Răsturnare de situaţie în cazul revoltei medicilor. Autorităţile susţin că 60% din doctori au încheiat înţelegerile

Răsturnare de situaţie în cazul revoltei medicilor de familie, radicalizată de miercuri. În timp ce medicii spun că nu au semnat contractele cu casele judeţene de sănătate, ei bine, autorităţile susţin că 60% din doctori au încheiat înţelegerile încă de anul trecut, informează România TV. Medicii de familie au refuzat miercuri să mai elibereze reţete gratuite.
Iulian Tudor
03 ian. 2018, 12:28
Răsturnare de situaţie în cazul revoltei medicilor. Autorităţile susţin că 60% din doctori au încheiat înţelegerile

Începând de miercuri medicii de familie au anunţat că nu mai eliberează reţete sau trimiteri gratuite deoarece spun că nu au semnat contractele cu casele judeţene de sănătate. În acelaşi timp autorităţile susţin că 60% din doctori au încheiat înţelegerile încă de anul trecut.

În unele judeţe din ţară mai există totuşi câţiva medici care vor continua să ofere servicii medicale gratuite, însă sunt foarte puţini.

Întreaga situaţia afectează foarte mult pacienţii cu boli cronice care nu-şi permit tratamentele scumpe, însă toţi oamenii sunt revoltaţi.

Până se va găsi o rezolvare, oamenii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru tratamente şi consultaţii.

PROTESTUL medicilor de familie, în ţară

Medicii de familie din judeţul Constanţa acordă consultaţii pentru pacienţii lor, dar nu eliberează trimiteri şi reţete compensate, protestând astfel faţă de subfinanţarea asistenţei medicale, dar şi faţă de birocraţia din sistemul medical.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis” Constanţa, Laura Condur, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că recomandarea Asociaţiei pentru medicii de familie este de a consulta pacienţii, dar de a nu elibera acte trimiteri sau reţete compensate.

„Recomandarea Asociaţiei către medicii de familie este de a consulta pacienţii pro bono, dar de a nu da acte în contractul cu Casa de Asigurări. Astfel, pacienţii sunt văzuţi, sunt examinaţi, sunt trataţi, dar recomandarea este de a nu elibera acte în contractul cu Casa de Asigurări, trimiteri sau reţete compensate”, a afirmat Laura Condur.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Vrancea, medicul Grigore Hanţă, susţine că autorităţile „au lăsat totul în aer, dar în final vor trebui să dea dovadă de responsabilitate” şi să înţeleagă că medicii de familie sunt plătiţi foarte prost, iar protestul este justificat.

„E totul lăsat în aer. Dumnezeu ştie ce se va întâmpla, în final, autorităţile vor trebui să dea dovadă de responsabilitate şi să şi dea seama că medicii de familie sunt foarte prost plătiţi, nu cum spun ei că suntem bine plătiţi. Finanţarea e la pământ, birocraţia cât cuprinde, e un haos total, nu avem nici posibilitatea de a ne planifica activitatea cabinetelor ca să putem facem schimbărilor fiscale care au apărut, taxelor şi impozitelor”, a declarat Hanţă.

Potrivit acestuia, miercuri, în judeţul Vrancea situaţia este incertă, dar, cel mai probabil, medicii de familie „vor fi înţelegători cu pacienţii”.

„Neavând actele adiţionale semnate nu putem utiliza imprimatele Casei, reţete, trimiteri, etc. însă, colegii mei vor deschide cel mai probabil cabinetele şi vor fi lângă pacienţi, unii vor da reţele pe proprie răspundere riscând să le plătească din propriul buzunar, alţii nu vor da”, a mai declarat Grigore Hanţă.

Şi la Galaţi medicii de familie au deschis cabinetele şi au consultat pacienţii, dar nu au eliberat documente medicale.

„Deşi suntem în protest, medicii de familie sunt la cabinete, dar fără să se elibereze reţete decontate de Casa de Sănătate sau trimiteri pentru că nu mai avem contract de la 1 ianuarie. Cât va dura protestul nu pot să spun…Pacienţii noştri ştiu despre acest protest, dar noi am eliberat la sfârşitul anului trecut reţete pentru cei cronici pentru 2-3 luni, la fel şi trimiteri care au solicitat, astfel încât să nu fie afectaţi pacienţii. Eu de dimineaţă am făcut consultaţii fără să cer bani pacienţilor. Sunt pacienţii noştri. Majoritatea medicilor au procedat astfel, dar, sigur, fiecare poate face ce vrea pentru că suntem entităţi private”, a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie din Galaţi, Dumitru Mărăşescu.

Pacienţii care nu au şi-au luat reţetele compensate din timp sunt nemulţumiţi de această situaţie.

O pensionară a spus că nu i se pare normal să nu beneficize de o reţetă compensată, în condiţiile în care tratamentul o costă 500 de lei.

„Nimic nu e bine ce se face în ţara aceasta, pentru pensionari în special, pentru oamenii bolnavi. Am o pensie de 900 de lei şi trebuie să dam 500 de lei pentru tratament. E normal? Eu am venit pentru reţetă, dar nu se poate da nici reţetă”, a spus femeia.

Medicii de familie reclamă, în principal, subfinaţarea sistemului de sănătate şi birocraţia.

„Ce e tragic e că pacienţii sunt plimbaţi ca o minge de ping-pong din cauza birocraţiei acesteia excesive, între noi şi policlinici, între noi şi spitale şi nu au nicio vină săracii pentru un banal medicament. Nouă practic medicilor de familie ni s-a pus pumnul în gura a ne profesa meseria. Nu avem dreptul să eliberăm anumite medicamente şi cred că suntem singura ţară din lume. În Suedia până şi morfină eliberează medicul de familie”, a mai spus Dumitru Mărăşescu.

Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, din cei 233 de medici de familie din Galaţi care aveau încheiat contracte cu Casa până la sfârşitul anului trecut, până în prezent au semnat noile contracre 67 de medici de familie.

La Buzău, în schimb, activitatea în dispensare decurge normal.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Buzău, Angela Mazdrag, a declarat pentru News.ro că medicii de familie din judeţ vor lucra normal până la 1 aprilie, în baza unor acte adiţionale, însă, dacă până la această dată guvernanţii nu le vor asculta păsurile, vor lua şi ei măsuri, asemenea colegilor din ţară.

Potrivit CJAS Buzău, la nivelul judeţului, 192 de furnizori de servicii medicale în asistenţă medicală primară din totalul de 195 au semnat actele de prelungire a contractelor în data de 29 decembrie 2017. Ceilalţi trei furnizori, din motive personale au fost în imposibilitatea de a semna, exprimându-şi clar voinţa de continuare a relaţiei contractuale.

„În ceea ce priveşte ceilalţi furnizori de servicii medicale, medici specialişti în ambulatoriu, medici stomatologi, unităţi sanitare cu paturi, farmacii, laboratoare, furnizori de îngrijiri medicale la domiciliu, furnizori de dispozitive, în totalitate au semnat actele adiţionale de prelungire a relaţiei contractuale cu CJAS Buzău. astfel, la nivelul judeţului Buzău, activitatea de furnizare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale nu este afectată, decurgând în limitele legale normale”, au transmis reprezentanţii CJAS Buzău.

Majoritatea medicilor de familie din judeţul Galaţi nu mai eliberează reţete compensate şi trimiteri, însă oferă în mod gratuit consultaţii propriilor pacienţi, în condiţiile în care cei mai mulţi medici au refuzat să mai semneze contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reclamând birocraţia şi subfinanţarea sistemului de sănătate.

Bodog: Consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, apreciază ca „neprofesionistă” decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa pacienţilor în negocieri şi afirmă că s-au luat măsuri pentru debirocratizarea sistemului şi pentru finanţarea suplimentară.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), conform datelor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la nivel naţional, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate.

În Bucureşti, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.

„Le cer scuze pacienţilor şi consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala şi suferinţa acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuţii constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienţilor şi a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuşi, că o mare parte dintre medicii de familie au înţeles dorinta noastra de a găsi soluţii şi măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienţii pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanenţă şi în cel al serviciilor de urgenţă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat în comnicatul de presă.

Potrivit documentului, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical şi au şi fost rezolvate.

Potrivit MS, reprezentanţii medicilor de familie au fost informaţi despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018, iar ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanţa de Urgenţă sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.

Potrivit MS, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%). Mai mulţi bani va primi şi prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanenţă.

Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanenţă vor beneficia de o creştere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră, cât este în prezent, la 40 lei/oră.

Tariful orar pentru asistenţii medicali care lucrează în regim de gardă va creşte de la 8 – 10 lei/oră, cât este în prezent, la 20 – 22,5 lei/oră.

„Centrele de permanenţă sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale şi cele defavorizate, acolo unde accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală este dificil. Am propus o creştere a tarifului orar la 40 lei/oră deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 şi 2016 cu ocazia creşterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migraţiei medicilor şi desfiinţării centrelor de permanenţă, fiind redus astfel accesul pacienţilor la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 şi va fi suportat de la bugetul de stat”, a mai declarat Bodog.

Potrivit comunicatului MS, au crescut şi sumele alocate pentru cheltuieli de administrare şi funcţionare a centrelor de permanenţă, de la 6.4 lei/oră/medic, cât este în prezent, la 20 lei/oră/medic şi a sumei alocate pentru medicamentele şi materialele sanitare din trusele de urgenţă ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic cât este în prezent la 4 lei/oră/medic.

De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenţie de care vor beneficia pacienţii. În cadrul acestor programe, medicii de familie şi asistenţii medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită şi salarizare.

Legislaţia în vigoare prevede că asiguratul îşi poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera reţete compensate şi gratuite.

În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialişti în medicina primară şi vor putea încheia contracte cu casele de asigurări.

Citeşte şi Rodica Tănăsescu, despre protestul medicilor de familie: Nu ştim cât vom continua, nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane