Timmermans: România are responsabilitatea să depăşească faza MCV

România are responsabilitatea să depăşească faza MCV, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la ceremonia în cadrul căreia i-a fost acordată distincţia de Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Alina Costache
11 mart. 2019, 18:34
Timmermans: România are responsabilitatea să depăşească faza MCV

„Am văzut o Românie complet diferită la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90. Dacă mi-aţi fi spus atunci că România va deveni membră UE în 2007 aş fi spus că e imposibil. Dar românii au făcut acest lucru posibil. Şi restul UE a făcut acest lucru posibil. Iar acesta a fost un eveniment istoric, nu am dubii. (…) Dar cu aceste privilegii şi reuşite vin şi mari responsabilităţi. Şi România are o responsabilitate – să depăşească faza MCV. Pentru că, sincer, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost creat pentru a rezolva probleme care trebuiau rezolvate înaintea aderării. Şi încă vorbim despre ele la 12 ani după aderare”, a afirmat el.

Frans Timmermans a precizat că doreşte să vorbească în discursul său despre statul de drept, fiind convins că acesta este unul dintre subiectele care vor fi decisive pentru destinul european, potrivit Agerpres.

„Societatea noastră şi instituţiile noastre se bazează pe un trepied: democraţia, domnia legii şi respectul pentru drepturile fundamentale ale omului. Şi nu poţi instrumentaliza unul împotriva celuilalt. Ceea ce am văzut foarte des în ultimii ani, din păcate, a fost că atunci când, spre exemplu, Comisia Europeană sau Consiliul Europei sau Comisia de la Veneţia au criticat schimbări care sporeau controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, foarte des acest lucru a fost justificat prin explicaţii de genul: ‘Am câştigat alegerile, aşa că putem decide’. (…) Iar atunci când criticăm atacuri la adresa libertăţii presei, cei care fac acest lucru spun că au obţinut majoritatea şi au susţinerea oamenilor”, a spus el.

Potrivit lui Timmermans, acceptarea unui astfel de raţionament reprezintă un pericol, deoarece atunci când statul de drept este ameninţat şi când este afectată libertatea presei, „aproape în mod automat creşte corupţia”, potrivit Agerpres.

„Atunci când se fac paşi înapoi în ceea ce priveşte domnia legii, nu este afectată doar independenţa sistemului judiciar. Este vorba şi despre modul în care sunt cheltuite fondurile publice, iar politicienii sunt traşi la răspundere pentru acest lucru. Există o legătură între aceste lucruri. Din acest motiv, Comisia Europeană a propus ca pe viitor să existe legătură între acordarea fondurilor europene şi respectarea statului de drept în statele membre”, a explicat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. El a adăugat că îi dă încredere faptul că europenii înţeleg tot mai bine că destinele lor sunt legate şi că au trecut vremurile în care fiecare naţiune se preocupa doar de propria soartă.

„Sigur, acest lucru poate să crească şi sentimentul de incertitudine, dar acesta este destinul nostru, prieteni. Trebuie să ne ocupăm de acest lucru împreună şi putem să o facem doar dacă ne protejăm valorile fundamentale, inclusiv statul de drept. (…) Comisia este uneori ca un arbitru la un meci de fotbal. Avem regulamentul care trebuie aplicat, iar statul membru care nu a respectat regulamentul mereu protestează. ‘Că e nedrept şi că ceilalţi se poartă mai rău, că se aplică standarde duble’. Le-am auzit pe toate. Dar Comisia nu va ţine cont de culoarea politică atunci când e vorba de statul de drept”, a evidenţiat Frans Timmermans.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin