Protest tăcut la Facultatea de Drept din Bucureşti faţă de modificările legislaţiei penale UPDATE

Aproximativ 100 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Bucureşti protestează miercuri, la ora 13.00 faţă de modificările legislaţiei penale. Protestul este unul tăcut, tinerii stând pe treptele instituţiei de învăţământ cu Constituţia în mâini.
Iulian Tudor
20 dec. 2017, 05:14
Protest tăcut la Facultatea de Drept din Bucureşti faţă de modificările legislaţiei penale UPDATE

UPDATE: Aproximativ 250 de studenţi ai Facultăţii de Drept din Bucureşti au protestat miercuri, de la ora 13.00, timp de o jumătate de oră, faţă de modificările legislaţiei penale. Protestul a fost unul tăcut, tinerii stând pe treptele instituţiei de învăţământ cu Constituţia în mâini.

Studenţii s-au adunat la ora 13.00 în holul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, nemulţumiţi de modificările din Parlament la legile Justiţiei.

Unii dintre ei şi-au legat banderole negre la ochi.Studenţii aveau în mâini Constituţia, precum şi foi cu diverse mesaje, între care „Toader Tudorel, nu ne eşti model”, „Nu vrem republică infracţională” şi „Suntem solidari cu protestele magistraţilor”.

Ţinând copii ale Constituţiei, „regina deciziilor în Parlament”, – invocând astfel statul de drept – studenţii au protestat timp de 30 de minute.

„E total nedrept să schimbi regulile în timpul jocului”, spun studenţii. Ei sunt de părere că va exista o criză de personal. „Sunt trei milioane de cauze anual pe rolul instanţelor şi doar 7.000 de magistraţi. Nu ştiu dacă lumea poate să înţeleagă acest fapt şi la ce stres sunt supuşi aceşti magistraţi. Putem să ne punem câteva semne de întrebare legat de cât de oportune sunt aceste modificări”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor în Drept de la Universitatea Bucureşti.

Asociaţia Studenţilor în Drept i-a chemat pe studenţii Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti miercuri, la ora 13:00, în faţa facultăţii, la o „manifestare mută”, de condamnare a iniţiativelor de modificare a legislaţiei penale.‍‍‍‍‍‍, afirmând că acestea aduc atingere statului de drept si supremaţiei Constituţiei României.

„Cu toţii cunoaştem iniţiativele aflate în Parlament pentru modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor Penale. De altfel, credem că efectele negative irecuperabile pe care mare parte din aceste schimbări le-ar produce sunt de netăgăduit. Diferite voci din spaţiul public aşteaptă reacţia studenţilor de la Drept, care ar fi loviţi în mod direct de aceste măsuri mai mult decât alte categorii sociale”, spun reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor în Drept, potrivit news.ro. ‍‍‍‍‍‍ ‍‍‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Astfel, după modelul şi în susţinerea acţiunilor judecătorilor, procurorilor şi ale auditorilor de justiţie, studenţii de la Drept sunt chemaţi miercuri de la ora 13:00 în faţa facultăţii, la un „manifest mut”, pentru a demontra că nu sunt ignoranţi la schimbările propuse şi nu le susţin. ‍‍‍‍‍‍

„Colegi, vă propunem să aduceţi cu voi copii ale Constituţiei României. Ne vedem pe treptele facultăţii, în faţa lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon şi Licurg pentru că ştim de peste 2000 de ani că dreptul nu se construieşte arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale „cetăţii”.‍‍‍‍‍‍ ‍‍Într-un asemenea moment critic credem că trebuie să arătăm că studenţii, cei care de-a lungul timpului au fost primii care au criticat asemenea măsuri, sunt în continuare o voce relevantă în societate”, spun studenţii la Drept.

Ei afirmă că propunerile de modificare a legilor justiţiei aduc atingere statului de drept si supremaţiei Constituţiei României.

„Suntem cu toţii vulnerabili în faţa nedreptăţii ce se va instaura şi legaliza în societatea românească. Credem că asociaţia noastră studenţească, prin misiunea ei de educare si cultivare a spiritului civic şi juridic, trebuie să tragă un semnal de alarmă şi să sancţioneze astfel de acte antisociale, injuste şi supuse arbitrariului”, adaugă Asociaţia Studenţilor în Drept. ‍‍

Luni, magistraţii de la mai multe instanţe din ţară şi din Capitală au protestat faţa de modificarea legilor Justiţiei şi faţă de preconizatele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală.

Marţi, magistraţii de la mai multe instanţe au anunţat că vor protesta zilnic faţă de modificarea legilor Justiţiei şi a codurilor penale, printre acesştia numărându-se cei de la Judecătoriile Sibiu, Deva sau Râmnicu Vâlcea.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că magistraţii pot protesta ca cetăţeni, dar din punct de vedere al funcţiilor pe care le ocupă, trebuie să respecte legile speciale şi Constituţia, precizând că va exprima un punct de vedere mai clar după ce se va documenta.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că magistraţii îşi doresc un dialog cu cei care vor să modifice legile după care funcţionează sistemul judicar şi că magistraţii care au luat poziţie faţă de modificările care ar urma să fie făcute în Parlament la aceste legi „au luat o atitudine care la nivel european cu precizie înseamnă o lecţie anticorupţie”.

Tot marţi, Alianţa Naţională a Asociaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat că se alătură protestelor în stradă, afirmând că modificările impuse în Parlament la Legile justiţiei, precum şi cele preconizate în cazul Codului Penal, respectiv Codului de procedură penală, sunt fără precedent şi „strigătoare la cer”. Studenţii spun că vor ieşi să protesteze în stradă inclusiv în această seară.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Marius Baciu i-a atras atenția lui Vlad Chiricheș, după gafele comise de veteran, în meciul cu CFR: ”Se vedea că...
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african