Frans Timmermans este singurul candidat socialist la succesiunea lui Juncker

Olandezul Frans Timmermans a rămas luni singurul candidat al Partidului Socialist European în cursă în vederea succesiunii lui Jean-Claude Juncker la şefia Comisiei Europene (CE), după retragerea slovacului Maros Sefcovic.
Filip Stan
05 nov. 2018, 19:27
Frans Timmermans este singurul candidat socialist la succesiunea lui Juncker

”Începând de astăzi, PSE are un singur candidat comun puternic – Frans Timmermans. El reprezintă o schimbare de direcţie pentru Europa şi va pune justiţia socială, egalitatea şi (dezvoltarea) durabilă în centrul programului nostru electoral”, a anunţat preşedintele Partidului Socialist European (PSE) Serghei Stanişev, citat într-un comunicat al formaţiunii.

Maros Sefcovic şi-a anunţat personal retragerea din cursă, luni. El a fost primul candidat oficial la învestirea S&D (Socialişti şi Democraţi), al doilea cel mai important grup politic în Parlamentul European (PE), după Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta). Socialiştii europeni se întrunesc în Congres, în perioada 7-8 decembrie, la Lisabona, potrivit news.ro.

”În calitate de diplomat de profesie şi sportiv cu sufletul, înţeleg puterea SPIRITULUI DE ECHIPĂ”, a scris pe Twitter slovacul, în vârstă de 52 de ani, însărcinat în prezent cu dosarele Energiei în cadrul Executivului european.

În acest mesaj, el şi-a exprimat susţinerea faţă de Frans Timmermans, colegul său în cadrul Comisiei prezidate de Jean-Claude Juncker.

Sefcovic a luat această decizie după două dezbateri cu Timmermans. ”Mă asociez necesităţii de a continua într-un spirit de unitate, de creare a unui front comun şi de concentrare a energiei noastre asupra pregătirii unei agende politice puternice”, a scris el, potrivit news.ro

Fiecare familie politică europeană urmează să-şi desemneze canddiatul în vederea preluării şefiei Comisiei, în urma alegerilor europene, prevăzute în mai 2019.

PPE, cea mai importantă formaţiune în hemiciclul european, va alege între germanul Manfred Weber şi finlandezul Alexander Stubb, în Congresul său, joi, la Helsinki.

Parlamentul European (PE) cere Consiliului European, alcătuit din şefii de stat şi de guverne ai ţărilor membre UE, să susţină nominalizarea la preşedinţia Comisiei a capului de listă – sau „Spitzenkandidat”, potrivit termenului german, utilizat adesea – al partidului care va obţine cel mai mare număr de mandate în alegerile europene. Însă Consiliul refuză să se angajeze să respecte această procedură, care a fost folosită la alegerea lui Juncker, în 2014, potrivit news.ro.

Legislaţia europeană stipulează doar că Consiliul este necesar să-şi facă alegerea ţinând cont de rezultatul alegerilor, care au loc în perioada 23-26 mai 2019.

Candidatul desemnat de Consiliu este necesar să obţină, apoi, o majoritate a sufragiilor în Parlamentul European.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'