Nicio conexiune Wi-Fi nu mai este sigură: Protocolul de securitate WPA2 a fost spart

Doi cercetători belgieni au descoperit o breșă în securitatea conexiunilor Wi-Fi care poate compromite orice calculator sau dispozitiv mobil conectat prin protocolul de securitate WPA2, conform site-urilor phonandroid.com, TechCrunch și publicației The Guardian, informează Agerpres.
Filip Stan
16 oct. 2017, 14:52
Nicio conexiune Wi-Fi nu mai este sigură: Protocolul de securitate WPA2 a fost spart

Sistemul WPA2 este un protocol standard folosit pentru securizarea conexiunilor Wi-Fi, iar până acum era considerat un protocol foarte sigur. Doi cercetători belgieni, Mathy Vanhoef și Frank Piessens, au descoperit o breșă în securitatea acestui protocol: cheile de criptare care protejează rețelele Wi-Fi nu sunt alese în manieră aleatorie. Ele pot deveni previzibile, fapt care periclitează siguranța tuturor calculatoarelor și dispozitivelor noastre mobile.

Metoda folosită de cei doi cercetători belgieni pentru a identifica și exploata această breșă de securitate poartă denumirea KRACK — acronimul de la „Key Reinstallation AttaCK”. Cei doi nu au explicat încă clar modul în care au ajuns la aceste rezultate, însă au precizat că vor publica mai multe detalii pe site-ul de specialitate creat de Mathy Verhoef, krackattacks.com.

Conform TechCrunch, un potențial atacator aflat în raza de acoperire a unei rețele wireless poate folosi sistemul KRACK pentru a păcăli protocolul de securitate în rețea WPA2, dobândind acces la informații care ar fi trebuit să rămână criptate — astfel un atacator poate obține informații sensibile dintr-o rețea, fie că este vorba despre parole, seriile cardurilor de credit, mesaje din diferite chat-uri și de pe poșta electronică, fotografii și orice se mai poate afla într-un calculator sau într-un telefon mobil.

„Acest tip de atac funcționează împotriva tuturor rețelelor Wi-Fi moderne”, conform lui Vanhoef.

În funcție de configurația rețelei, această vulnerabilitate îi poate permite unui atacator să injecteze și să manipuleze date — cum ar fi să adauge ransomware sau malware unui site web, spre exemplu.

„Vulnerabilitățile se află în chiar standardul Wi-Fi și nu în anumite produse sau implementări. Din acest motiv, orice implementare a unui protocol de securitate WPA2 poate fi afectată. Pentru a preveni un eventual atac, utilizatorii trebuie să-și actualizeze sistemele de operare de îndată ce astfel de actualizări devin disponibile”, conform lui Vanhoef. Importantă este și actualizarea de firmware pentru orice router Wi-Fi.

„Trebuie ținut cont de faptul că orice dispozitiv care folosește o conexiune Wi-Fi este probabil afectat. În partea preliminară a studiului nostru am descoperit că utilizatorii de Android, Linux, Apple, Windows, OpenBSD, MediaTek, Linksys și altele sunt deopotrivă afectați de o anumită variantă a KRACK”, a adăugat el, subliniind că aceste atacuri sunt „în mod excepțional devastatoare” în cazul sistemelor de operare Android 6.0.

„Pentru că sistemul de operare Android folosește wpa_supplicant, Androidul 6.0 (Marshmallow) și variantele de după el conțin această vulnerabilitate (…) În prezent, aproximativ 41% dintre dispozitivele cu Android sunt vulnerabile la această variantă în mod excepțional de devastatoare a atacului nostru”, conform lui Vanhoef.

Deși unele variante de atac prezentate de cei doi belgieni par foarte complicate și cu șanse mai mici de reușită, altele, așa cum sunt atacurile împotriva sistemelor macOS și OpenBSD sunt „în mod semnificativ mai generale și mai ușor de executat”. De menționat este și faptul că OpenBSD a lansat deja un patch care să repare această vulnerabilitate încă din luna iulie, după ce creatorii săi au fost anunțați de Vanhoef cu privire la această breșă de securitate, înainte de a face publice sistemele de atac KRACK.

De asemenea, atacurile de tip KRACK funcționează și în cazul site-urilor web și aplicațiilor care folosesc HTTPS, acest nivel suplimentar de criptare putând fi depășit „într-un număr îngrijorător de situații”, inclusiv în aplicațiile bancare.

Vanhoef și Piessens își vor prezenta studiul la 1 noiembrie, în cadrul Conferinței Computer and Communications Security (CCS).

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 6 iulie 2025. Vărsătorului i se îndeplinesc dorințe
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Se schimbă impozitul pe case. Cine va plăti mai mult
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african