SUA, la un pas de a ataca Iranul. Donald Trump a aprobat un atac asupra unor ţinte, dar apoi a suspendat ordinul VIDEO

Preşedintele american Donald Trump a aprobat joi un atac selectiv contra Iranului, ca răspuns la doborârea de către Teheran a unei drone americane. Liderul de la Casa Albă a suspendat însă ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute, dezvăluie cotidianul The New York Times.
Filip Stan
21 iun. 2019, 06:37
SUA, la un pas de a ataca Iranul. Donald Trump a aprobat un atac asupra unor ţinte, dar apoi a suspendat ordinul VIDEO

UPDATE: Preşedintele SUA, Donald Trump, afirmă că a decis să anuleze loviturile aeriene contra unor ţinte iraniene, întrucât i s-a transmis că 150 oameni ar fi murit în atacuri, ceea ce nu ar fi fost un răspuns ”proporţionat” la doborârea unei drone americane de către iranieni, transmite dpa.

Într-o serie de mesaje postate vineri pe Twitter, Trump anunţă că SUA erau pregătite să ia ”măsuri de retaliere noaptea trecută asupra a trei locaţii diferite”, dar liderul american a anulat planul iniţial cu numai 10 minute înainte de punerea sa în aplicare.

”Nu mă grăbesc, armata noastră este reconstruită, nouă şi gata de acţiune, fiind de departe cea mai bună din lume”, a scris liderul american, care a adăugat că Teheranului nu i se va permite să se doteze cu arme nucleare. El a opinat că în prezent Iranul este o naţiune mult slăbită.

Donald Trump aprobase atacuri asupra mai multor obiective iraniene, precum radare sau baterii de rachete, au indicat oficiali pentru publicaţia americană,sub protecţia anonimatului.

Operaţiunea, preconizată a avea loc înainte de ora locală 19:00, joi, (02:00 GMT, vineri), era deja în curs: avioanele se aflau în aer, iar navele pe poziţie, atunci când acţiunea a fost suspendată înainte de lansarea vreunei rachete, au precizat aceiaşi oficiali.

Sursele citate au spus că nu cunosc motivele suspendării operaţiunii – dacă aceasta s-a datorat unei schimbări de opinie a lui Trump sau a avut la bază raţiuni logistice – şi nici nu au putut indica dacă atacurile au fost anulate sau amânate.

Trump a mai autorizat două atacuri asemănătoare în 2017 şi 2018 asupra unor obiective militare ale regimului lui Bashar al Assad în Siria.

La primele ore ale zilei de joi, Iranul a doborât o dronă a armatei americane care, potrivit Teheranului, intrase în spaţiul său aerian pentru misiuni de supraveghere, însă, conform Pentagonului, aparatul se afla deasupra apelor internaţionale într-o misiune de recunoaştere.

Doborârea dronei a crescut la maxim tensiunile dintre SUA şi Iran, o relaţie care s-a deteriorat după ce Trump a decis retragerea ţării sale din acordul nuclear cu Iranul şi puterile europene, măsură dublată de reintroducerea sancţiunilor contra Republicii Islamice.

După ce a aflat de doborârea dronei, Trump a postat pe Twitter un mesaj pe un ton ameninţător: „Iranul a făcut o mare greşeală!”.

Totuşi, câteva ore mai târziu, Trump a redus importanţa evenimentului şi a evocat posibilitatea unei erori umane, spunând că-i vine greu să creadă că a fost ceva intenţionat. 

Washingtonul interzice zborurile comerciale americane în zona în care a fost doborâtă drona

SUA au interzis joi seara zborurile companiilor aeriene din SUA în zona în care Iranul a doborât o dronă militară americană, o lovitură calificată drept o ‘greşeală uriaşă’ de către preşedintele Donald Trump, potrivit France Presse. De altfel, preşedintele SUA a dat ordin pentru un atac ţintit împotriva Iranului, ca represalii pentru doborârea dronei, dar şi-a anulat ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute, a informat publicaţia The New York Times.

De asemenea a fost instituită interdicţia la survolul spaţiului aerian controlat de către Teheran deasupra Golfului Persic şi a Golfului Oman ‘până la noi ordine’, a indicat Administraţia aeronautică federală americană.

Aceste restricţii au fost justificate prin ‘creşterea activităţilor militare şi tensiunile politice crescânde în regiune, ceea ce reprezintă un risc pentru operaţiunile aviaţiei civile americane’, însoţite de riscul unei ‘identificări greşite’, a adăugat aceeaşi sursă, care a menţionat în acest sens drona americană doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană.

Iranul a asigurat joi că a găsit în apele sale teritoriile fragmente ale dronei americane doborâte, un incident care a exacerbat şi mai mult tensiunile cu SUA, unde Donald Trump a reacţionat cu virulenţă.

‘Ţara noastră nu va accepta aceasta, pot să vă spun’, a ameninţat Trump, după care a încercat să scadă temperatura, evocând pista unei erori de partea iraniană făcută de cineva ‘stupid’. ‘Nu îmi vine să cred că a fost făcută în mod deliberat’, a spus el din Biroul Oval.

Iranul avertizează Statele Unite să nu mai repete ‘greşeala’ cu drona

Iranul a declarat că Statele Unite au făcut o „greşeală” trimiţând o dronă de supraveghere în spaţiul său aerian şi a avertizat Washingtonul să nu o mai repete, informează vineri DPA.

„Sperăm că duşmanii noştri nu vor face din nou astfel de greşeli”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Abbas Mousavi, într-un interviu pentru postul naţional IRIB.

„Am informat ONU şi am depus un protest acolo împotriva acestei încălcări clare şi provocatoare din partea Statelor Unite”, a adăugat el.

Pentru a veni în sprijinul afirmaţiilor guvernului, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter ceea ce el a spus că erau coordonatele dronei în momentul când a fost vizată. El a declarat de asemenea că epava dronei doborâte a fost recuperată în apele iraniene.

Potrivit Washingtonului, aparatul fără pilot zbura la 34 de kilometri de coasta iraniană când a fost doborât.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Ne va fi frică să mai aprindem lumina! Facturile sar în aer
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
Poșta Română a început distribuirea pensiilor recalculate: Câți bani urmează să primească retroactiv pensionarii
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică