Un cutremur major, devastator pentru Bucureşti. Aproximativ 4.000 de clădiri, în pericol de prăbuşire

In Bucuresti sunt aproximativ 4.000 de cladiri cu pericol de prabusire in cazul unui cutremur major, nu doar 1.600 asa cum se arata in Lista imobilelor expertizate de Primaria Capitalei. Rezultatele investigatiilor facute de ARCEN sunt ingrijoratoare.
Filip Stan
03 aug. 2018, 13:42
Un cutremur major, devastator pentru Bucureşti. Aproximativ 4.000 de clădiri, în pericol de prăbuşire

„Trăim într-un oraş în ruină. Există riscul să ne pierdem viaţa în acest oraş. Starea patrimoniului construit este dramatică”, avertizează reprezentanţii ARCEN, după inventarierea a 25 de zone protejate în cadrul proiectului Catalog Bucureşti.

„În lista oficială a imobilelelor expertizate tehnic a Primăriei Capitalei sunt 1.600 de imobile cu risc seismic I, pericol de prăbuşire. În aceeaşi listă, încă vreo 2.000 de imobile sunt încadrate în categorii de urgenţă I, II sau III, dar neîncadrate în clase de risc seismic. Acele 2.000 de clădiri încadrate în categorii de urgenţă, dar nu şi în clase de risc seismic sunt de fapt tot imobile cu risc seismic I. Deci, Bucureştiul oficial nu are doar 1.600 de imobile cu risc seismic I, ci aproape 4.000 în pericol de prăbuşire în cazul unui seism mare. Asta, doar oficial”, a explicat Edmond Niculuşcă, preşedinte ARCEN, după ce echipa de voluntari (arhitecţi şi urbanişti) a asociaţiei a cercetat starea construcţiilor din zona protejată a oraşului.

Expertizele seismice sunt foarte puţine la nivelul întregului Bucureşti. De fapt, nu se cunoaşte această situaţie a clădirilor care vor cădea în cazul unui cutremur, mai spun ei.

„ARCEN nu face expertize seismice, dar Asociaţia pentru reducerea riscului seismic, partener în proiectul Catalag Bucureşti, prin ingineri structurişti, explică unde sunt probleme structurale şi indică atenţionări pentru o serie de imobile, dar e clar că în 2020 (când se va încheia cartarea celor 98 de imobile din zone protejate, n.r) nu vor fi doar 4.000 de clădiri care reprezintă risc seismic, ci poate 10.000 care au probleme serioase structurale. Şi, să fii primarul unui oraş sau să candidezi, având o astfel de statistică, care arată foarte clar că există vreo 10.000 de clădiri cu risc seismic, nu poţi să aspiri la funcţie fără să vii cu o propunere de soluţie”, a precizat preşedintele Asociaţiei, potrivit news.ro.

Potrivit ARCEN, Calea Moşilor, strada tradiţională comercială, are în total 113 imobile dintre care construite, fără parcele libere, – 98, iar 32 sunt monumente istorice. 7,8% dintre imobilele din zona protejată Calea Moşilor sunt construite între 1990 şi 2000, când nu existau regulamente de zonă protejată. După anul 2000, 6% dintre imobile sunt construite în zona protejată şi 15 parcele sunt neconstruite.

Sunt 32 de monumente istorice şi 11 propuse spre clasare în această zonă. Respectarea de înălţime în zona protejată Calea Moşilor, neconformă cu regulamentul – 53 sub limita impusă de lege în anul 2000 şi peste limita impusă de lege în anul 2000 sunt 22 de imobile.

La categoriile risc seismic: în clasa I sunt încadrate 5 imobile, 2 imobile – cu risc II, 28 de imobile – categorii de urgenţă, neîncadrate în risc seismic, dar care riscă să se prăbuşească, un imobil expertizat – propus spre demolare, şi 52 nu sunt expertizate.

S-a descoperit, conform inventarului, că sunt 27 de clădiri pe Calea Moşilor în pericol de prăbuşire a unor elemente decorative, faţade sau întreaga construcţie, dintre care 12 sunt monumente istorice şi au un grad grav de prăbuşire. Zece clădiri şi 113 riscă oricând să se probuşească, conform datelor culese de ARCEN prin proiectul Catalog Bucureşti.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Război între India și Pakistan, două puteri nucleare: Rachete, avioane doborâte și victime civile | VIDEO
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică