Politico: Libertatea de circulaţie în UE face ca ţările sărace, precum România, să-şi piardă medicii

Libertatea de circulaţie este una dintre pietrele de temelie ale Uniunii Europene, însă, atunci când este vorba de asigurarea asistenţei medicale în cele mai sărace ţări din blocul comunitar, precum România, aceasta poate fi o problemă, arată o analiză realizată de Politico pe baza datelor publicate de Comisia Europeană.
Filip Stan
29 sept. 2017, 19:40
Politico: Libertatea de circulaţie în UE face ca ţările sărace, precum România, să-şi piardă medicii

Mai mulţi angajaţi din domeniul medical, precum medici şi asistente, se mută dintr-o ţară în alta decât în cazul oricărei alte profesii din UE, iar fluxul este, de cele mai multe ori, de la est la vest, adică din ţările mai sărace către cele mai bogate.

Analiza arată că exodul cadrelor medicale este mai pronunţat în estul şi sudul Europei, astfel încât ţările din regiune, inclusiv România, pregătesc practic medici pentru vecinii lor mai bogaţi.

Pregătirea medicilor este un proces lung şi costisitor, însă nu fiecare ţară îşi poate recompensa la fel absolvenţii. Cheltuielile pentru sistemul medical pe cap de locuitor variază drastic între statele membre UE, de la 816 euro în România, la peste 4.000 de euro în Luxemburg, Germania şi alte ţări occidentale. Iar medicii şi asistentele se orientează către locurile unde sunt mai muţi bani, scrie News.ro.

Un studiu realizat în Estonia cu puţin înainte de aderarea la UE, în 2004, arată că mai multe de jumătate dintre cei 17.749 de angajaţi din sistemul medical luau în calcul posibilitatea de a munci în străinptate.

Ţara avea 4.312 medici în 2004: peste 1.800 de medici au aplicat de atunci pentru acreditare în străinătate.

Situaţia este drastică şi în România, ţară care a pierdut jumătate dintre medici în perioada 2009-2015. La câţiva ani după ce Polonia a aderat la UE, peste 60% dintre studenţii în anii cinci şi şase la Medicină intenţionau să lucreze în străinătate. Slovacia a avut aproximativ 15.000 de medici când a aderat la blocul comunitar, în 2004, însă 3.800 au aplicat să plece de atunci.

Migraţia către vest, în special a tinerilor, are loc într-o perioadă în care vârsta medie a medicilor din UE este în creştere. Mai mult de unul din trei medici din UE aveau 55 de ani sau mai mult în 2014. Până în 2020, acest fenomen va face ca peste 60.000 de medici – 3.2% din forţa de muncă – să părăsească anual profesia, potrivit Comisiei Europene.

În unele ţări, pierderea medicilor şi asistentelor pare să îşi facă deja simţite consecinţele, atrage atenţia Politico. În România, de exemplu, 10% din populaţie spune că nu are acces la servicii medicale.

Atunci când este vorba despre recrutarea de asistente şi medici din ţările în curs de dezvoltare, este un fapt acceptat că statele-gazdă au o responsabilitate să nu lase fără resurse ţările de unde recrutează.

În plus, UE i-a recunoscut responsabilitatea de a apăra unele state din afara blocului comunitar de o lipsă de personal medical, impunând restricţii de recrutare. Acestea nu se aplică, însă, în Uniune. Mai mult, Comisia a făcut migraţia mai uşoară, scrie Politico.

Anul trecut, CE a lansat un program de facilitare a recrutării pentru mai multe profesii. Mai exact, a creat un site, European Professional Card, unde angajaţii din cinci domenii – asistente, farmacişti, fizioterapeuţi, agenţi imobiliari şi ghizi montani – pot vedea ce cere fiecare stat membru şi îşi pot încărca acreditările pe care le au, în schimbul unei taxe de înregistrare. După ce o ţară-gazdă îi acceptă, se pot muta oricând şi începe să lucreze.

Deocamdată programul nu este disponibil pentru medici, dar, dacă va da rezultate bune pentru asistente, ar putea fi extins.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Se schimbă Codul Rutier, triunghiurile reflectorizante nu mai sunt ce au fost odată. Noua dotare obligatorie
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Ce a găsit Piedone la 'sibienii' din Piața Domenii. Unde e făcută, de fapt, 'slănina ardelenească'. Șeful ANPC a crezut că e o glumă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele