Schimbări în învăţământ. Se vrea regândirea modului în care se studiază materiile opţionale

Patru asociaţii de elevi consideră lipsite de substanţă discuţiile pe tema propunerilor de planuri-cadru pentru liceu şi se declară îngrijorate că nu va exista o reformă curriculară reală, propunând regândirea modului în care se studiază materiile opţionale. Asociaţiile doresc ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opţionale pe care le doreşte şi să fie formate grupe la nivelul şcolii cu elevi aparţinând mai multor clase.
Filip Stan
18 ian. 2018, 13:33
Schimbări în învăţământ. Se vrea regândirea modului în care se studiază materiile opţionale

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că este lipsită de substanţă actuala dezbatere din spaţiul public cu privire la propunerile Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) de modificare a planurilor-cadru de învăţământ pentru filiera teoretică a învăţământului liceal.

„Considerăm că o discuţie izolată despre reforma curriculară nu este productivă, iar pentru a avea rezultatul scontat este nevoie ca împreună cu aceasta să fie adoptat un plan de măsuri în domenii precum formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice, evaluarea elevilor, descentralizarea unităţilor de învăţământ şi baza materială a acestora. Având în vedere direcţia în care se îndreaptă în prezent discuţiile pe marginea propunerilor de planuri-cadru, ne exprimăm îngrijorarea că nu va exista o reformare reală a designului curricular, iar viitoarele planuri-cadru nu vor fi corelate cu profilul absolventului, ceea ce ne dorim de la elevul de liceu atunci când finalizează clasa a XII-a, precum şi cu modul în care vrem să arate pe termen lung şcoala şi societatea românească, se arată în comunicat.

Reprezentanţii elevilor mai spun că şi în propunerile înaintate de MEN, la fel ca în planurile-cadru aflate în vigoare, dezvoltarea individuală a elevilor este ignorată, numărul de ore pe care elevul le poate studia la discipline opţionale fiind în continuare insignifiant.

„Dacă în ciclul inferior (clasele a IX-a şi a X-a) avem un minim de o oră pe săptămână, în cazul ciclului superior (clasele a XI-a şi a XII-a) numărul minim de ore pentru materiile opţionale variază între două şi patru pe săptămână, în condiţiile în care în prezent este de patru, respectiv cinci, în funcţie de profil”, susţin elevii.

Cele patru asociaţii de elevi propun regândirea conceptului de Curriculum la Decizia Şcolii (CDŞ) în Curriculum la Decizia Elevului (CDE).

„Dacă în prezent, materiile opţionale, denumite formal CDŞ, sunt studiate la nivelul unei clase şi alese cu majoritatea elevilor din respectiva clasă, lansăm public propunerea ca fiecare elev să se poată înscrie la materiile opţionale pe care le doreşte, fiind formate grupe la nivelul unităţii de învăţământ, cu elevi aparţinând mai multor clase. Catalogăm actuala formulă de alegere a materiilor opţionale ca fiind desuetă, în neconcordanţă cu principiile şi viziunea pe care trebuie să le aibă un sistem modern de învăţământ, adaptat secolului XXI”, au precizat reprezentanţii elevilor.

Potrivit news.ro, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, a declarat că ultima reformă curriculară pentru învăţământul liceal a avut loc în urmă cu 20 de ani.

„Ultima reformă curriculară la nivelul învăţamântului liceal din România a fost în perioada 1998-1999. Ceea ce înseamnă că ultima generaţie care finalizează liceul pe baza actualelor planuri-cadru, în iunie 2021, va „aniversa” şi 23 de ani de când acestea sunt în vigoare. În momentul de faţă învăţământul românesc îi pregăteşte pe elevi pentru trecut, nicidecum pentru prezent şi viitor. Discuţia despre planurile-cadru şi reforma curriculară trebuie să reprezinte mai mult decât o dezbatere sterilă pe nişte tabele cu disciplinele pe care le studiază elevii şi numărul de ore al fiecăreia. În primul rând, trebuie să stabilim pentru ce tip de societate dorim să îi pregătim pe elevi, ceea ce înseamnă în mod obligatoriu că reforma curriculară trebuie să fie corelată cu profilul de formare al absolventului, aprobat de Ministerul Educaţiei în anul 2015. Or, în prezent acest lucru nu se întâmplă, designul curricular propus neputând conduce la finalităţile pe care un absolvent de învăţamânt liceal trebuie să le aibă,” preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Scrisoarea unei viitoare mămici pentru Ilie Bolojan: „Am avut 3 joburi să ajung la cuantumul maxim al indemnizației” Răspunsul premierului
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cum a apărut Irina Loghin, la câteva zile de la înmormântarea soţului! Toţi au crezut că nu văd bine, ce i-au spus...
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ionuț este fotbalistul de 30 de ani care a murit în accidentul de pe Centura Bucureștiului
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Se taie 10% de la pensionari, de la 1 august. Mamele, cei în concediu medical și cu ajutor social, șomerii plătesc această taxă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă