Ce este phubbing și cum afectează relaţia de cuplu. Aproape toţi facem greşeala asta

Ți se întâmplă adesea să ieși cu un prieten sau chiar cu partenereul tău și să observi că, în timp ce tu îi povestești ceva, el butonează cu mai mare interes telefonul?
Alina Costache
23 feb. 2018, 10:10
Ce este phubbing și cum afectează relaţia de cuplu. Aproape toţi facem greşeala asta

Acest obicei poartă numele de phubbing și apare atunci când conversația este întreruptă de atenția acordată mai degrabă unui smartphone decât persoanei cu care ești.

Este un obicei frustrant, deranjant și deloc politicos. Dependența de telefonul mobil distruge relații, susțin numeroase studii.

Cercetătorii de la Universitatea Baylor au chestionat recent 143 de persoane care se aflau într-o relație și au descoperit că 46% dintre aceștia s-au plâns că au avut parte de discuții serioase cu partenerii, din cauza obiceiului de a-și petrece timpul pe telefon, verrificând diverse site-uri de socializare, în timp ce erau împreună, iar 22% dintre aceștia au declarat că au avut, în trecut, relații care au eșuat din această cauză.

Constatările recente de la firma de consultanță Flurry au arătat că, în medie, petrecem aproximativ cinci ore pe zi butonând telefonul.

Cuvântul „phubbing” provine de la „phone” (telefon) și „snub” (a ignora) și echivalează cu eșecul multor relații romantice. Doctorul James Roberts afirmă: „Utilizarea telefoanelor mobile în momentele de intimitate, și nu numai, ale partenerilor unui cuplu este în continuă creștere, ducând la o mai comunicare deficitară între cei doi și, în final, la despărțire, în foarte multe cazuri” .

Pe de altă parte, spune psihologul Julie Hart de la The Hart Center, „pentru tineri, tehnologia a fost întotdeauna o parte din viața lor și sunt atât de dependenți de ea, încât nu sunt conștienți că îl rănesc pe celălalt prin acest comportament, cel mai adesea nu o fac cu intenție”.

„Linia dintre dependentă și non-dependentă poate fi destul de neclară, deoarece este un lucru gradual, nici nu știm când am fost acaparați și verificarea telefonului a devenit o obișnuință nocivă”, spune psihologul Julie Hart.

Potrivit studiilor din SUA și Marea Britanie, în medie, verificăm telefoanele la fiecare patru până la șase minute, de aproximativ 150 de ori pe zi.

„Pentru ca relația să nu se îndrepte spre eșec, este esențial”, spune Julie Hart, „să fie urmați trei pași simpli, de ambii parteneri, care ne vor da un sentiment de satisfacție în relațiile noastre.”

Primul este accesibilitatea: ambii parteneri trebuie să fie deschiși să petreacă timp unul cu celălalt și să se asculte. Al doilea pas care ar trebui urmat este reactivitatea.

Ambii parteneri trebuie să se asculte, să reacționeze la ce spune celălalt și, în felul acesta, să lege o conversație armonioasă. Al treilea pas, foarte important, este angajamentul; ambii parteneri trebuie să își facă timp să se dedice unul celuilalt.

Dacă acești pași sunt urmați, relația are șanse mai mari să se reabiliteze, chiar și după o lungă perioadă în care a fost acaparată de phubbing. Pentru ca relația să nu fie afectată, sunt necesare câteva reguli pe care ambii parteneri să le accepte.

„Stabiliți câteva reguli referitoare la timpul petrecut pe telefon, atunci când sunteți împreună”, spune Julie Hart. „Pe parcursul orelor petrecute împreună, lăsati telefonul într-un loc în care să nu fiți tentați să îl utilizați și aveți grijă să petreceți timp de calitate impreună. Timpul petrecut într-un mod plăcut va face ca dorința de a butona telefonul să scadă considerabil în timp.”

Dacă și tu te confrunți cu o astfel de situație în relația ta, ar trebui să porți o discuție serioasă, calmă, dar fermă, cu partenerul tău și să stabiliți câteva reguli care să vă ajute să împăcați și nevoia de a fi împreună, fără a fi perturbați de tentația tehnologiei, și nevoia de a vă bucura de mediul online!

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Cuvintele pe care poți să le rostești ca să adormi mai ușor atunci când ești stresat. Îți pot elibera mintea și te ajută să te relaxezi
Capital.ro
Întoarcerea lui Traian Băsescu. Cutremur total pentru prezidențiale
Playtech.ro
Plaja sălbatică din Bulgaria care arată ca în Thailanda. Pustie, curată și aproape de graniță
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
Ionuț Dolănescu a făcut accident în urmă cu puțin timp! Încă o lovitură pentru familia Mariei Ciobanu, chiar în ziua înmormântării soțului său
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Cât câștigă un casier la supermarket. Venituri neașteptate
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultima oră! Ionuț Dolănescu a făcut accident! În ce stare se află artistul
Cancan.ro
E oficial, se întoarce iarna în România. Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se taie 200 de lei de pe card. Decizie din 1 iulie pentru românii cu pensii sub 2.200 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Milioane de români au bani de luat de la stat. Sume enorme de pe vremea Marii privatizări
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală