Aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factură arheologică, ridicate în urma unor percheziții din Caraş-Severin

Aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factură arheologică, sute de monede antice și medievale, statuete medievale și din perioada neolitică au fost ridicate, marți, în urma unor percheziții efectuate de polițiștii din Caraș-Severin la persoane bănuite de braconaj arheologic.

10 oct. 2017, 15:19
Aproximativ 5.000 de bunuri culturale de factură arheologică, ridicate în urma unor percheziții din Caraş-Severin

‘În această dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, au efectuat 14 percheziții pe raza județelor Caraș-Severin, Bihor, Timiș și Arad, la persoane bănuite de braconaj arheologic. A fost vizată o grupare infracțională ai cărei membri sunt bănuiți că, din 2015, ar fi efectuat săpături neautorizate în situri arheologice, de unde ar fi prelevat bunuri culturale mobile de epocă romană și medievale’, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate circa 5.000 de bunuri culturale mobile de factură arheologică, cel mai probabil, provenite din situri arheologice, respectiv, fragmente de vase ceramice sau obiecte de podoabă, peste 300 de monede antice și medievale, mai multe arme și statuete medievale, unelte și statuete din perioada neolitică și 18 detectoare de metale, din care 12 neautorizate.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizare prealabilă, furt și constituirea unui grup infracțional organizat. Verificările de specialitate, pentru a se stabili dacă bunurile fac parte din patrimoniul cultural național mobil, sunt continuate de arheologi din cadrul Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Citeşte şi Percheziţii la persoane bănuite de braconaj arheologic