a minorităților respective. Ele au, de asemenea, dreptul de a folosi limba lor maternă în raporturile cu autoritățile publice, în conformitate cu legislația națională și cu angajamentele internaționale ale părților contractante'”.

În opinia semnatarilor scrisorii, învățământul public pentru minoritățile tradiționale trebuie să se desfășoare în limbile acestor minorități, cu alocarea unui număr suficient de ore pentru studiul limbii oficiale a statului.

„Vă adresăm respectuos rugămintea de a interveni pentru corectarea noii Legi a învățământului care încalcă flagrant prevederile Cartei Europene a Limbilor Minoritare și Regionale ale cărei principale obiective constau în oferirea de protecție pentru limbile regionale și ale minorităților naționale tradiționale și în promovarea dreptului lor de a-și instrui copiii în limba maternă și de a-și utiliza propriile limbi în sfera publică și privată”, afirmă Tomac și Codreanu.

Deputații PMP sesizează și faptul că noua Lege a educației din Ucraina contravine Convenției cadru pentru Protecția Minorităților Naționale, instrument care vorbește, printre altele, de „non-discriminare (…), utilizarea limbii materne în spațiul public și privat, oral și în scris, precum și în relațiile cu autoritățile, educație în limba minorității, libertatea de a crea instituții educaționale, participare la viața economică, culturală și socială, participare la viața publică, interzicerea asimilării forțate”.

Tomac și Codreanu adaugă că minoritatea română tradițională din Ucraina este „artificial divizată între români (etnonimul propriu), moldoveni (infranim românesc) și volohi (exonim slav atribuit românilor), lucru care reflectă perpetuarea politicii de fragmentare în scopul unei mai ușoare asimilări, politică moștenită de Ucraina de la defuncta URSS”.

„Vom observa în context că în ultimii 93 de ani Ucraina a trecut la limba ucraineană de predare 205 școli cu predarea în limba română din 282 câte au existat istoric în cuprinsul acesteia. Toate aceste școli au fost înființate cu mult înainte de proclamarea statului ucrainean independent, unele având tradiție multiseculară de funcționare”, afirmă cei doi deputați PMP.

În finalul demersului lor, cei doi semnatari ai scrisorii consideră că implicarea Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE în procesul de mediere în ceea ce privește „aspectele controversate, antidemocratice și antiminoritare cuprinse în articolul 7 al Legii educației din Ucraina, cu privire la definirea învățământului în limbile minoritare, este absolut necesară” și adaugă că împreună cu „cei peste 400.000 de români autohtoni din Ucraina” contează pe sprijinul „competent și eficient” al acestuia.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Iulia Vântur a devenit „Lebăda Neagră“! Vedeta, complet transformată în România – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Venus intră în Gemeni pe 4 iulie. De vineri, de la ora 8 dimineața, noroc triplu pentru șase zodii, vine o perioadă de aur
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
Playtech.ro
Cu cât se vor scumpi înmormântările de la 1 august. Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de lei în plus
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Îl mai știi pe celebrul Arlechino din anii ’90? Cum arată acum Mihai Gruia Sandu și din ce își câștigă existența
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
S-a dat ordin de la Parchetul General. Decizie pentru Călin Georgescu. Judecătorii au aprobat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Cu ce să speli geamurile obligatoriu vara. Vor rămâne curate, indiferent de vremea de afară. Se aplică și termopanului, dacă respectați regula interior – exterior
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc