Sorina Pintea: 146 de specialişti realizează testarea standardizată pentru diagnosticarea copiilor cu tulburări din spectrul autist

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că în cadrul Programului naţional de sănătate mintală au fost achiziţionate teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu tulburări din spectrul autist, testarea copiilor fiind realizată în 10 centre reprezentative din ţară de către 146 de specialişti.

02 apr. 2019, 11:43
Sorina Pintea:  146 de specialişti realizează testarea standardizată pentru diagnosticarea copiilor cu tulburări din spectrul autist

„Astăzi marcăm Ziua internaţională de conştientizare a autismului prin parafarea acestui protocol de colaborare, care are drept scop dezvoltarea şi implementarea unor programe destinate îmbunătăţirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate, de sănătate, sociale şi de educaţie. (…) În cadrul Programului naţional de sănătate mintală, în perioada 2013-2018, profesionişti din domeniul asistenţei primare, medici de familie, au fost instruiţi pentru a putea realiza screening precoce. Ştim că identificarea timpurie a copiilor cu tulburări de spectru autist le oferă acestora cea mai bună şansă de recuperare, o dată ce sunt incluşi în servicii de psihoterapie şi asistenţă psihopedagogică. Cu acest protocol majorăm numărul de ore prin care aceşti copii pot fi recuperaţi. (…) De asemenea, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală au fost achiziţionate teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor cu tulburări din spectrul autist. Testarea copiilor este realizată în 10 centre reprezentative din ţară de către 146 de specialişti instruiţi să utilizeze aceste teste”, a spus Pintea, la Palatul Victoria, după semnarea Protocolului de colaborare între Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor Publice privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.

Ea a menţionat că numărul de specialişti este mic, de aceea în ultimii doi ani Ministerul Sănătăţii a scos posturi pentru această specializare la rezidenţiat.

„Ministerul Sănătăţii a elaborat manuale de instruire destinate consilierilor şcolari din sistemul educaţional în vederea depistării precoce şi intervenţiei în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii şi adolescenţi, inclusiv tulburărilor de spectru autist. Prin acest protocol creăm un nou program prin care să dezvoltăm această chestiune. Astfel, 600 de consilieri şcolari la nivel naţional au beneficiat de sesiuni de instruire menite să contribuie la identificarea şi intervenţia timpurie a copiilor cu tulburări din spectrul autist din învăţământul preşcolar şi primar. Educaţia parentală este, de asemenea, printre obiectivele importante ale Programului naţional de sănătate mintală”, a mai menţionat ministrul.