Grefierii spun că vor continua protestele din cauza pierderilor salariale

Protestul personalului auxiliar din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor faţă de modul de calcul al drepturilor salariale va continua până când Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii vor chema la discuţii reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi sindicale reprezentative, anunţă Asociaţia Grefierilor din România şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial. Cele două organizaţii spun că încă din luna aprilie au solicitat Ministerului Muncii să le pună la dispoziţie grilele de salarizare, contrazicând-o astfel pe ministrul Lia Olguţa Vasilescu, care a susţinut că reprezentanţii grefierilor nu au contactat ministerul pentru vreo discuţie legată de motivele unor eventuale scăderi de salarii.
Filip Stan
05 feb. 2018, 05:02
Grefierii spun că vor continua protestele din cauza pierderilor salariale

Asociaţia Grefierilor din România şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial arată, într-un comunicat de presă, că protestul declanşat în 1 februarie continuă, fără a afecta activitatea instanţelor sau parchetelor.

Cele două organizaţii spun că afirmaţiile ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit cărora reprezentanţii grefierilor nu au contactat ministerul până la momentul declanşării protestului pentru vreo discuţie legată de motivele unor eventuale scăderi de salarii sunt nefondate.

Grefierii spun că încă din martie 2017 au transmis ministerului o adresă pentru a cere să participe la discuţiile consultative privind legea salarizării unitare şi că a avut loc o întâlnire între preşedintele Asociaţiei Grefierilor din România, Denisa Dîndăreanu şi secretarul de stat Marius Sepi din cadul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social. „Întâlnirea a avut ca principală temă de discuţie proiectul legii privind salarizarea unitară a personaului plătit din fonduri publice; s-a adus în discuţie necesitatea uniformizării salariilor şi eliminarea discrepanţelor salariale, la nivel naţional, atât la nivelul instanţelor judecătoreşti, cât şi prin raportare la parchetele de pe lângă acestea. Pe de altă parte, s-a subliniat, ca la elaborarea grilei de salarizare să se aibă în vedere rolul grefierului în sistemul judiciar, ţinând cont de activitatea specifică funcţiei şi de interdicţiile şi incompatibilităţile instituite în sarcina acestora, precum şi prin raportare la volumul de activitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea”, arată grefierii.

Ei mai spun că în aprilie 2017, printr-o altă adresă, au cerut punerea la dispoziţie a grilelor de salarizare, însă acestea nu au fost comunicate.

„Mai arătăm faptul că, Ministerul Justiţiei a solicitat ordonatorilor secundari de credite o situaţie statistică constând în comunicarea salariului minim şi maxim în plată pentru acelaşi grad, gradaţie, treaptă, funcţie, între care s-a făcut o medie aritmetică ce a fost avută în vedere la stabilirea salariilor de bază din grilele anexă la noua lege de salarizare unitară a personalului plătit din fonduri publice. Or, câtă vreme la nivel naţional nu se finalizase procesul de uniformizare a salariilor, mai mult, existau diferenţe între grilele de salarizare aplicate la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, stabilirea salariului de bază în noua lege de salarizare, pentru categoria profesională pe care o reprezentăm, s-a făcut fără a se ţine cont de prevederile legale, ba, mai mult, am sesizat faptul că va genera probleme de aplicabilitate la momentul reîncadrării acestei categorii de personal, după intrarea în vigoare a legii, existând chiar posibilitatea ca salariile de încadrare din lege să fie mai mici decât cele avute deja în plată”, mai afirmă reprezentanţii Asociaţiei Grefierilor din România şi ai Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Ei mai spun că au formulat amendamente faţă de proiectul legii salarizării unitare, amendamente care au fost comunicate atât prim-ministrului de la acea vreme, preşedintelului PSD, Liviu Dragnea, cât şi senatorilor şi deputaţilor, fiind însă respinse fără a fi puse în discuţie, la momentul dezbaterii în comisii.

Grefierii mai spun că adresele transmise Ministerului Muncii, în care au solicitat detalierea modalităţii de implementare şi calcul a salariilor, precum şi reevaluarea grilei de salarizare pentru această categoerie salarială, au fost transmise şi ministrului Justiţiei. Mai mult, în 2 februarie, ministrul Muncii i s-au adus la cunoştinţă, printr-o nouă adresă, nemulţumirile şi mişcările de protest.

Ministerul Muncii susţinea, vineri, într-un comunicat de presă, că reprezentanţii grefierilor nu au contactat instituţia şi că ministerul este deschis oricărei discuţii, „cu atât mai mult cu cât doar grefierii care se regăsesc în structura anumitor Curţi de Apel au anunţat proteste din cauza scăderilor salariale”.

Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a anunţat declanşarea protestelor începând cu 1 februarie, reclamând că în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Ce a găsit Piedone la 'sibienii' din Piața Domenii. Unde e făcută, de fapt, 'slănina ardelenească'. Șeful ANPC a crezut că e o glumă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele