Lucruri care se întâmplă cu corpul tău atunci când mergi zilnic pe jos

Mersul pe jos combinat cu un somn bun și o dietă sănătoasă vă poate ajuta să evitați medicul în totalitate. Câte 15-30 minute de mers pe jos în fiecare zi pot îmbunătăți drastic nu numai aspectul general al unei persoane, ci și sănătatea.
Alina Costache
12 sept. 2018, 16:00
Lucruri care se întâmplă cu corpul tău atunci când mergi zilnic pe jos

Cei de la Bright Side, au fost uimiți să afle că mersul pe jos este o practică unică, care poate aduce beneficii semnificative întregului corp și minții. Este gratuit, ușor și necesită puțin efort.

Tot ei au creat o listă cu beneficii pe care le are mersul pe jos asupra corpului tău:

Schimbări pozitive ale creierului

După cum arată un studiu , exercițiile aerobice cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, împiedică demența precoce, reduc riscul bolii Alzheimer și îmbunătățesc sănătatea mintală generală. Să nu mai vorbim de reducerea stresului mental și de menținerea unui nivel mai ridicat de endorfine.

Îmbunătățirea vederii

Chiar dacă ochii ar putea părea ca ultimul lucru legat de picioare, de mers pe jos de fapt beneficiază și sănătatea lor. Poate chiar ajuta la combaterea glaucomului prin ameliorarea presiunii oculare.

Prevenirea bolilor cardiace

Potrivit American Heart Association, mersul pe jos nu este mai putin eficace decat alergatul atunci cand vine vorba de prevenirea bolilor legate de inima sau accident vascular cerebral. Această activitate ajută la evitarea problemelor cardiace prin scăderea tensiunii arteriale crescute, a nivelului de colesterol și îmbunătățirea circulației sanguine.

Creșterea volumului pulmonar

Plimbarea este un exercițiu aerobic care crește fluxul de oxigen în sânge și vă ajută să vă oxigenați plămânii, precum și să eliminați toxinele. Din cauza respirației mai bune și mai profunde, unele simptome asociate bolii pulmonare pot fi, de asemenea, ușurate.

Efecte benefice asupra pancreasului

Ar putea fi greu de crezut, dar in ceea ce priveste exercițiile fizice, mersul pe jos se dovedește a fi un instrument mult mai eficient în prevenirea diabetului decât alergatul. Această cercetare arată că un grup de „mergatori” au inregistrat o îmbunătățire a toleranței la glucoză de aproape 6 ori mai mare (cât de bine este zahărul din sânge absorbit de celule) decât cea a unui grup de „alergători”, pe o perioadă de încercare de 6 luni.

Îmbunătățirea digestiei

30 de minute de mers pe jos în fiecare zi nu numai că ar putea să reducă riscul de apariție a cancerului de colon în viitor, ci și să amelioreze digestia și constipația ajutând la regualizarea mișcărilor intestinale.

Mușchi tonifiați

Tonusul muscular și scăderea în greutate (în cazul excesului de greutate) pot fi, de asemenea, realizate prin mersul pe jos. Practica de mers pe jos de 10.000 de pași pe zi poate fi considerată ca un antrenament într-o sală de gimnastică, mai ales dacă adăugați câteva urcări. În plus, are un impact redus și nu există timp de recuperare, ceea ce înseamnă că nu există febra musculară.

Oase și articulații mai puternice

Plimbarea poate oferi mai multă mobilitate articulară, poate preveni pierderea masei osoase și poate chiar reduce riscul de fracturi. Fundatia Artrita recomandă mersul pe jos moderat de cel puțin 30 de minute pe zi, în mod regulat, pentru a reduce durerea de articulații, împreună cu rigiditate și inflamația.

Ameliorează dureriile de spate

Plimbarea poate deveni un adevărat salvator pentru cei care suferă de dureri de spate în timpul unor exerciții cu impact sporit. Deoarece este o activitate cu impact redus, nu va provoca mai multe dureri sau disconfort, cum ar fi alergatul. Plimbarea contribuie la o mai bună circulație a sângelui în cadrul structurilor vertebrale și îmbunătățește postura și flexibilitatea care este vitală pentru o coloană vertebrală sănătoasă.

O minte mai calmă (dacă ar fi un organ, pentru a fi sigur)

Dacă mersul îmbunătățește starea pacienților care suferă de depresie majoră, imaginează-ți cât de ușor ne-ar putea ajuta să facem față senzațiilor de epuizare și nervozitate. O plimbare plină de bucurie cu un prieten sau cu un iubit va multiplica efectul fericire și vă va îmbunătăți starea de spirit!

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Noi reguli în construcții. Mulți români vor fi afectați
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?