Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii ar putea primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%

Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii vor primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%, după ce valoarea tichetelor de masă pe care le primesc salariaţii de la uscat a crescut de la 9,35 de lei la 15,09 lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern iniţiat în acest sens şi lansat în consultare publică pe site-ul Ministerului Transporturilor (MT).
Alina Costache
10 ian. 2018, 10:23
Personalul îmbarcat pe nave şi scafandrii ar putea primi alocaţii de hrană mărite cu peste 61%

În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de HG privind acordarea alocaţiei zilnice de hrană pentru personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave, se menţionează faptul că personalul îmbarcat pe nave beneficiază în prezent de alocaţie de hrană în cuantum de 26,28 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe nave maritime de transport şi călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritime, şalande, macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control şi de 28,42 lei/zi pentru scafandri.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, salariaţii de la uscat primesc o alocaţie individuală de masă sub forma tichetelor de masă. Valoarea tichetului de masă conform Ordinului ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 2209/2013 în decembrie 2013 era la valoarea de 9,35 lei, iar conform Ordinului ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 625/2017 valoarea tichetului de masă a fost majorată la 15,09 lei începând cu luna mai 2017, ţinându-se cont de prevederile Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2006 cu completările şi modificările ulterioare. Se poate observa că valoarea tichetului de masă a fost majorată în perioada decembrie 2013- mai 2017 cu un procent de 61,30%. Prin similitudine cu drepturile salariaţilor de la uscat ce primesc tichete de masă, este necesar ca şi valoarea alocaţiei de hrană să fie majorată cu acelaşi procent cu care a fost majorată valoarea tichetului de masă. Pentru asigurarea numărului de calorii prevăzut în Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 185/1994 cu modificările şi completările este necesară actualizarea valorii alocaţiei de hrană cu acelaşi algoritm de calcul ce a fost aplicat la majorarea tichetelor de masă”, se spune în nota de fundamentare.

Astfel, alocaţia de hrană va fi de 42,38 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe nave maritime de transport şi călători, nave maritime de cercetare, tancuri petroliere, de transport fluvial, platforme de foraj şi extracţie maritimă, nave de pescuit maritime, nave fluviale cu propulsie de transport mărfuri şi călători, tancuri propulsate de bunkeraj, drage fluviale şi maritime, şlande, macarale autopropulsate şi nepropulsate, şlepuri, ceamuri, remorchere portuare, pilotine şi şalupe de inspecţie şi control, de 37,80 lei/zi/tură de 12 ore pentru personalul îmbarcat pe restul navelor şi corpurilor plutitoare nespecificate mai sus, nave de orice categorie pe timpul cât sunt în conservare, pe timpul iernatului, pe timpul construcţiei şi reconstrucţiei în ţară şi de 45,84 lei/zi pentru scafandri.

Iniţiatorii proiectului de HG menţionează că alocaţia de hrană acordată reprezintă 4,6% din cheltuiala materială şi 0,92% din întreg bugetul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) Constanţa.

„Creşterea alocaţiei de hrană cu 61,30% nu influenţează bugetul unităţii, acesta reprezentând astfel 7,56% din cheltuielile materiale şi 1,48% din întreg bugetul ARSVOM Constanţa, adică de la o alocaţie de hrană de 420.000 de lei/an se va înregistra o creştere la 677.000 lei/an”, se precizează în document.

De asemenea, creşterea alocaţiilor pentru personalul navigant nu influenţează mediul de afaceri al al unităţii, fiindcă această creştere a alocaţiei de hrană nu reprezintă un efort financiar crescut.

”Odată cu creşterea indicelui de inflaţie la produsele de bază, puterea de cumpărare a salariaţilor a scăzut. Alinierea alocaţiei de hrană la preţul actual va duce la creşterea calităţii vieţii personalului navigant”, se mai arată în notă.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce pensie va avea Gigi Becali de la 1 august 2025, după decizia luată de Guvernul Bolojan
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Care este distanța minimă legală între vecini: Reguli esențiale pentru construirea unei case lângă proprietăți învecinate
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Secretul vieților anterioare. Filmul de pe Netflix care te face să vezi trecutul cu alți ochi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin