Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

Urechile sunt foarte sensibile și necesită o îngrijire specială. Pentru a curăţa canalul auditiv, respectă măsurile minime de igienă. În caz contrar, rişti complicaţii care pot reduce acuitatea auditivă. Protejează-ți corect auzul urmând câțiva pași simpli.
Alina Costache
04 dec. 2017, 06:51
Măsuri corecte pentru îngrijirea urechilor

Odată ce deții toate informațiile despre îngrijirea corectă a urechilor, reușești să previi anumite complicații care îți pot afecta sănătatea. Ceara din ureche este unul dintre mecanismele principale de apărare ale organismului, acționând ca un scut protector în fața agenților patogeni sau a obiectelor străine. De altfel, ceara din ureche oprește praful, impuritățile, paraziții, acționând în același timp ca un dezinfectant.

Curățarea pavilionului urechii trebuie făcută cu apă caldă și săpun. Este bine să-ţi cureţi urechile cu ajutorul unui prosop curat, înmuiat în apă caldă. În plus, există în comerţ sprayuri cu apă purificată şi clorură de sodiu, sau cu uleiuri speciale care înmoaie cerumenul şi ajută la eliminarea acestuia.

Bețișoarele de urechi, contraindicate

Bețișoarele de urechi nu sunt cea mai bună metodă de a îndepărta ceara din urechi. Prin utilizarea acestora nu faci decât să împingi cerumenul în interiorul canalului auditiv, favorizând formarea dopurilor de ceară. De asemenea, folosirea frecventă și incorectă a bețișoarelor de urechi poate duce la apariția unor boli precum micoza. Introducerea oricăror obiecte lungi și ascuțite în urechi cauzează afectarea gravă a auzului.

Atenție!

Bețișoarele sunt interzise cu desăvârșire pentru uz în cazul copiilor, deoarece structurile interne ale urechii lor sunt mai sensibile decât în cazul adulților.

Lumânările terapeutice, periculoase

Specialiștii susțin că lumânările terapeutice pot fi mai periculoase decât bețișoarele de urechi. Această metodă folosită pentru curățarea cerumenului din ureche cu ajutorul lumânării presupune introducerea unui con acoperit de un strat de ceară de albine sau paragină și aprinderea lui la un capăt. Se presupune că odată ce căldura este emanată, ceara este trasă spre exterior. Persoanele care au folosit lumânări de urechi s-au ales cu arsuri, blocaje ale canalului auditiv și leziuni la nivelul timpanului.

Căștile îți pun în pericol auzul

Urechea este un organ extrem de sensibil și poate fi grav afectată de zgomote puternice. Căștile transmit sunetele direct în ureche, iar expunerea pe termen lung poate slăbi auzul. De asemenea, căștile împing cerumenul mai aproape de timpan și produc mici traume care pot duce la scăderea auzului și la apariția unui zgomot supărător numit tinitus. Expunerea prelungită la zgomote poate conduce chiar și la surditate.

Încearcă și spray-urile auriculare

Pentru igiena zilnică a urechilor poți folosi din farmacii spray-uri speciale, care conţin ingrediente precum apa purificată şi clorurade sodiu.Printr-o singură pulverizareîn ureche, aceste soluții curăţă canalul auditiv prin umplerea lui cu lichid, ajutând astfel la eliminarea impurităţilor. Poţi utiliza șiun spray pe bază de apă de mare, care dizolvă cerumenul şi-l elimină.

Reține!

Nu încerca să îndepărtezi dopul de ceară folosind pensete, foarfece, clame sau alte obiecte ascuțite. Există riscul de perforare a timpanului.

Citește și: Cum scapi de dopurile de ceară din urechi

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
AUR promite naționalizarea celei mai mari companii din România. Anunțul făcut de mâna dreapta a lui George Simion
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
FOTO! Gestul făcut de Papa Leon al XIV-lea, la balconul Vaticanului. Italienii, nemulţumiţi de ...
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un cunoscut artist, bătut înfiorător. Este în comă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cardinalul Robert Prevost este primul papă american din istorie
Cancan.ro
BREAKING | Un nou papă la Vatican! Cine va călca pe urmele lui Papa Francisc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Descoperire în furtul Tezaurului Dacic. Anunț important din Olanda.
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania