S-a stins din viaţă unul dintre cei mari mari bucătari ai lumii. „A decedat în urma unui infarct”

Criticul culinar francez Marc de Champérard, creatorul ghidului care îi poartă numele şi promotorul unui concept de gastronomie de lux accesibilă tuturor, a decedat marţi la vârsta de 70 de ani, la domiciliul său din Paris, a anunţat luni soţia acestuia, potrivit AFP.
Alina Costache
02 apr. 2018, 15:17
S-a stins din viaţă unul dintre cei mari mari bucătari ai lumii.

”A decedat în urma unui infarct marţi la ora 8:00 la domiciliu”, a precizat soţia criticului, Nicole de Champérard, pentru AFP.

”La cererea clară a domnului Champérard, funeraliile vor avea loc în cea mai strictă intimitate”, a precizat pentru AFP prietenul acestuia, criminologul Alain Bauer, care în prezent conduce anuarul gastronomic înfiinţat de Champérard.

”Marc nu dorea ca lumea să afle, nu dorea pe nimeni, nici flori, nici coroane”, a explicat, la rândul său, Nicole de Champérard.

Marc de Champérard, pe numele adevărat René Pérard, cunoscut pentru erudiţia sa în domeniul culinar, a fondat ”Ghidul Champérard” în 1982, care a ajuns la cea de-a 36-a ediţie în septembrie.

Criticul, provocator şi glumeţ, a creat rumoare în 2012 când nu a introdus în ghidul său instituţii franceze prestigioase din domeniul gastronomiei precum restaurantele Paul Bocuse, Georges Blanc, Michel Troisgros sau Michel Guérard.

Pentru că acestea nu ”mai corespund reputaţiei lor”, iar ”raportul calitate-preţ-satisfacţie nu se mai ridică la nivelul aşteptărilor” sau ”pur şi simplu pentru că nu ne-a plăcut”, a scris atunci criticul.

În 2015, a venit rândul restaurantelor Meurice, Shangri-La, Bristol şi George V să părăsească prestigiosul ghid. ”Acest lucru nu înseamnă că eu cred că acolo se mănâncă rău”, a explicat criticul. ”Dar care este francezul care, în ziua de astăzi, are posibilitatea de a cheltui 400, 500 de euro în aceste locuri?”

Născut în 1947, la Lyon, Marc de Champérard, a publicat şi alte ghiduri, în special despre vinuri, mezeluri şi berării.

”Restaurantele de lux din palate”, cu adaosuri de mai multe sute de euro, sunt condamnate să dispară în avantajul ”braseriilor deosebite”, cu adaosuri ”de aproximativ o sută de euro”, a declarat acesta pentru AFP în 2009.

Champérard a fost iniţiatorul mai multor proiecte de democratizare a gastronomiei: lecţii gratuite de bucătărie gourmet susţinute în metrou, proiectul ”Bucătăria de lux pentru toţi”, al cărui scop era să demonstreze că gastronomia poate fi simplă şi necostisitoare, precum şi ”Universitatea populară a gustului”, creată în 2006.

 
Sursă: Agerpres

Spynews
Star Matinal. Nick Rădoi, primele declarații după cele patru operații dificile suferite. Milionarul a revenit în România: "Au fost niște momente foarte grele..." / VIDEO
Bzi.ro
Prețuri halucinante la concertul Coldplay! Cât a plătit un bucureștean pentru două ape, două doze de Cola Zero și popcorn
Fanatik.ro
Insula din Mediterană unde româna este una dintre cele mai vorbite limbi. Este un paradis turistic pentru români și nu numai
Capital.ro
Banii se plătesc pe card românilor într-o săptămână. Ordin la Guvern: Să nu se piardă niciun euro
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
BNR face un nou anunț pentru românii care au împrumuturi la bănci
Adevarul
De ce sunt SUA vulnerabile la atacuri din partea ISIS. Semnale de alarmă după o operațiune recentă
Spynews
Încă o vedetă a semnat cu Antena Stars! Este foarte talentată, are piese în trending, dar are și o viață controversată! De când o poți vedea pe tv și în ce fel de format
Spynews
Un tânăr în vârstă de 23 de ani a murit înecat în Lacul Snagov. Dragoș era tatăl unei fetițe de doar 2 anişori / FOTO
Evz.ro
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Playsport.ro
Suporteri români arestați pe aeroportul din Munchen înainte de meciul cu Ucraina! Motivele sunt halucinante: „Grup periculos, haine ale unui brand purtat de persoane rasiste”
kanald.ro
Reguli și calendar complet pentru Bacalaureat 2024: Ce trebuie să știe candidații înainte de a intra în examen
Capital.ro
A DISPĂRUT comoara României. Totul a ajuns la STRĂINI
StirileBZI
Salariu net de 5.217 lei, în România! Anunțul oficial a fost făcut de INS
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
NATO discută despre desfăşurarea armelor nucleare în contextul amenințărilor crescânde din Rusia și China
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?