Polonia compară apartenenţa ţării la UE cu ocupaţia de către imperiile austro-ungar, rus sau german

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a comparat marţi apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană cu unele aspecte ale ocupaţiei Poloniei de către imperiile rus, austro-ungar sau german de-a lungul istoriei, el vorbind despre o situaţie în care 'undeva departe, în capitale îndepărtate se decide în privinţa noastră (a polonezilor n.red.) şi în realitate noi muncim pentru alţii', declaraţie făcută la o manifestare dedicată Centenarului independenţei Poloniei.
Filip Stan
14 mart. 2018, 14:44
Polonia compară apartenenţa ţării la UE cu ocupaţia de către imperiile austro-ungar, rus sau german

‘Astăzi avem o Polonie suverană şi independentă care, cred în acest lucru, va fi un stat unde vom trăi din ce în ce mai bine. Vorbiţi despre aceasta copiilor voştri’, a spus şeful statului polonez în discursul susţinut la Kamienna Gora, în Silezia Inferioară. ‘Pentru că, adesea, oamenii ne spun: la ce e bună Polonia ? Uniunea Europeană e mai importantă’, a explicat el, fără să precizeze la cine se referă.

Dar a amintit mai departe de istoria Poloniei când această ţară a trăit sub diverse ocupaţii începând din anul 1795 şi până în 1918, când şi-a câştigat independenţa al cărei centenar îl sărbătoreşte anul acesta.

‘Toţi aceşti oameni să-şi amintească cei 123 de ani de partaje teritoriale. (…) Şi atunci au fost oameni care spuneau: poate că va fi mai bine, nu vor mai fi dispute, revolte, insurecţii, războaie, aventuri, confederaţii, vom avea în sfârşit pace’, dar apoi ‘au înţeles repede că războaiele continuă, aventurile continuă, dar că noi nu mai avem nicio influenţă, că nu mai putem decide pentru noi înşine, că acum, undeva departe, în capitale îndepărtate, se decide în privinţa noastră, ne luăm de acolo banii pe care îi câştigăm pentru munca noastră, deşi în realitate noi muncim pentru alţii’, a continuat preşedintele Andrzej Duda, provenit din formaţiunea conservatoare naţionalistă Lege şi Justiţie (PiS), care conduce Polonia după ce a câştigat alegerile legislative din octombrie 2015, potrivit Agerpres.

De la acele alegeri, relaţiile Poloniei cu Comisia Europeană sunt marcate de tensiuni ce privesc statul de drept şi o reformă extinsă a sistemului judiciar polonez promovată de acest partid şi considerată de executivul comunitar o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive.

Într-un discurs susţinut în ianuarie la forumul economic de la Davos, Andrzej Duda a acuzat Comisia Europeană că are o atitudine ‘total părtinitoare’ în favoarea actualei opoziţii poloneze, reprezentată în special de liberalii Platforma Civică (PO), formaţiunea care a deţinut puterea până la alegerile din 2015. ‘Nu pot să înţeleg de ce (instituţiile europene) sunt atât de lipsite de obiectivitate în evaluarea lor privind situaţia din Polonia şi reformele noastre judiciare (…) Nu înţeleg de ce schimbările noastre, reformele noastre, sunt văzute ca antidemocratice, în timp ce aceleaşi instituţii sunt ok faţă de reforme la fel din alte ţări’, a spus atunci Andrzej Duda în timpul unei dezbateri despre Europa Centrală şi de Est. ‘Mă tem că (…) este mai mult o problemă politică decât o problemă instituţională reală’, a încheiat el, potrivit Agerpres.

În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a activat Articolul 7 din Tratatul UE şi a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni să revină asupra reformelor contestate, în caz contrar executivul comunitar va avansa cu procedura de sancţiuni ce prevede în ultima etapă suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune. Guvernul polonez a transmis săptămâna trecută Comisiei Europene o ‘carte albă’ în care explică reformele întreprinse, document analizat în prezent la Bruxelles.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Legea veche de zeci de ani în România se schimbă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce