ORA DE IARNĂ 2018. Când se schimbă ora şi ce efecte are asupra organismului

Trecerea la ora de iarnă se va face anul acesta în noaptea de 27 spre 28 octombrie (sâmbătă spre duminică). Astfel, ora 4.00 a dimineții va deveni ora 3.00. Aceasta schimbare are efecte asupra organismului.
Alina Costache
13 oct. 2018, 13:15
ORA DE IARNĂ 2018. Când se schimbă ora şi ce efecte are asupra organismului

ORA DE IARNĂ 2018. Acesta ar putea fi ultimul an în care se va mai lua această măsură. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa. Această măsură ar putea să intre în vigoare începând cu anul viitor. Statele memebre al Uniunii Europene vor avea libertatea de a alege dacă doresc să aplice permanent ora de vară sau ora de iarnă.

Până în primăvara viitoare, respectiv aprilie 2019, fiecare țară va trebui să decidă în acest sens. Astfel, ultima trecere obligatorie la ora de vară va avea loc duminică, 31 martie 2019.

Modificarea orei oficiale se răsfrânge asupra organismului că schimbarea fusului orar. Pentru cei care dorm în medie 7 ore pe noapte, dezechilibrul va fi nesemnificativ și insesizabil. Însă cei care au un mod de viață mai alert, cu puține ore de somn, cu siguranță se vor simți mai obosiți decât de obicei.

Primul stat care a schimbat ora a fost Germania, în timpul Primului Război Mondial, atunci când țară avea nevoie să facă economie de cărbune. Curând, această schimbare a fost urmată de toată Europa, apoi de Rusia și SUA.

România a adoptat ora oficială de iarnă și pe cea de vara în anul 1932. S-a renunțat la această modificare în 1941, dar ea a fost reintrodusă în 1979. Schimbarea orei în ultima duminică din martie și în ultima duminică din octombrie a fost adoptată în 1997, după statele Uniunii Europene.

Unele date arată că schimbarea orei crește consumul energiei electrice cu 1–4 %: iarnă e nevoie de încălzire și de mai multă lumina în casă, vara e nevoie de climatizare. Prin urmare, cresc și emisiile de dioxid de carbon.

Cum ne influenţează sănătate trecerea la ora de iarnă

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

„Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale.

ORA DE IARNĂ. „Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Yang.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală. Potrivit unei cercetări efectuate de oameni de știință australieni, numărul de sinucideri este mai mare în primele săptămâni după trecerea la ora de vară față de restul anului.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă