Augustin Zegrean: „Dacă referendumul este valid şi parlamentul nu ţine cont, ar trebui dizolvat”

Parlamentul nu este obligat legal să ţină cont de rezultatul referendumului pe justiţie din 26 mai, dar există o obligaţie morală, a declarat la RFI, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean. Potrivit acestuia, dacă referendumul este validat şi Parlamentul nu ţine cont de rezultat, ar trebui dizolvat.
Filip Stan
05 apr. 2019, 07:45
Augustin Zegrean:

Fostul şef al CCR spune că „temele (de la referendum-n.r.) sunt cele care preocupă în perioada pe care o traversăm populaţia din România. De doi ani de zile numai despre asta se vorbeşte şi oamenii chiar sunt interesaţi şi este bine că preşedintele vrea să consulte populaţia, să afle care este dorinţa poporului în această privinţă. Referendumul este un mijloc prin care poporul îşi exprimă voinţa, îşi exprimă puterea”.

Întrebat ce urmează după referendum, dacă populaţia aprobă temele propuse de preşedintele Klaus Iohannis, Zegrean a spus: „În mod normal, asta ar presupune modificarea Constituţiei, pentru că actuala Constituţie permite aceste lucruri. Modificarea Constituţiei nu o poate face preşedintele, decât la solicitarea Guvernului, dar politicienii ar trebui să fie preocupaţi nu de cum să nu se pună în aplicare rezultatul referendumului, ci de cum să se pună în aplicare. Fiind un referendum consultativ, scopul lui este tocmai ca politicienii să ştie ce-şi doreşte poporul în privinţa supusă referendumului şi după aceea, dacă referendumul trece, este validat de CCR – şi aici aş face o paranteză, CCR nu verifică întrebarea înainte de a fi pusă, CCR are atribuţii doar după încheierea referendumului, de a valida sau invalida referendumul. Deci, politicienii ar trebui să găsească soluţii să pună în aplicare ceea ce a stabilit poporul prin referendum şi soluţii sunt, pentru că nu numai Guvernul poate să propună modificarea Constituţiei, deşi ar trebui să o facă, dacă poporul îi cere asta, dar pot fi parlamentarii cei care să propună modificarea Constituţiei, au mai încercat şi altă dată, că nu au reuşit ăsta-i alt aspect, dar pot să o facă. Cine mai poate să facă această propunere este poporul, prin adunare de semnături, 500.000 de semnături. Este o procedură mai greoaie, mai complicată şi apare şi imposibilitatea aceea, pentru că nu pot face obiectul adoptării la solicitarea poporului, prin semnături, prin procedura aceasta, probleme referitoare la amnistie şi graţiere, adică amnistia şi graţierea nu poate face obiectul unei legi adoptate prin iniţiativă populară, dar Parlamentul poate să facă aceste modificări, fie prin iniţiativă parlamentară, fie la propunerea Guvernului preşedintele poate înainta Parlamentului o propunere de revizuire a Constituţiei (…). Parlamentul este cel care trebuie să pună în aplicare voinţa poporului”.

Zegrean afirmă, de asemenea, că Parlamentul şi Guvernul nu sunt obligate legal să ţină cont de voinţa poporului.

„Nu sunt obligate legal, dar moral, ăsta-i scopul referendumului consultativ, să oblige moral parlamentarii, politicienii, să ţină seama de voinţa poporului, pentru că în România, Constituţia spune că suveranitatea aparţine poporului, care o exercită prin organele sale liber alese sau prin referendum. Or, dacă referendumul este mai puternic decât alegerile până la urmă, pentru că la referendum participă mai mulţi, niciun ales nu are atâtea voturi câte sunt necesare pentru validarea unui referendum. Deci, dacă poporul îşi spune voinţa prin referendum, în mod normal, politicienii trebuie să ţină seama”.

Augustin Zegrean consideră că „un Parlament care nu ţine seama de voinţa poporului practic nu-şi merită locul acolo, ar trebui dizolvat”.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, că pe 26 mai va vota la alegerile pentru Parlamentul European care reprezintă o miză pentru România şi români. Referitor la referendum, Tăriceanu a spus că, dacă va fi validat, ar trebui urmat de o iniţiativă cetăţenească semnată de 500.000 de cetăţeni, ori Constituţia spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea, lucru esenţial pe care preşedintele nu-l ştie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai, acestea fiind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării de OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 6 iulie 2025. Vărsătorului i se îndeplinesc dorințe
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Indecizia le conduce viața. Zodiile care te scot din minți
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african