O nouă condamnare în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”. O fostă studentă, condamnată că a dat mită

O fostă studentă italiană de la Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, cercetată în vara anului trecut în dosarul ”Diplome de licenţă fără studii”, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost condamnată de Tribunalul Arad la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în urma unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. În acest dosar a fost condamnat recent şi un profesor universitar, medicul arădean Lucian Păiuşan, tot prin recunoaşterea faptelor, iar în cazul altor inculpaţi procesele continuă.
Filip Stan
02 mart. 2018, 09:55
O nouă condamnare în dosarul

Sentinţa emisă de prima instanţă, Tribunalul Arad, o condamnată pe fosta studentă Maria Giuseppina Di Matteo pentru mai multe fapte, după ce aceasta a acceptat să semneze un acord de recunoaştere a vinovăţiei propus de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care instrumentează dosarul „Diplome de licenţă fără studii” la două universităţi arădene.

Italianca a primit o pedeapsă cu închisoarea de un an şi zece luni pentru de cumpărare de influenţă, un an pentru complicitate la infracţiunea de fals informatic şi un an pentru complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Instanţa a contopit pedepsele, rezultând doi ani şi şase luni de închisoare, însă a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de trei ani.

Instanţa a mai dispus interzicerea unor drepturi şi a obligat-o pe fosta studentă să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului local Arad sau Consiliului local al comunei Vladimirescu, pe o perioadă de 90 de zile.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

În acest dosar a mai fost condamnat recent profesorul universitar Lucian Păiuşan, medic primar de anatomie patologică, care a semnat, de asemenea, un acord de recunoaştere a vinovăţiei. El a primit tot o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Tribunalul Arad a mai decis ca notele studenţilor care au plătit pentru a fi trecuţi de profesorul Lucian Păiuşan să fie şterse din toate registrele şi cataloagele.

Potrivit news.ro, acestea sunt primele două sestinţe din dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, iar alţi inculpaţi sunt judecaţi în continuare pentru că nu şi-au recunoscut faptele.

În 26 iulie 2017, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 106 percheziţii domiciliare, în acest dosar în care 36 de persoane sunt acuzate de săvârşirea de infracţiuni de corupţie. În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice.

Anchetatorii susţin că la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad s-ar fi constituit „reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor”.

De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu cadrele didactice.

Cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Totodată, informaticienii instituţiilor ar fi accesat ilegal softul creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare şi ar fi modificat rezultatele obţinute de unii dintre studenţi ori le-ar fi transmis acestora mesaje cu răspunsurile corecte, în timpul examenelor.

În noiembrie 2017, anchetatorii au anunţat că 120 de persoane, cadre didactice şi studenţi, au fost audiate, fiind cercetate pentru infracţiuni de corupţie.

Tot în noiembrie, în cadrul anchetei, au fost puse în executare trei mandate de percheziţie asupra a trei casete de valori deţinute de către doi dintre cei cercetaţi în cauză, la unităţi bancare din Arad şi Timiş, în urma cărora au fost indisponibilizate mai multe bunuri, pentru a fi confiscate. Poliţiştii au ridicat 64.200 de euro, 31.000 de USD, 5.000 de lire sterline, 4.500 de franci elveţieni, 500 de grame de aur, 110 grame de perle, 200 de grame de rubine şi 2 inele cu diamant.

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Piedone demască „super-ofertele” înșelătoare din Profi: Cum sunt păcăliți clienții cu promoțiile 5+1 la bere
Fanatik.ro
Vitezomanul Florin Barbu! Ministrul Agriculturii a fost amendat de trei ori de Poliție într-un an
Capital.ro
Se schimbă banii de la 1 ianuarie. Decizia luată de Parlamentul European azi, 8 iulie. Moneda națională NU va mai exista
Playtech.ro
Unde scad brusc temperaturile chiar de azi? Canicula, înlocuită de frig şi vijelii în următoarele ore. Este cod roşu de vreme rea
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Flota Rusă se retrage. Sevastopol, aproape gol!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Anda a fost găsită moartă într-o casă cuprinsă de flăcări, în Mureș. Tânăra ar fi fost ucisă înainte de incendiu
Cancan.ro
Nicușor Dan, surprins în pijamale pe stradă, în miezul zilei. Imaginile care s-au viralizat
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
O nouă lovitură pentru Elena Udrea. I se ia tot. S-a luat deja decizia. Nu mai poate face nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
ANM a emis noi alerte de ploi torențiale. CÂT DUREAZĂ URGIA
MediaFlux
Pensii mai mici cu 550 lei. Lista românilor care primesc mai puțini bani, începând cu luna august
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un lot din drumul de mare viteză Craiova – Târgu Jiu face un pas înainte! Cine sunt constructorii interesați