Previziuni sumbre pentru OMENIRE: Pericole la tot pasul, lumea devine vulnerabilă şi din ce în ce mai agresivă

Amenințarile cibernetice se vor înmulţi în 2018, iar armele agențiilor de spionaj vor ajunge pe mâna hackerilor. Odată cu acestea, răscumpărările cibernetice - "ransomware"-  şi şantajul vor fi la ordinea zilei  și din ce în ce mai agresive.
Filip Stan
12 dec. 2017, 11:02
Previziuni sumbre pentru OMENIRE: Pericole la tot pasul, lumea devine vulnerabilă şi din ce în ce mai agresivă

Numărul de vulnerabilități dezvoltate de agenții guvernamentale care ajung pe mâna răufăcătorilor va crește în 2018, iar modul în care funcționează ransomware, amenințare ce blochează accesul la datele utilizatorilor și le solicită bani, se va schimba fundamental, avertizează specialiștii, subliniind că că banii vor fi criteriul principal în selectarea victimelor.

Conform unui comunicat remis marți AGERPRES, specialiștii Bitdefender cred că, după ani la rând în care s-au concentrat pe utilizatori obișnuiți, dezvoltatorii de amenințări informatice își vor îndrepta atenția mai ales către ținte din rândul companiilor și rețelelor de calculatoare. Cele mai multe amenințări vor avea capacitatea de a se multiplica de la un calculator la celălalt, fără implicarea utilizatorului, pentru a cauza pagube cât mai mari, la fel ca în cazul WannaCry.

Numărul de fișiere atașate mailurilor de tip spam va crește, mai ales al celor scrise în limbaje de programare precum PERL sau Python. În plus, pe măsura ce migrarea la sistemul de operare Windows 10 va deveni tot mai raspândită, se va intensifica și numărul atacurilor operate fără fișiere ce folosesc în mod abuziv utilitarele din sistemul Linux pentru Windows. Sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de amenințarea WannaCry, care folosea o vulnerabilitate prezenta în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumită și EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA). Atacatorii au exploatat vulnerabilitatea care ar fi fost folosită în scopuri de spionaj de către agenții guvernamentale pentru a livra victimelor diverse amenințări informatice, iar specialiștii Bitdefender estimează că situația se va repeta și anul viitor.

Peisajul global al amenințărilor informatice din 2018 va consta, în mare parte, din ransomware, troieni bancari și mineri de moneda virtuala (fișiere care folosesc puterea de procesare a calculatoarelor infectate ca sa genereze sume de bani), însă cu schimbări de comportament pentru fiecare. Specialiștii în securitate informatică anticipează că ransomware va folosi inclusiv puterea de procesare a plăcilor video, și nu doar pe cea a procesorului, pentru a face procesul de criptare a datelor mai rapid și a ocoli soluțiile de securitate instalate pe calculatoare, informează Agerpres.

O altă tendință anticipată se leagă de folosirea polimorfismului pentru a inunda internetul cu versiuni noi ale unor amenințări informatice deja cunoscute. Ca să obțină venituri suplimentare, atacatorii vor permite contra cost accesul la motoare de generare automată de malware celor interesați să infecteze calculatoare. Eforturile atacatorilor vor viza algoritmi de inteligență artificială folosiți de soluțiile de securitate pentru detectarea pericolelor. Atacatorii se vor concentra și pe găsirea de vulnerabilități în componente care se afla la baza sistemului de operare. Funcționalitățile WiFi și Bluetooth vor fi studiate cu interes de răufăcători, dat fiind că orice vulnerabilitate identificată aici poate fi folosită la scară largă și este greu de depistat și de remediat.

Conform Bitdefender, armatele de dispozitive smart vor deveni noua normalitate în 2018. Codul sursă al acestor terminale este disponibil la liber pe internet, iar grupările de criminalitate informatică interesate să controleze milioane de asemenea gadgeturi au la îndemâna o platforma complexă care să le ușureze munca. Dincolo de oprirea funcționării unor site-uri populare prin accesarea simultană a acestora de către dispozitivele aflate sub controlul atacatorilor, specialiștii în securitate estimează că infractorii vor folosi armatele de terminale și pentru a infecta cu ransomware rețelele companiilor atacate sau pentru a trimite spam.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 mai 2025, de la ora 7, peste trei zodii vine ploaia de noroc. Soarta le e favorabilă, se anunță câștiguri frumușele
Capital.ro
Ordin pentru românii cu buletin. Se aplică amendă 1.000 lei pe loc sau închisoare. Interzis în România și diaspora
Playtech.ro
Se schimbă liderul în cursa pentru Cotroceni. Sondajul Polymarket indică o răsturnare de situație. Cine este favorit
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Sfaturile primite de o tânără din România care vrea să se mute în Spania. „Nu le ajunge salariul până la sfârșitul lunii”
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Alternativă pentru români, după explozia prețurilor la locuințe. Costa 25.000 de euro
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou partid în România? Decizia lui Călin Georgescu: Ce pot să confirm este...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
3.000 de lei pentru fiecare familie. Actele trebuie depuse imediat la primărie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă