12 ambasade se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar din România. Dăncilă: „Să arate respect”

Ambasadele a 12 state se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile şi afirmă că OUG care par a fi în curs de discuţie pot avea impact negativ asupra independenţei justiţiei. În replică, premierul Viorica Dăncilă i-a criticat dur pe ambasadorii celor 12 state partenere care i-au adresat azi o scrisoare. "In niciun stat ambasadorii nu fac agenda guvernului si nu o sa permit acest lucru. Trebuie sa arate respect fata de tara noastra", a declarat Viorica Dăncilă. Premierul i-a criticat de asemenea şi pe toți partenerii europeni care au transmis un avertisment pentru Guvern să nu dea OUG care să ajute ”funcționari de rang înalt” care au probleme cu justiția.
Filip Stan
03 apr. 2019, 12:35
12 ambasade se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar din România. Dăncilă:

Premierul Viorica Dăncilă i-a criticat miercuri pe toți partenerii României care au transmis în ultimele zile avertismente Guvernului de la Bucureşti să nu dea OUG de modificare a legilor justiţiei. Viorica Dăncilă i-a criticat în debutul ședinței de guvern pe Frans Timmermans, Antonio Tajani, Corina Crețu.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a fost surprinsă de declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE Frans Timmermans, spunând că au produs neclarităţi şi că nu le-a înţeles rostul, urmând să aibă o discuţie cu acesta. 

„M-au surprins declarațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, având în vedere că a existat și există deschidere totală în privința pașilor de urmat. S-a lucrat la nivel de experți. Am specificat că ne vom consulta și va exista transparență. De aceea, declarația sa de azi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul. Am să am o discuție cu el legată de aceste aspecte. (…) La fel de surprinsă am fost de președintele Parlamentului European. Cred că nici el nu poate solicita oprirea sau începerea unei anchete penale. Oficialii europeni ne cer să oprim anchete penale. Le spun clar că premierul României nu a intervenit și nu va interveni în actul de just”, a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Cel mai dur i-a criticat Viorica Dăncilă pe ambasadorii celor 12 state partenere care i-au adresat azi o scrisoare în care îşi exprimau profunda îngrijorare în privinţa integrităţii sistemului judiciar românesc. Premierul le-a transmis acestora să se adreseze autorităţilor din propriile ţări, pentru că în România ambasadorii nu fac agenda guvernului.

„Am vazut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut sa am o discutie individuala cu fiecare dintre ambasadori, dar au refuzat. Le reamintesc ca suntem în România, iar eu discut cu omologii mei. Le recomand sa se adreseze direct autoritatilor din tarile lor. In niciun stat ambasadorii nu fac agenda guvernului si nu o sa permit acest lucru. Trebuie sa arate respect fata de tara noastra”, a declarat Viorica Dăncilă.

 

Ambasadele a 12 state cer Guvernului de la București, într-o declarație comună, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva corupției.

„Noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României, chemăm toate părţile implicate în elaborarea ordonanţelor de urgenţă ale guvernului care modifică legislaţia referitoare la domeniul justiţiei, să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei. Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie. Suntem profund îngrijoraţi de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiţie. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe un proces incluziv care să implice toate părţile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfăşoare în interesul tuturor cetăţenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toţi actorii implicaţi să ia în considerare reacţiile şi propunerile de sprijin oferite de experţii juridici români şi internaţionali, pentru a evita o şi mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiţiei de România în ultimele două decenii”, confor declaraţiei susţinute de Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Statele Unite.

Conform reprezentanţeor diplomatice ale celor 12 state, Ordonanţele de urgenţă care par a fi în curs de discuţie pot avea un impact negativ asupra independenţei justiţiei româneşti, ceea ce ar slăbi încrederea cetăţenilor şi a partenerilor români în sistemul judiciar, dar şi în guvernul României.

„În opinia ţărilor partenere, este esenţial ca România să ţină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneţia şi GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene şi ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să asigure o justiţie eficientă, transparentă şi imparţială. Modificările propuse prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a ţării. Faptul că România deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. Îndemnăm Guvernul României şi toţi actorii implicaţi să ţină seama în mod corespunzător de această declaraţie comună şi să reafirme angajamentul politic al României de a susţine valorile noastre comune”, se mai arată în declaraţie.

DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
Playtech.ro
Autorizația de construire, s-a schimbat legea. Cum obții mai repede documentele ca să-ți începi construcția casei în România
DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Zeci de scorpioni au invadat o comună din România. Temperaturile ridicate favorizează apariția acestora | VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România