O nouă tragedie în România. S-a stins din viaţă la 28 de ani, medicii nu l-au putut salva, deşi diagnosticul iniţial a fost unul banal

Tânărul decedat are 28 de ani. Aproape o treime din decesele de la nivel naţional provocate de gripă sunt la Iaşi. 

17 feb. 2018, 10:35
O nouă tragedie în România. S-a stins din viaţă la 28 de ani, medicii nu l-au putut salva, deşi diagnosticul iniţial a fost unul banal

Un tânăr în vârstă de 28 de ani, confirmat cu gripă de tip AH1N1, a murit ieri la Spitalul de Pneumoftiziologie. Victima se afla internată în unitatea medicală de aproape două săptămâni. Este cea mai tânără victimă de până acum, alte două victime dintre celelalte opt având 35, respectiv 40 de ani. Potrivit reprezen­tanţilor spitalului, pacientul s-a internat luni, 5 februarie, cu suspiciune de gripă. În mai puţin de două zile de la internare, bărbatul a fost intubat şi ventilat mecanic.

„Pacientul a fost internat cu suspiciune de gripă. În cursul internării s-au trimis probe la Bucureşti, şi ne-a venit confirmarea că este vorba despre gripă de tip AH1N1. Din păcate, bolnavul a ajuns la noi prea târziu, iar starea lui de sănătate a evoluat spre deces“, a arătat dr. Gabriel Iosep, medic primar ATI, purtător de cuvânt al spitalului.

Bărbatul care şi-a pierdut viaţa nu avea familie, locuia în condiţii precare, într-o casă cu o sobă improvizată, şi se bănuieşte că avea şi alte boli de care nu ştia. Conform Centrului Naţional de Supra­veghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), victima decedată nu era vaccinată.

În judeţul Iaşi, numărul deceselor înregistrate la pacienţi confirmaţi cu gripă a ajuns la nouă. În ţară, s-au înregistrat până în prezent 30 de decese. CNSCBT a mai precizat în ultima informare că numărul bolnavilor confirmaţi cu gripă la Iaşi a ajuns la 77, cifră care situează judeţul pe poziţia a doua pe ţară, după Bucureşti – unde s-au înregistrat 178 de cazuri. 

Potrivit conducerii Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, cazurile de infecţii respiratorii şi gripe au „ocupat“ unitatea medicală. Dacă la începutul săptămânii din 310 paturi, câte are spitalul, 170 erau ocupate de bolnavi cu vi­ro­ze, pneumonii şi gripe, la finalul săptămânii numărul „gripaţilor“ este în creştere.

„Avem internaţi foarte mulţi pacienţi şi pe internare continuă şi pe internare de zi. Ne vin continuu bolnavi cu infecţii respiratorii acute. Noi diagnosticăm clinic cu gripă aceste cazuri, după simptomatologie, dar doar o parte se confirmă“, a precizat profesorul Car­men Dorobăţ, managerul de la „In­fec­ţioase“.

Conform medicului, prin­tre pa­cienţi se regăsesc minori cu dureri musculare severe – manifestată inclusiv prin imposibilitate de deplasare – diag­nos­ticaţi cu gripă de tip B.