Proiect guvernamental: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru refuzul legitimării

Guvernul va adopta, joi, proiectul de lege privind ordinea publică, care îşi propune întărirea statutului poliţiştilor, care prevede, printre altele,triplarea amenzilor pentru persoanele care refuză să se legitimeze, dar şi sancţiuni pentru repetarea unor contravenţii într-un interval de 24 de ore.
Filip Stan
22 feb. 2018, 14:24
Proiect guvernamental: Amenzi de până la 1.500 de lei pentru refuzul legitimării

”Un punct de pe ordinea de zi este întărirea statutului poliţiştilor. În cadrul şedinţei, prin acest proiect de lege, se propune modificarea şi completarea unor acte în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Este un lucru foarte important, pentru că, aşa cum ştim, în orice stat european educaţia, sănătatea şi siguranţa cetăţeanului sunt obiectivele prioritare. Este un proiect important şi pentru poliţişti, dar şi pentru cetăţeni. Asigură un echilibru efectiv între ceea ce înseamnă autoritatea poliţistului şi respectarea drepturilor cetăţeneşti”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei Executivului.

Conform Vioricăi Dăncilă, principalul obiectiv fiind clarificarea perocedurilor de acţiune ale poliţiştilor, ceea ce va duce la încrederea cetăţenilor în oamenii legii.

”Poliţiştii au nevoie de un cadrul juridic care să îi protejeze dar în acelaşi timp şi de o autoritate mai mare în faţa celor care încalcă legea şi reguli clare de acţiune”, a mai spus premierul Dăncilă.

Potrivit proiectului de lege, creşte amenda, de la 100-500 la 500-1500 de lei, pentru refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatura muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban va fi sancţionată cu amendă cuprinsă între 2000 şi 3000 lei, faţă de 500-1500 de lei, cât este în prezent.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că repetarea acte de tulburare a liniştii sau ordini publice într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancţionează cu amendă de la 500 la 6000 lei sau prestarea a 50 – 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

Astfel, repetarea în decurs de 24 de ore a organizării de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activităţi în folosul comunității.

Dacă în 24 de ore sunt repetate ”săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice” sau ”tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, sancţiunile constau în mendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50 – 100 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă în 24 de ore este repetată ” tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, sancţiunea va consta în amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70 – 120 de ore de activități în folosul comunității.

”Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-şi îndeplini, în condiţiile legii, obligaţii de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor şi al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliţiei ori al altui organ de stat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie
o infracţiune mai gravă”, se mai arată în proiectul Executivului.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Casa pe care poți să ”o iei în spate” și care are un preț de 25.000 de euro. Are toate dotările, e rezistentă la cutremure, iar din ce în ce mai mulți români au început să o cumpere
Capital.ro
România a pierdut un actor inconfundabil. Românii l-au urmărit în toate filmele. A fost un simbol al comediei
Playtech.ro
Cine trebuie să plătească fondul de rulment: proprietarul sau chiriașul? Legea e clară
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
wowbiz.ro
"M-a sunat și mi-a spus...." ULTIMA DISCUȚIE pe care Eugen Cristea a avut-o cu soția sa, Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Coșmarul continuă pentru românii cu credite. Vor fi tot mai dificil de plătit
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Ploi torențiale, furtuni și ninsori în acest weekend, în România. Ce județe sunt vizate
Cancan.ro
Surpriză la urnele de votare din diaspora! De unde aleg să pună ștampila cei mai mulți români, până la ora asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut geniul filmului. A fost cel mai cunoscut din țară. Toți românii l-au îndrăgit. Nu poate fi uitat niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Alocațiile de 719 lei, întârziate în iunie 2025! Ce trebuie să știe părinții despre plata banilor
MediaFlux
Răsturnare în sondaje! Nicușor Dan „a trecut pe primul loc în țară”, anunță directorului INSCOP: În ultimele 10 zile a crescut constant, iar George Simion a scăzut constant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
TikToKrația: Comisia Europeană acuză din nou algoritmii că dictează ce gândim, în plină democrație