Specialiştii atrag atenţia: Promovarea medicamentelor fără prescripţie medicală şi a suplimentelor trebuie să fie reglementată adecvat

Promovarea medicamentelor fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare trebuie să fie reglementată în mod adecvat, să fie echilibrată şi susţinută în mod corespunzător de surse de informaţii complete şi validate ştiinţific, au susţinut miercuri reprezentanţi ai pacienţilor şi ai autorităţilor în cadrul conferinţei "PRIA Drugs and Medicine Publicity".
Alina Costache
06 feb. 2019, 13:04
Specialiştii atrag atenţia: Promovarea medicamentelor fără prescripţie medicală şi a suplimentelor trebuie să fie reglementată adecvat

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale, Diana Mereu, a afirmat că este important ca informaţiile care ajung la consumatori să fie clare, coerente, astfel încât oamenii să poată lua decizii corecte cu privire la starea lor de sănătate.

„Este foarte important să vorbim despre publicitate, un subiect extrem de important în contextul actual. Informaţiile care ajung la consumatori este important să fie clare, corecte, coerente, adaptate nivelului lor de înţelegere, astfel încât ei să poată lua decizii corecte cu privire la starea lor de sănătate. Ne aflăm astăzi într-un context în care numărul de produse accesibile pacienţilor şi consumatorilor este foarte mare, volumul de informaţii cu care aceştia interacţionează este la fel de mare, astfel că sunt anumite presiuni puse pe umerii lor pentru a lua anumite decizii corecte în ceea ce priveşte sănătatea. Totodată, informaţiile care ajung la ei uneori sunt incomplete, incorecte, chiar înşelătoare. Acest lucru se datorează anumitor derapaje care există în comunitatea comercială, derapaje care ar putea fi evitate în contextul unui cadru legislativ clar, complet, transparent. Vorbim de medicamente fără prescripţie medicală, de suplimente alimentare şi dispozitive medicale”, a spus Mereu.

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszo Attila, a declarat că în Parlament sunt discuţii privind necesitatea modificării Legii publicităţii.

„Mai apare în discuţiile din Parlament necesitatea modificării Legii publicităţii. Cred că cu toţii suntem de acord, avem o datorie de informare, de educare. Cred că avem şi datoria de a avea reglementările să nu ducem în eroare pe nimeni, să nu oferim informaţii greşite şi în acelaşi timp concurenţa dintre competitori să fie loială într-o piaţă”, a spus senatorul.

Potrivit managerului Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, ar fi necesare măsuri de coerciţie în ceea ce priveşte reclamele mincinoase.

„Eu cred în măsuri de coerciţie. Cred că suntem o generaţie de oameni needucaţi şi pe care nu îi putem educa sau nu ne putem educa decât prin măsuri de coerciţie. Atâta timp cât nimeni nu le îngrădeşte să facă aceste reclame mincinoase, nu o să putem rezolva nimic. Eu cred că aceste reclame mincinoase trebuie amendate. În paralel cu acest lucru, cred că trebuie de la început să ne educăm copii, generaţiile, cu ce au de făcut, pentru că aceste suplimente alimentare câteodată sunt benefice, dar câteodată sunt extrem de dăunătoare”, a susţinut medicul.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, consideră că legislaţia în domeniu din România ar trebui corelată cu cea europeană.

„Multe state membre ale UE au reglementată situaţia publicităţii la medicamente, aceste terapii neconvenţionale. Practic, nu prea găseşti, nu prea vezi, nu că nu ar exista şi acolo diverse persoane care încearcă să aducă în atenţia pacienţilor tot felul de soluţii paralele cu tratamentul medicamentos, dar există reglementare. (…) Trebuie să grăbim pasul, să ajungem şi noi la nivel european şi să ne corelăm cu legislaţia europeană. Nici nu ar fi mare lucru de făcut, nu trebuie să inventăm noi legislaţia, trebuie doar să adaptăm ceea ce există şi să putem să implementăm în România. (…) Pacientul, de multe ori nu ştie ce este sigur pentru el şi de ce are nevoie. De aici intervin autorităţile pentru a-i proteja”, a spus Radu Gănescu, care este şi vicepreşedintele Forumului European al Pacienţilor.

Potrivit acestuia, în lipsă de alte soluţii, mulţi pacienţi încearcă să găsească tratamente pe diverse patologii şi apelează la produse care apar în reclamele „neconforme cu legislaţia, neconforme cu realitatea, de multe ori înşelătoare”.

„Este nevoie de o legislaţie foarte bine împământenită, ce este mai grav, că ele au o bază de propagandă în online care este absolut necontrolabilă de nicio autoritate din România. Online se vede cel puţin pe reţele de socializare că este plin de astfel de anunţuri, de astfel de reţete, de terapii care vindecă de la diabet până la cancer sau lucruri de genul acesta pe care orice profesor sau medic din România nu ar putea să recomande. Lucrurile sunt scăpate de sub control, nu este de ieri, de astăzi această problematică, ţine de ani de zile”, a explicat Gănescu.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să cureți salteaua obligatoriu ca să fie curată lună și să nu mai aibă pete. Soluția eficientă
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Trump a pornit mașinăria de război pentru a lovi în plin Rusia
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile