Ministerul Apelor şi Pădurilor semnează un contract de asistenţă tehnică, privind reducerea riscului la inundaţii

Aproximativ 27.000 de locuitori din spaţiul hidrografic Prut - Bârlad vor beneficia de un proiect de asistenţă tehnică privind reducerea riscului la inundaţii, în valoare de 11 milioane de euro, a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP).

27 aug. 2018, 14:13
Ministerul Apelor şi Pădurilor semnează un contract de asistenţă tehnică, privind reducerea riscului la inundaţii

Proiectul „Reconectare şi restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apa Jijia’ este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), fiind cuprins în Planul de Management al Riscului la Inundaţii (P.M.R.I.), capitolul 4.6, dar şi în Planul de Management Bazinal al spaţiului hidrografic Prut-Bârlad.

Acesta reprezintă unul dintre cele cinci proiecte integrate majore care urmăreşte crearea unui cadru natural de retenţie a apei şi este în concordanţă cu prevederile Directivei 2000/60/EC.

Potrivit sursei citate, realizarea acestui proiect, împreună cu celelalte proiecte integrate, va conduce la rezolvarea problemei inundaţiilor în bazinul hidrografic Jijia, alături de obiectivul de investiţii „Supraînălţare dig mal stâng râu Jijia amonte confluenţă cu râul Prut, jud. Iaşi’, aflat în execuţie.

Lucrările propuse constau în reabilitarea ecologică a albiei vechi a râului Jijia, prin reconectarea acesteia în mai multe zone: de la Cotu Morii la Golăeşti, de la Cotu Morii la Teiva – Vişina, la Bosia, la Cristeşti. Barajul va fi amplasat pe cursul râului Buhai, în amonte de confluenţa cu râul Jijia la circa 1.750 metri. În cadrul proiectului se vor executa: o acumulare nepermanentă, amenajare albie (81 km), patru derivaţii şi o priză de râu.

Astfel, prin retenţia volumelor de viitură şi reducerea debitului maxim tranzitat în aval prin albie, proiectul va proteja aproximativ 27.000 de locuitori din 12 localităţi, 1.538 de gospodării, 28 de fântâni, circa 62 de km de infrastructură de transport rutier, 17 kilometri de infrastructură feroviară, peste 5.400 hectare de teren agricol şi 34 de obiective socio-economice şi culturale.

Prin intermediul proiectului se au în vedere cinci obiecte de investiţii, respectiv: reconectare braţ vechi pe zona mal drept Jijia, Victoria-Golăeşti; reconectare meandre/brţe secundare în zona cotu Morii – Teiva Vişina; remeandrarea cursului de apă – restaurare meandre Jijia, mal stâng – Bosia; remeandrarea cursului de apă restaurare meandre Jijia, mal drept – Cristeşti; „Amenajare hidrotehnică a râului Buhai, amonte de confluenţa cu râul Întors, judeţul Botoşani’.

„Prin realizarea derivaţiilor de la Cotu Morii, Bosia şi Cristeşti de pe râul Jijia şi a prizei de râu de pe râul Prut la Frăsuleni, se urmăreşte reducerea nivelului apei în amonte prin devierea unui anumit debit, astfel încât să se poată atenua undele de viitură. Restaurarea meandrelor/braţelor poate asigura şi o sursă de apă pentru animale şi poate fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole, iar în anumite părţi se va putea permite pescuitul necomercial. Realizarea lucrărilor propuse conduce la scoaterea de sub incidenţa efectelor inundaţiilor a municipiului Dorohoi şi a localităţilor din aval, Broscăuţi şi Slobozia”, se notează în comunicatul MAP.

Ministerul de resort menţionează că, prin POIM, Axa 5, Obiectiv Specific 5.1 – Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră, derulează investiţii care, până în prezent, însumează peste un miliard de euro.

Proiectul derulat în spaţiul hidrografic Prut – Bârlad este implementat de Administraţia Naţională „Apele Române’ (ANAR) – Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad.